Güncel Dini Haberler
Pages: 1
Kutuptaki namaz sorununa yerinde inceleme By: reyyan Date: 24 Nisan 2011, 17:57:54
Kutuptaki namaz sorununa yerinde inceleme



Kutuplara yakýn bölgelerde yaþayan Müslümanlarýn namaz ve oruç vakitlerinin düzenlenmesi için bir ekip bir süre Norveç'de yaþayacak

Güneþin doðuþu ve batýþýnýn Türkiye'deki gibi düzenli olmadýðý 45 derece ve üzerindeki enlemlerde bulunan ülkelerdeki Müslümanlarýn namaz ve oruç vakitlerinin düzenlenmesi için Mýsýrlý din adamý Yusuf El Kardavi bir ekiple birlikte bir süre Norveç'de yaþayacak.

45 derece enlemi ve üzerindeki ülkelerde yaþayan Müslümanlar, özellikle Ramazan aylarýnda namaz ve oruç vakitleriyle ilgili sýkýntýlar yaþýyor. 2009 yýlýndan beri yaz aylarýna denk gelen Ramazan'da bazen bir saat içinde hem iftar, hem sahur yapmak hem de yatsý namazýný kýlmak zorunda kalýnabilen noktalarýn bulunduðu bu bölgelerdeki sorunlarýn çözümü için Mýsýrlý din adamý Kardavi'nin bir heyetle bir süre Norveç'te yaþayarak vakitleri oluþturmaya çalýþacaðý öðrenildi.

Bu bölgelerdeki Türk Müslümanlarý da bu heyete Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýndan bir kiþinin katýlmasýný istiyor. Bu ülkelerde yaþayan farklý mezheplerdeki Müslümanlar da tüm anlayýþlarýn birleþerek bir takvim oluþturulmasýný talep ediyor.

Din Ýþleri Yüksek Kurulu Baþkaný Hamza Aktan, 45'inci enlemden yukarýsýndaki ülkelerde özellikle yaz mevsimlerinde kuzey yarým kürede gece süresinin oldukça kýsaldýðýný hatýrlattý.

Türkiye'de 5 vakit namaz saatlerinin oluþmasýna karþýn bu bölgede özellikle yaz aylarýnda güneþin batýþýna raðmen ufukta uzun bir süre tam bir karanlýk oluþmadýðýný, gece karanlýðýnýn ise çökmediðini ya da bir saat içinde bittiðini anlatan Aktan, þöyle konuþtu:

''Daha yukarý çýkýldýðýnda hiç gece karanlýðý oluþmuyor. Dolayýsýyla yatsý namazýnýn vakti girmiyor. Bu durumda biz zorunlu olarak 5 vakit namazýn oluþacaðý þartlara göre vakit tayin etmek ve bunlarý takvimlere iþlemek imkanýna sahip deðiliz. Bu durumda takdir olacak. Güneþ batmýþsa, hava kararmasa bile doðuþuna kadar geçen zaman içinde yatsýnýn vaktini belirleyeceðiz. Ýmsak vaktini ve dolayýsýyla oruca baþlama zamanýný bir þekilde takdir ederek belirleyeceðiz. Bizim yaptýðýmýz da budur. Finlandiya'da, Ýþveç'de, Norveç'de, kuzey kutbuna doðru yakýn yerlerde dini müþavirlerimiz, iþçilerimiz var. Bizzat buradan gidip gözlem yapmýþ olan arkadaþlarýmýz da var bize bilgi veren. Biz oralardaki realiteyle ilgili tam bilgilendikten sonra bunu hem iþçilerimizi sýkýntýya sokmayacak hem de 5 vakit ibadeti yerine getirebilecekleri bir çözümde buluþturmamýz lazým. Çünkü belli aralýklarla kýlýnan namaz kiþiyi Allah ile devamlý irtibat halinde bulunduruyor. Vakit oluþmuyor diye namazý yok farz edemeyiz. Biz buralarda takdir yaptýk.''

