Vefa ehli zor bulunur By: sidretül münteha Date: 15 Nisan 2011, 16:56:47
Vefa Ehli Zor Bulunur
Bu harekâtýn ilk kurbaný bir sene zarfýnda Rumeli kadýlýðýna çýkarýlan mülakkap lakablý pek makbul bir kimse olmayan Muslihiddin efendi olmuþtu. Halbuki bu adam, toplananlar arasýna karýþarak arzý mevcudiyet göstermek istemiþti. Yapýlan çekil git ihtarýna aldýrmýyarak askerin içinde kalmaya devam etti. Kendisini hýrpaladýlar, yüzünü gözünü kan içinde býraktýlar. Yakýnýnda bulunan þeyhülislâmýn atýna doðru koþunca, ancak yüz vermeyen þeyhülislâm özengisini kanlý surata hizalýyarak atýný sürdü. Akýbet yere yýkýlan Mus-lihiddin'in üzerine üþüþenler hemen parça parça ettiler, býçak ve kýlýç darbeleriyle. Ahmed Paþa her ne kadar saklanmýþsada, cemiyetin harekâtýnýn geliþmelerinden haber almaktaydý. Mihayet kendisi hakkýnda alýnan bütün kararlardan haberdar olmuþtu. Yaptýðý yanýna bol miktarda para alýp, makbul zamanýnda makam ve mevkii verdiði kimselerin yanlarýna gitmek oldu. Ne var ki; her yerden boþ dönüyor, her biri, birer bahane ile vaziyetine bigane kalmaktaydý. Vefalý kimse bulmak kolay deðildir, bulanda vefalý dostuylan ne kadar övünse azdýr. Ahmed Paþa; senelerce mevkii sadarette bulunduðu halde bir tek vefa sahibi edinememiþ demekki, bak þu iþe! Kapý kapý dolaþan eski sadrazam, nihayet Aksaray'da Hacý Behram'dan ummadýðý alakayý gördü. Çok sevindi. Ne çareki Behram'ýn niyeti ihanet imiþ. Bir yandan Ahmed Paþayý konaðýna buyurederken, Sofu Mehmed Paþanýn konaðýna haberi uçuruvermiþti. Mehmed Paþa adamlarýný gönderip, Ahmed Paþayý konaðýna aldýrýyor, kendisine çeþitli vaadler yaparak ikramlarda bulunurken beri yandan da, kellesini koparmak için cellat hazýrlattýrýyordu. Ýstirahat etmesi için odadan çýkýyor, ancak adamlarýndan birini içeri yollayýp para istetiyordu. Bu pazarlýk epeyi bir zaman sürüyor ve Ahmed Paþanýn artýk kuruþu kalmamýþtýr.
Bu sýrada iki kiþi kendisini koltuklar, yâni kollarýna girer ve yardýmcý oluyormuþ gibi yürütmeye baþlarlar. Eski sadrazam, bunlara baktýðýnda aniden sararýr, çünkü birisi saray celladý Kara Ali, diðeri Hamal Ali'dir. Tabiîki boðdular. Cesedin ertesi gün atýldýðý yer Atmeydaný oldu, bu sýrada herifin biri bu Paþa semiz bir adamdý, bunun eti derde deva diye bir herze yumurtladý. Bir çok kiþi bu cesetten bir parça koparýp evine götürdü bu andan sonra öldürülen sadrazamýn lâkabý, bin parça mânasýna gelen "Hezarpâre" oldu. Her kötünün iyi tarafý, her iyinin kötülüðü olabileceði gibi Hezarpâre Ahmed Paþa'nin fazilet sayýlacak bir davranýþýný anlatarak bir hakký ketmetmiyelim.
Bu bölümü; Mizancý Murad beyin Rodos Adasýndaki sürgünü esnasýnda, yazmýþ olduðu ve adýný oðlu Faruk bey'in adýndan mülhem, Ebu'l Faruk adlý Osmanlý tarihinden alýyoruz: "..Kösem Valide Sultanýn tesirinin düþüþ gösterdiði bir dönemde, Valide Sultan, sadrazam Ahmed Paþaya: Bu yâni Sultan Ýbrahim beni de seni de sað komaz. Âlem harab oluyor. Devlet de elden gidiyor, bunun hakkýndan gelelim de þehzadeyi cülus ettirelim. Ahmed Paþa: Ben edemem Sultaným. Varsýn beni öldürsün. Ben veli'inimetim'e ihanet edemem, suikasda ise asla cür'et edemem. Cevabýný verir. Gö-rülüyorki; ihtilafda devletin devamlýlýðýný ve baþarýsýnýn saðlanmasý için kelleler üzerinde pazarlýklar yapýlmakta. Valide Sultan'ýn kendi oðlunu, bir hükmetme arzusu için kurban etmesi belki imkânsýz deðil amma, Allahaþkýna; biri söylesin milyonda kaçtýr böylesi? Ayrýca bir ananýn evlâdýný yok etme bahasýna iþbirliði teklifini, Ahmed Paþanýn ihtiyat ile karþýlamak þeklindeki cevabý devrin oynak anlayýþýnýn bir gereði sayýlýrsa da, yeniçeri aðalarýnýn teklifini de red etmiþ olmasý, bu kötü iþlere eðilimi olmamasýnýda gösterir. Neticede doðru Cenabý Hakk'ýn indindedir.