Efendimiz
Pages: 1
Hayberin ganimetleri By: hafiza aise Date: 25 Nisan 2011, 11:37:32
Hayber'in Ganimetleri

Gerçekten de Hayber, sayýlamayacak kadar yiyecek ve içecek, kurutulmuþ et her çeþit meyve, koyun ve deve, kumaþ ve elbise, silah ve askeri teçhizatla doluydu! Bunlarýn hepsine þimdi el konulmuþtu ve Hayber'de elde edilen her türlü ganimet, artýk Müslümanlar ara­sýnda paylaþýlmayý bekliyordu. Elde edilen mallar arasýnda Tevrat nüshalarý da vardý; kitaplarýnýn kendilerine geri verilmesini istiyor­lardý. Allah Resülii (sallallahu aleyhi ve sellem) de ashabýna emredecek ve Tevrat niýshalarý sahiplerine iade edilecekti.

Elde edilen ganimetler arasýnda küpler dolusu içkiler de vardý; meseleden haberi olur olmaz Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern), içki küplerinin kýrýlmasýný emredecek ve yýllanmýþ içkiler selolup Hayber sokaklarýnda akacaktý. Bu sýrada Abdullah Ýbn Hammar, da­yanamayýp da bu içkilerden içivermiþti. Onun bu davranýþý ilk deðil­di ve Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern), nefsine hakim olamayýp da açýktan bir hararný irtikab eden bu sahabiye ceza verdi. Önce ken­dileri pabuçlarýný alýp ona vurdular ve ardýndan da ashab-ý kiram, pabuçlarýyla Hz. Abdullah'a vurmaya baþladý.

Bu sýradan Hz. Ömer'in:

- Allah'ým! Ona lanet et; zira o, içki içmeyi de, içki içtikten sonra dayak yemeyi de alýþkanlýk hilline getirdi, dediði duyuldu. Onun bu sözlerini Allah Resý11ü de duymuþtu ve hemen:

- Ey Ömer! Öyle söyleme; þüphesiz ki o, Allah ve Resý1lü'nü sever, buyurdu.

Her meseleye hassasiyetle yaklaþan ashab, içinde içki içilen ve helal olmayan daha nice yiyecek konulan bakýr ve demir kaplar ko­nusunda ne yapmalarý gerektiðini sormaya baþladýlar. Allah Resý1lü (sallallahu aleyhi ve sellern):

- Onlarý yýkayýp yemeklerinizi öyle piþiriniz, buyurdu. O'nunla birlikte attýklarý her adýmlarýnda yeni bir þeyler öðreniyorlardý.

Ferve Ýbn Amr'ý ganimet memuru olarak tayin eden Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem):

- Paylaþýmý yapýlmadan ganimet mallarýndan aldýðýnýz bir iðne veya iplik bile olsa onu geri veriniz; çünkü ganimet mallanna iha­net etmek, çok büyük vebaldir ve kýyamet gününde ateþ demektir, diye ilan ettirerek taksimatý yapýlmadan ganimet mallarýndan kim­senin almamasý gerektiðini ilan ettirmiþti. Sadece hayvanlarýyla as­habýn kendilerinin yiyebilecekleri kadar bir miktara cevaz verilmiþ­ti. Mesele o kadar hassastý ki, bu mallarýn baþýnda görevlendirilen Hz. Ferve bir aralýk, güneþten korunmak için baþýna bir bez parçasý almýþ ve Efendimiz'in:

- Cehennem ateþinden bir parçayý baþýna baðlamýþsýn, þeklin­deki uyarýsýndan sonra bin piþman olarak getirip onu da iade etmiþ­ti. Efendimiz'den ganimet talebinde bulunan birisine:

- Ganimet eþyasý bölüþülmeden Bana, ne bir iðne ne de bir iplik helaldir! Ondan ne kendim bir þeyalabilir ne de baþkasýna bir þey verebilirim, diye karþýlýk verecek, o gün devesini baðlamak için kendisinden ip isteyen birine de, ancak mallar paylaþýldýktan sonra bunu verebileceðini söyleyecekti.

Hatta o gün þehit düþen birinin haberini Allah Resülü'ne getir­miþler:

- Filan da þehit olmuþ, diye müjdelemek istiyorlardý. Allah Re­sülii:

- Hayýr! Öyle söylemeyin, diye ikaz etti onlarý. Çünkü Ben onu, ganimet mallarý arasýndan aþýrdýðý bir aba yüzünden cehennem ate­þinin içinde gördüm!

Mesele çok ciddiydi ve Hz. Ömer' e dönen Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellern):

- Ey Hattaboðlu! Git de insanlara, "Cennet'e mü 'min lerden baþkasý giremez" diye seslen, talimatý verecekti. Ardýndan da þun­larý söyledi:

- Bir topluluk arasýnda, ganimet mallanna karþý hýyanet yay­gmlaþýnca muhakkak ki onlarýn kalplerine korku salýnýr!

