Yavuz Sultan Selim By: sidretül münteha Date: 21 Nisan 2011, 17:29:37
YAVUZ SULTAN SELÝM
Babasý: Sultan II. Bâyezid Han
Annesi: Aiþe Sultan
Doðum Tarihi: 1470
Vefat Tarihi: 1520
Saltanat Müd.: 1512-1520
Türbesi: Ý Ýstanbul Fath Yuvuz Selim Camii Yaný.
Tahta Geçiþi
Sultan 2. Bayezid Altmýþ iki yaþýna girdiðinde; Yeniçerilerin arzularýnýn Þehzade Selim'i, Selim-i evvel yâni 1. Selim olarak Devleti Aliyye'nin tahtýna davet buyurmalarý, ve Þehzadenin babasýna red edilemeyecek þerait içindeki ýsrarý Hazreti Bayezid-i Velî'nin tahtý saltanatý terki ve bir ay gibi kýsa bir müddet sonra ahirete intikal etmesi Osmanlý Devletinde yepyeni bir dönemin açýlmasýna vesile olmuþtu.
Osmanlý tarihine dikkat edersek þunu görürüz ki; hafif tertib duraklamalar ileride yapýlacak büyük olaylarýn, kazanýlacak zaferlerin ve fetihlerin hazýrlýk safhalarý olduðuna kanaat getiririz. Bu kanaatimizi belki fazla afaki bulanlar olacaktýr ama þu misalle gözler önüne sermek isteriz. Þu anlarda yaþý enaz kýrk olan insanlar iyi hatýrlarlarki Mehter Takýmýný Ýstanbul'un Fethi'nin beþyüzüncü yýldönümü olan 1953 senesinde ilk defa müþahede etmek imkâný elde edilmiþti. Tek parti devrinin otoriteleri maziden olan her mirasý kilit altýna almasý gibi Mehter ve takýmý da bu kategoriye dahil etmiþti. Ýþte 1953 senesi 29 Mayýs günü mehter Takimi'nýn yürüyüþünü biraz tuhaf bulanlar çok olmuþtu. Þöyle idi ki, hâlâ öyledir çünkü esasta da öyleymiþ; iki adým atýlýyor sonra bir duruþ fakat o duruþ öyle azametli ve karþýsýndaki insana korku veren, dosta ise ne yapacaðýný bilen böyle yürür dedirtip güven veren bir yürüyüþ tarzýdýr. Bu yürüyüþe biraz dikkat edilirse atýlan adýmlarýn o duruþlar anýnda hesaplandýðý açýkça görülür. Ýþte Devleti Osmaniyye de böyle bir müddet durakladý mý bu yeni bir dönemin hazýrlýðý þeklinde neticelenmiþtir.
Bavezid-i Velî devri, kendi safhaî hayatýný verirken zirkettigimiz sebebler yüzünden biraz duraklamalar geçirmiþti. Taht-, Osmaniyi dolduran yeni Padiþah genç demiyoruz çünkü 42 vasýnda idi. Cesaret, þecaat, kuvvet, maharet celâdet en mühimi âümSere olan muhabbeti ile büyük iþler yapacaðýnýn emarelerini taþýyordu.
Yavuz Sultan Selim, Hicrî 876/Milâdî 1470 yýlýnda doðmuþtu. Saltanatý sekiz sene gibi çok kýsa bir müddet devam etmiþ fakat bu kadar kýsa müddet içinde «Bu dünya bana dar geliyor»» diyecek kadar iþleri hakikat kýlmýþtý.
Yavuz Sultan Selim tahta cülus ettiði zaman aðabeyi Korkud Sultan da Dersaadet'te bulunuyordu. Yavuz Sultan Selim «Ebul Hayr» namsyle anýlan bu âlim Þehzade aðabeysinin canýna kýymadý. Ona sancak verip selâmetle sancaðýna gönderdi. Saruhan sancaðý Korkut Sultan'ýn eski sancaðý idi. Yine orasý ona verilmiþti. Amasya sancaðýnda ise Ahmed Sul-tan'a vazifesine devamý emir olunmuþtu. Yavuz Selim'in oðiu Þehzade Süleyman kefe sancaðýndan dersaadet'e davet edilmiþti.
Bu arada Þehzade Ahmed Sultan kardeþinin tahta çýkýþýný kabul etmediðini gösteren bir harekete giriþmiþti. Oðiu Alâeddin Suitaný Bursa'ya göndermiþ þehri zapteden Þehzade Alâeddin Sultan, halka aðýr vergiler yüklemiþti., Bu haberi alan Hazreti Padiþah ilk iþ olarak Anadolu sahillerine yirmi-beþ karakoldan müteþekkil bir donanmayý göndejrip onlarý devriye gezmekle vazifelendirdi. Böyle yapmasýndan ikinci bir Cem Sultan olayýna imkân býrakmamaktý. Çünkü o aslan pençesi ile isyancýlarý periþan edeceðine îmaný tamdý. Ele geçiremezse bunun da Cem Sultan gibi Avrupa'ya sýðýnmasý devletin yeniden elinin kolunun baðlanmasýný intaç ederdi. Bu tedbiri alan Sultan, Orduyu Hümayun'un baþýna geçib Bursa'ya yürürken oðlu Þehzade Süleyman'ý Dersaadet'te kayrnakam-ý saltanat olarak býrakmýþtý. Alâeddin Sultan amcasýnýn geldiðini görünce soluðu ta Malatya'nýn Darendesin-de aldý. Padiþahýn, oðlunu kovaladýðýný duyan Þehzade Ah-med Sultan derhal Amasya'dan firar edip iki mahdumunu Þah Ýsmail'in yanýna göndermiþti.
Hazreti Yavuz Selim Amasya sancaðýný Davut Paþazade Mustafa Paþa'nýn idaresine verip, kendisi Bursa'ya döndü. Artýk durum anlaþýlmýþ tahtý saltanat Ahmet Sultan tarafýndan redde oðullarý dahi bu iþte vazife almýþlardý. Yavuz Selim, Ahmed Sultan'in isyanýna katýlan çocuklarýnýn beþini cezalandýrmýþ ve Bursa'da bulunan Ýkinci Murad'ýn türbesine defnettirmiþti bile.
Þunu söylemek gerekiyor ki, Mizancý Murad Bey tarihî umumisinde her padiþahýn devrini an'atmaya baþladýðýnda o güne kadar idam edilen ne kadar þehzade varsa onlarý tekrar tekrar anlatýr. Þüphesiz ki, bu idamlarý alkýþlamak icab etmez, fakat görüyoruz ki, devamlý bir isyan ve ayaklanmalar bu hanedan mensuplarýndan geliyor. Murad Bey söz konusu tarihini bildiðiniz gibi cennetmekân Abdülhamid Han zamanýnda mahkûm olarak bulunduðu Rodos kalesinde yazmýþtýr.
Osmanlý Sultanlarýna bu noktada yâni idamlar noktasýnda bîtaraf olarak deðil de birtaraf olarak bakmasýnýn rolü var mýdýr acaba? Kendisi ve bir de her þeyi bilen âlemlerin rabbi bilir. Murad Bey üzerinde duruþumuz bu zatýn cidden münevver ve cennetmekâna (Abdülhamid) olan baðlýlýðýndan dolayýdýr. Yoksa batý taassubunun baðlýlarý olanlara sözümüz yoktur. Onlarýn vazifeleri bu muhterem insanlara diþ bileyip hezeyan savurmaktýr.