Sultan 3. Murad By: sidretül münteha Date: 20 Nisan 2011, 15:23:22
SULTAN 3. MURAD
Babasý: Sultan II. Selim Han
Annesi: Nur-Bânu Sultan
Doðum Tarihi: 1546
Vefat Tarihi: 1595
Saltanat Müd.: 1574-1595
Türbesi: Ý Ýstanbul’dadýr.
Dünyada 6 erkek, 3 kýz evlât býrakan merhum padiþah 2. Selim, Devleti Osmaniyye'yi kudretli sadrazam Sokullu Mehmed Paþa'nýn becerikli idaresine tevdi ederek Allah'ýn vâsi rahmetine ermiþti.
Manisa sancaðýnda vazife ifa eden Veliahd Þehzade Murad Sultan pederinin vefatýný, sadrazamýn gönderdiði haberci vasýtasýyla heber almýþtý. Hicri 955/MiIâdî 1549 yýlýnda 27 yaþýnda boþalan tahtý Osmaniye cûlüs etmek üzere yola çýktý. Sadrazamýn gönderdiði gemiyi beklemeden Mudanya iskelesinde bulunan küçük bir gemiye binmiþti. Bu gemi sonradan Padiþahýn damadý olacak olan meþhur tarihçi Feridun Ahmed Paþa'ya ait bir ticaret gemisi idi. Sultan Murad Bahçekapý civarýnda sahile çýkmýþtý. Vakit çok geç olmuþ gece yansýný geçmiþti. Yaðmur ve rüzgârlý bir hava hüküm sürerken, Padiþah içicek bir yudum su aradýysa da bulamamýþ ve deniz suyu ile yüzünü yýkamýþ, karaya çýktýðý yere bir çeþme yaptýrmayý vaat etmiþti kendi kendine. Hakikaten Padiþah olduktan bir müddet sonra kendine verdiði sözü yerine getirmiþ ve bir çeþme inþa ettirmiþti.
Sarayýn kapýsýný çalan padiþahýn yanýndakiler, o saatte saray kapýsý yalnýz sadrazama açýlýr kaydýný ya unutmuþlar yada bilmiyorlardý. Çok sonra aralanan kapýdaki muhafýzlara vaziyet izah olundu. Padiþah ve arkadaþlarý içeri alýndýlarsa da öte taraftan sadrazama haber gönderilip durum bildiriîdi. Sadrazam, Padiþahý ilk defa görüyor, fakat emin olamýyordu; çünkü, merhum Padiþahýn daha beþ Þehzadesi vardý. Onlardan birisi ben veliaht þehzadeyim diye vezir-i âzami aldatabilirdi. Sokullu yanýna aldýðý Padiþahý, Nûr Banu Sultan'ýn dairesine götürmüþ, oðlunu gören Valide Sultan; aslaným diyerek oðlunun boynuna sarýlmýþ hem oðlunun padiþahlýðýný de kendi Valide Sultanlýðýný tescil etmiþ oluyordu.
Þehzadenin tahtýn sahibi olduðunu anlayan veziri âzam Sokullu ayný zamanda eniþtesi olduðu padiþahýn eteklerini öpmüþtü. Burada þunu hatýrlamadan geçemiyoruz: Mason bir tarih yazarý bu etek öpme vakasýný bir dalkavukluk olarak vasýflandýrmýþ ve böylece Kaanuni, 2. Selim Hazretlerinin sadrazamý ve yeni padiþahý beþbuçuk yýl sadrazamlýðýný yapan bu muhterem insana hangi saik ve sebebe böyle aþaðýlýk bir sýfat yakþýtjrýyor anlamak mümkün deðil... Hani bir söz vardýr: «Dinime tan eden bari müslüman olsa», siz halifeyi Rûyi zemin'in eteðini öpmeyi dalkavukluk sayarken acaba mensub olduðunuz loca'nýn üstâdi'nýn neresini öpüyorsunuz. Üçüncü Sultan Murad unvanýyla ertesi gün tahta geçmek için yataðýna çekilen þehzade, beri tarafta devletin müdebbir elemanlarý toplanmýþ ve rakip þehzadeler hakkýnda ölüm kararlarýný bile almýþ ve sabah olunca devlet'uðruna canlarýndan edilen merhum beþ þehzadenin nâaþlarýnýn önüne atýlacaðýndan dahi habersizdi.
Sabah olunca, vezirler, komutanlar, kadýlar ve yüksek rütbeli me'murlar Ayasofya camiine geldiler. Þehzadelerin ölümlerini ya haber almýþlar yahut da tahmin etmiþlerdi. Hepsi taziyet elbiseleri içinde bulunuyorlardý. Namazdan sonra Padiþah Hazretleri Divanhanede tahta çýktýðýnda ayný üzüntü ve elbiselerle donanmýþtý. Daðýtýlan cûlüs bahþiþi bir milyon yüzbin duk'aya balið olmuþtu. Ramazan ayýnýn yirmi ikinci günü Padiþah Hazretleri cedleri gibi, Ebâ Eyyûb-el Ensâri türbesine deniz yolu ile giderek kýlýç kuþandý ve dönüþte at üzerinde atalarýnýn türbelerini ziyaret ede ede saray'ý hünoayuna avdet etti.
Ramazan Bayramýnýn birinci günü Devlet Kâtibi Feridun Bey, Hazreti Padiþaha Osmanlý Devletinin kuruluþundan o güne kadar padiþahlarýn yazmýþ veya yazdýrmýþ olduklarý bin iki yüz aitmiþ parça evraka havi bir kitap ve o güne kadar Devleti Osmanî tarihini anlatan «Münþeat-ý Selâtin» adlý eseri hediye etti.