Sultan 2. Mehmed By: sidretül münteha Date: 24 Nisan 2011, 17:08:59
SULTAN 2. MEHMED (FÂTÝH)
Babasý: Sultan II. Murad Han
Annesi: Hürfýâ Hatun
Doðum Tarihi: 1432
Vefat Tarihi: 1481
Saltanat Müd.: 1451-1481
Türbesi: Ýstanbul Fatih Camii Yanýnda Yatar.
Tahta Geçiþi
Cennetmekân Sultan Murad'ý Sâninin, Cennetbahçelerine uçtuðunu bildiren haberi alan Sultan 2. Mehmed, derhal atýna atlamýþ ve «Beni seven arkama düþsün» diye baðýrarak Manisa'dan hareket etmiþti. 2'nci defa cülus edeceði Osmanlý tahtýnýn bulunduðu taht þehri Edirne'ye doðru birSeba rüzgârý hýzýyla mesafeleri yutmaya baþlamýþtý. Üç gün içinde Gelibolu'ya geldi. Gelibolu'da iki gün dinlenip arkasýndan koþanlarý bekledi. Onlarý da bir intizama soktuktan sonra, istikbâle hükmedecek Sultan, Edirne'ye ilerledi. Devlet-i Osmaniye'nin ileri gelenleri, kumandanlar ve ahalî kendisini karþýlamaya çýkýp tebrik ve taziyelerde bulunuyorlar ve mutlu saltanatýný müjdeliyorlardý.
Taht odasýnda resmî biat merasimi yapýldý. Biat merasiminden sonra sadrazam Çandarlý Halil Paþa'ya vazifesinde býrakýldýðý, kýzlar aðasý Þahin aða vasýtasýyla duyuruldu. Sultan 2. Mehmed'in ilk cülusunda pek anlaþamadýðý Çanlarlý Halil Paþayý vazifede býrakmasý, babasýnýn vasiyeti üzerine olmuþtu. Çünkü bu güngörmüþ sadrazam, Sultan Murad-ý Sani'nin tahta yeniden geçmesi için çok ýsrarda bulunmuþtu. Bu husus bütün tarih yazarlarýnca, Sultan 2. Mehmed'in Çandarlý'ya kýzgýn ve kýrgýn olduðu intibaýný vermiþse de biz bu fikre evet diyemiyoruz. Bunu da þöyle izah ederiz: Daha 15 yaþýndayken «Eðer padiþah isen gel ordularýnýn baþýna geç, yok padiþah ben isem; emrediyorum gel ordularýmýn baþýna geç» diyen bir zekâ þahý, tertemiz kalbinde kin taþýyacak bir devlet reisi deðildi. Ýslâm milletinin hayrýna olan her iþ için deðil tahttan, canýndan dahi feragat edecek kadar yüksek bir mertebe sahibi sultandý.
Ýshak Paþa'ya, iltifat makamýna geçecek bir vazife verildi. Merhum Padiþah Murad-i Sani'nin pâk cesedini topraða koymak üzere Bursa'ya nakle memur heyetin riyasetine tayin olundu. Zaðnos Paþa'yi yanýna getirten padiþah, Has Müþavirlik vazifesini kendisine tevdi etti. Merhum babasýnýn haremlerinden olan Sýrp Prensesi Mara'yý Sýrbistan'a iade ederken, kendisine geçimini 'ahatça sürdürebileceði maaþ tahsisiyle beraber, Sýrp Kralýna da hediyeler gönderdi. Daima iyi münasebetler içinde olma arzusunda olduðunu bildirmesi için Prenses Mara'ya vazife verdi.
Bizanstan, Mora Despotlarýndan, ülahtan, Raküzadan, Ýstanbul Galatadaki Cenevizlilerden, Midilli, Sakýz ve Rodos adalarýndan ve þövalyelerinden elçilik heyetleri gelmiþti. Hepsine hüsnü kabul gösteren Sultan; Raküza Cumhuriyetine, vergilerini bundan böyle beþyüz altýn zamlý olarak ödemelerini bildirdi.