Sýra o þahsýn namazýný kýlmaya gelince, þehit olan þahsýn kabi­lesine döndü ve:

- Adamýnýzýn namazýný kendiniz kýlýn, buyurdu. Çok aðýr bir durumdu; demek ki kamuya ait bir deðerin þahýslar tarafýndan alý­nýp da kullanýlmasý, sonuç itibariyle Allah ve Resülullah'ýn gazabýný eelbeden bir husustu. Arkadaþlannýn þehadetinden bile endiþe duy­maya baþlamýþlardý. Çünkü Allah Resülýi:

- Adamýnýz, Allah yolunda bir emanete hýyanet etti, buyuruyor­du. Bunun üzerine kabile mensuplan, þehit olan þahsýn eþyalarýný aramaya baþladýlar; bulduklan, iki dirhem aðýrlýðýnda bile olmayan bir kýsým boncuklardý!

Oturup düþünmeye baþladýlar; bu kadarcýktan bir þeyolmaz deyip ayný boneuklardan alan baþkalan da vardý ve her biri teker teker Efendimiz'in yanýna gelerek onlan teslim etmeye baþladý. As­habýnýn hassasiyeti Allah Resülü'nü memnun etmiþ görünüyordu; onlara döndü ve bir kez daha sordu:

- Hepiniz, aldýðýnýz her þeyi teslim ettiðiniz konusunda Allah'a yemin edebilir misiniz?

- Evet, diyorlardý ve hiçbir þey unutmadan aldýklarýnýn hepsini de getirdiklerine dairyemin etmeye baþladýlar. Bunun üzerine Efen­diler Efendisi, þehit olan þahýs için bir sedir getirtti; onu bir örtüye sardýrdý ve arkasýndan da namazýný kýldýrdý.

Öte yandan ashab arasýnda, daðýtýlan ganimetten kendisine pay düþtüðü için üzülenler de vardý. Allah yolunda döktükleri terden do­layý ganimetten payalmayý onurlanna yediremiyorlar, bunu utaný­lacak bir iþ olarak görüyorlardý. Daha Hayher baþlamadan önce Ebu Dayyah adýnda birisi, badiyeden gelip huzurun þerefiyle serfiraz ol­muþtu; kelime-i tevhidi söylemiþ ve Efendimiz'e:

- Senin yanýna hicret edeceðim, diyerek bundan sonra birlikte yaþamayý arzu ettiðini belirtmiþti. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) de bunu kabul etmiþ ve ilgilenmeleri için onu, ashabýndan bazýlarýna emanet etmiþti. Hayber'e gelenler arasýnda Ebu Dayyalý da bulunu­yordu.

Ýlk kaleler fethedilip de elde edilen ganimetlerden bir miktan paylaþýlýnca, bu þahsa da pay aynlmýþ ve kendisine verilmek isten­miþti:

- Bunlar da ne, diye sordu.

- Resülullah'ýn senin için ganimetten ayýrdýðý hissedir, diye

cevap verdiler. Kendisine verilen bu maldan dolayý bir hayli üzülen sahabi, soluðu Efendimiz'in huzurunda aldý:

- Ya Resülullahl Bu da ne?

Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellern):

- Bu, sana bölüþtürdüðüm ganimetten sonra düþen hissedir, diye cevapladý. Bunun üzerine Ebü Dayyah, iþaret parmaðýyla boða­zýný göstererek:

- Ben Sana, bunun için gelip de iman ve ittiba etmedim; þuram­dan bir ok yiyip de cennete gireyim diye geldim ve iman edip Sana tabi oldum, dedi. Ýçinden gelenleri seslendiriyordu ve onun bu onur­lu çýkýþý karþýsýnda Allah Resülü (sallallahu aleyhi ve sellem):

- Þayet sen sözünde doðru isen, Allah da seni doðrular, diye mukabelede bulundu.

Anlaþýlan bu þahsýn dünya malýnda hiç gözü yoktu ve kýlýcýný kaptýðý gibi yine devam etmekte olan kuþatmanýn arasýna katýldý. Ni­hayet, boðazýna ok isabet edip de þehit olan biri Allah Resülii'nün huzuruna getirilince:

- Bu, o mu, diye sordu. Sahabiyi þehit eden ok, Ebü Dayyah'< ýn sözünü ettiði ve eliyle gösterdiði yere saplanmýþtý. Meseleye daha önceden muttali olanlar:

- Evet, diye cevapladýlar. Bunun üzerine Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellern):

- Bu doðruyu söylüyordu. Allah da onun söylediklerini doðru­ladý, buyurdu. Daha sonra da onu, kendi cübbesine sararak cenaze namazýnýn kýlýnmasý için insanlarýn önüne yerleþtirdi ve namazýný da kendisi kýldýrdý. Namaz sonrasýnda, onun için þöyle niyazda bu­lunduðu duyuluyordu:

- Allah'ým! Bu Senin kulun ve Senin baþka bir kulunun oðluy­du. Senin yoluna muhacir olarak çýkmýþtý ve þehit olarak son nefesi­ni verdi! Onun þahidi Benim!

Ynt: Hayberin ganimetleri By: ceren Date: 21 Nisan 2019, 13:59:45
Esselamu aleykum. Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim. ..
Ynt: Hayberin ganimetleri By: Sevgi. Date: 21 Nisan 2019, 14:11:52
Aleyküm selâm hayberde elde edilen ganimetler Müslümanlar arasýnda pay edilmiþ tevrat kitaplarý ise sahiplerine geri verilmiþtir
Ynt: Hayberin ganimetleri By: gulsahkilicaslan Date: 22 Nisan 2019, 11:24:19
Rabbim razý olsun i,nþallah hocam selam ve dua ile...

radyobeyan