Büyük Osmanlý Tarihi
Pages: 1
Bir imha hareketi By: sidretül münteha Date: 17 Nisan 2011, 15:19:31
Bir Ýmha Hareketi


Baðdad þehri Þahýn idaresinin eline geçtikten bir kaç gün sonra sokaða çýkma yasaðý ilan edilmiþ ve þehir bir bir evle­re girilerek hem nüfus sayýmý yapýlmýþ, hem de silah namýna ne varsa nizam icabý denerek alýnmýþtý. Sayýmdan çok kýsa bir zaman geçince þehrin zenginlerinden sünnl olanlar, bir hafta süren amansýz iþkencelere tabi tutularak servetleri söylettirilmiþtir. Bu arada Hz. Hüseyin (R.A.) Efendimizin türbedarý; Þah Abbas'a bir defter vermiþ ve bu defterde ismi yazýlý olup Sünnîlikten mezhebi þiâ'ya geçenler hayatlarýný kurtar­mýþlar gerisi kamilen þehid edilmiþlerdi. Bunlarýn içinde iki zât ki; biri Baðdad kadýsý Nuri Efendi diðeri Camii kebir Ýma  mý Ömer Efendi ÝdikÝ, þu þartla kurtulmalarý teklif edilmiþti: Hz. Ömer (R.A.) ve Hz. Osman (R.A.) Efendilerimize sövme­leriydi. Bu iki zât böyle þen'i söz söylemektense þehadet þer­betine razý geldiler ve oracýkta birer iple hurma aðacýna asý larak þehid edildiler. (Bu yazdýðýmýz bölüm inanýlmaz bir id­dia gibi addedilir diye bir iki kaynak vermeyi lüzumlu gör­dük: Tarihi Ebul Faruk yazan Mehmed Murad cild 5, yine Ýs­mail Hakký üzunçarþýlý TTKY3. c. 1. Kýsým ve yine Tarihi Siyasiyye cild 2 Sadrazam Kâmil paþa) Ayrýca Ýmam-i Azam Ebu Hanife ile Gavsulazâm Abdülkadir Geylânl Hz. ierinin kabirleri tahrib olundu.

Bir müddet sonrada Bekir paþa'yý bulunduðu hapisten çý-karý'p, aynen Azap Aðasý Mehmed aðaya yaptýðý gibi, onuda kükürt ve katran dolu bir kayýða baðladýlar Diclenin akýntýsýna býraktýlar. Ýþte yaptýðý aynen baþýna geldi Bekir paþanýn... Bütün bunlarý kýlý kýpýrdamadan seyreden, Bekir paþa oðlu Mehmed'e bir bakýþ fýrlatan Þah Abbas; babasýna böyle ihaned eden bana ne yapmaz düþüncesine vardý. Az sonra onu sürgüne yollattý. Yolda kaçmayý denemeye kalkan hayýrsýz evlât acem kýlýcýyla hayatýný kaybediverdi.

Þah Abbas, sünnilere gösterdiði nefret verici halden sonra, o muhterem zatlar yâni Ýmam-ý Azam ve Gavsul Azam'ýn kabri zahirlerin telvis ve tahrib etmenin cezasýný manevi to-kadlarýnýn maddi sillesini atacak olan 4. Murad'ýn bilenmesine ve daha çabuk iktidar sahibi olmasýna yardým ettiðini acaba farkýndamý idi?

Baðdad'dan ypla çýkan Þah Abbas, Musul'a oradan Nu­saybin ve Mardin'e gelerek büyük zulümler irtikab etti. Babýaliden gelen emir Hafýz paþayý oralara koþturduysa da Hafýz paþa her gittiði yerde bir kan gölü ve yýkýlmýþ, yakýlmýþ hanümanlar buluyor, Ýranlýlar ise sývýþmýþ oluyorlardý.

Baðdad'in Ýranlýlarýn eline geçtiðini gerek valde sultandan gerekse padiþah hazretlerinden saklayan Kemankeþ Ali paþa küçük çocuk yerine koyduðu padiþahýn «Bostancibaþý» diye seslenmesini gülümseyen nazarlarla dinleyip seyrederken «çocuk, padiþahçýlýk oynuyor» diye içinden geçirirken kollarý­ný kavuþturmuþ emri padiþahiyi bekleyen bostancýbaþiya «Al kellesini» diyen ses ayaklarýný suya erdirdi amma ne çare iþ iþten geçmiþ kelle inmiþti. Þeyhülislâm Esad Efendi'de fetva­yý vermiþti bile.

Kemankeþ Ali paþadan sonra 1. Mustafa zamanýnda taný­dýðýmýz Mere Hüseyin Paþa sadaret kaymakamlýðýna talib olmuþ ve «vazife istenmez, verilim düsturunu çiðnediðinden o da canýndan olmuþtu. Yeni Sadrazam Çerkeþ Mehmed Paþa ayný zamanda serdâr-ý Ekrem sýfatýylada mücehhez kýlýnmýþ Abaza isyanýný tenkile gönderilmiþti.


radyobeyan