Hz. Muhammed'e ''bir yýlýn bir gün gibi yaþandýðý döneme ulaþýrsak nasýl namaz kýlalým sorusuna'' ''takdir edersiniz'' þeklinde cevap verdiðini aktaran Aktan, burada maksadýn kulun Rabbine ibadet etmesini saðlamak olduðuna iþaret etti. ''Vaktin oluþtuðu yerler elbette vakte uyulacaktýr ama vaktin oluþmadýðý yerden namaz tatil edilecek deðildir'' diyen Aktan, yaptýklarý uygulamayla bir taraftan burada bulunan din görevlilerine sýkýntý çýkarmamaya çalýþtýklarýný, bir taraftan da bölgenin yerli insanlarýn rahatsýz olacaklarý bir durum yaratmamaya çalýþtýklarýný ifade etti. Aktan, ''Herkesin uykuda olduðu bir saatte arabalarla insanlar camiye giderse oradaki huzuru da bozacaðýnýz bir durum ortaya çýkýyor. Bu nedenle hem iþçilerimizin rahat edebileceði, dinlenebileceði, ibadetlerini yapabileceði imsakýný sahurunu, iftarýný yapabileceði zaman dilimleri belirlendi'' diye konuþtu.

YAÞANAN SIKINTILARDAN HABERDARIZ

Gecenin kýsa olduðu günlerde eðer 5-6 saatlik bir zaman varsa onu 3 dilime ayýrdýklarýný anlatan Aktan, þöyle devam etti:

''Bir dilim güneþin batýþýyla yatsý, bir dilim yatsýyla imsak, bir dilim de imsakla güneþin doðuþuna kadar olan zamaný kapsýyor. Ama bir yere geliyoruz ki o bölmeyi yarým saate indirme gibi bir durum oluyor. Bu defa artýk çemberin dýþýna çýkýyoruz. Ona en yakýn yerde 5 vakit oluþumu nasýl takdir edilmiþse, o takdir yukarýya doðru uzanýyor. Yani bizim takvimlerimizde bu þekilde bir takdir yaptýk.

Benim kanaatim þudur; her ne kadar yerinde gözlem yapýlýrsa yapýlsýn, Kardavi de gitsin baþka biri de gitsin netice itibariyle bu realiteyle karþý karþýya kalacaktýr. Bu realiyeti dikkate alarak bir çözüm üretmek zorundadýr. Yerinde görmesi bir avantajdýr. Ama sonuç deðiþmeyecektir. Takdir olacaktýr. Zaten biz orada yaþanan olayý biliyoruz. Görevliler var. Dolayýsýyla biz olayda yaþanan sýkýntýlardan haberdarýz. Yaptýðýmýz düzenlemelerde buna göredir. Oradaki Müslümanlarýn 'vakit girdi mi girmedi mi namazým kabul oldu mu' gibi endiþeler duymasýna hiç gerek yok. Çünkü aslolan kulun Rabbine kulluk görevini yerine getirmesidir. O vakitler belli periyodlarda Allah'a secde edip kulluk görevini yerine getirmesidir önemli olan.''

''DAHA UYGUN VAKÝTLER OLAMAZ''

Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Astronomu Ýlhami Aþýkkaya da 45 derece enlemi üzerindeki ülkelerde imsak ve yatsý vakti belli bir zaman dilimi içerisinde oluþmadýðýný söyledi.

Bu bölgelerde Din Ýþleri Yüksek Kurulunun kararýyla imsak ya da yatsý vakti oluþmuyorsa, itibari imsak ve yatsý vakti belirlediklerini anlatan Aþýkkaya, bu bölgeler için itibari vakitleri kullandýklarýný belirtti.

''Dini kriterlere uygun olarak bir zaman belirlendi. vakit oluþmuyorsa orada siz bir vakit oluþturmak zorundasýnýz'' diyen Aþýkkaya, ''2009 yýlýnda Avrupa'da yaþayan Müslümanlar Ramazan'ýn yaz aylarýna denk gelmesiyle birlikte yoðun bir þekilde bize yatsýyla imsak arasýnda dar vakit olduðunu ilettiler. Kurul oturup bir karar vermek zorunda kaldý. 2009'da yeni uyguladýðýmýz kriterler ortaya çýktý. Þimdi orada insanlarýn ibadet yapabilmesi için verdiðimiz vakitler en uygun vakitlerdir. Bundan daha uygun bir vakit olamaz diye düþünüyoruz'' þeklinde konuþtu.

Aþýkkaya, bütün Müslüman ülkelerinden insanlarýn bulunduðu bu bölgelerdeki vakit ve oruç sorunun bütün Müslüman ülkelerinin birleþerek bir karar vermesiyle çözülebileceðine dikkati çekti.

Haberler


radyobeyan