Büyük Osmanlý Tarihi
Pages: 1
Kanuninin yedinci seferi korku seferi By: sidretül münteha Date: 21 Nisan 2011, 16:51:00
Kanüni'nin Yedinci Seferi Korku Seferi


Korfu seferi Kaanuni Sultan Süleyman Hazretlerinin yedin­ci seferi hümayunudur. Muhatabý Venedik Cumhuriyeti'nin þahsýnda kâfirlerdir. Devlet-i Osmaniyye daima ahde vefa gösteren bir devlet olarak cihan tarihinde muvafýk muhalif herdesin ittifak ettiði bir devletti. Kendileriyle sulh yaptýðý kirnselere, sadece kâðýt üzerinde yazýlanlara riayet etmekle kalmaz, Ýslâm'ýn, kalbleri Ýslâm'a ýsýndýrma metodunu da tat­bik sahasýna kendiliðinden getirir. Böylece bu asil ve necib nnilletle sulh yapma þerefine nail olanlar huzur içinde yaþarlardi. Ta ki, bu kendi cibilliyetlerinin icabý, dün öptükleri eii ýsýrma, attýklarý imzayý mürekkebi kurumadan yaladýklarý âna kadar devam eder, ufak ufak ihanetlere baþlar ve niha­yet geç kalkan, fakat indiði zaman un ufak eden Osmanlý yumruðu tepelerine inerdi. O yumruðu yedikten sonra akýlla­rý baþýna gelir, yeniden sulh yapma yollarýný ararlardý. Bu se­fer de böyle olmuþtu.

Venedik Cumhuriyeti, Devleti Aliyye ile sulh halinde iken Þarlken ile sulh ve bir takým anlaþmalar yapmýþtý. Halbuki Þarlken'in arasý Devleti Osmaniyye ile son derece gergin hattâ ilâna lüzum görülmemiþ bir harp halinde idi. Þarlken ise donanmasýný Tunus üzerine sevk etmiþ orayý zabt edip 20.000 müslümaný akýl almaz iþkencelerle yok etmiþ, âdeta bir katliâm icra etmiþti.

Kaanuni Sutan Süleyman Hazretleri 6. seferi olan Irak se­feri hümayununda, denizlerin kontrolü ve Endülüs Emevî Devletinin mensuplarýnýn Ýspanyol engizisyonundan kaçma­larýna yardým eden gemileri kuzey Afrika'ya geçebilmeleri için bir emniyet tertibatý olarak Osmanlý donanmasýný Barba­ros Hayreddin Paþa Hazretleri kumandasýnda Akdeniz'de va­zifeli kýlmýþtý. Bu donanma, söz konusu katliâm haberini alýn­ca Ýspanya donanmasýný ve onun komutaný olarak meþhur Amiral Anderya Dorya'yý karþýsýnda buldu. Defaatle yapýlan savaþlarda Donanmayý Hümayun o büyük denizci âbid ve zâhid Barbaros Hayreddin Gazi'nin kumandasýnda daima za­fer buluyor fakat kurnaz Andrea Dorya bir türlü ele geçmi­yordu. Bunlar olurken Hazreti Padiþah Irak seferini bitirmiþ ayaðýnýn tozunu silmeden Korfu seferi denilen bu sefere baþ­lamýþtý. Korfuya gelen Sultan Hazretleri Ýspanya, donanmasý­na yardým yaptýklarý için Korfu'yu zabt etmek üzere muharasaya aldý. Lâkin Korfu kalesi metanetle dayandý. Ýradei Se-niyye muhasaranýn kaldýrýlmasý þeklinde tecelli ettiðinden, o bölge akýncý birliklerinin konroluna býrakýlarak kara yoluyla Hazreti Padiþah Ýstanbul'a döndü. Tarihler o sýrada Hicrî 944/MiIâdî 1538 yýlýný gösteriyordu.

 


radyobeyan