Sultan 2. Mustafa han By: sidretül münteha Date: 12 Nisan 2011, 16:20:18
SULTAN 2. MUSTAFA HAN
Babasý: IV. Mehmed Han
Annesi: Râbia Gülnüþ Sultan
Doðum Tarihi: 1664
Vefat Tarihi: 1703
Saltanat Müd.: 1695-1703
Türbesi: Ýstanbul'da Yeni Camii Yaný Valide Sultan Türbesi.
Sultan 2. Mustafa Sultan 2. Ahmed'in vefatý vukubulduðunda, merhum padiþah 51 yaþýndaydý. Bu vefat üzerine Osmanlý tarihinde ilk defa ve enterasan bir olay vukubuldu.
31 yaþýnda olan þehzade Mustafa, vefatýný duyduðu amcasýnýn yerine taht'a çýkmak üzere, hiç kimseye boyun eðmeden, bir bildiri beklemeden yaþamakta olduðu Edirne Sarayý veliahd dâiresinden çýkýp, taht odasýna girdi. Tahta kuruldu. Devletin ileri gelenlerini padiþah sýfatýyla nezdine getirtip, onlardan hem biat aldý hem de ülke iþlerini müzakereye baþladý. Bilindiði gibi Mustafa adý hem efendimiz (s.a.v)'in adý olduðu gibi seçilmiþ ve sevilmiþ mânasýna gelir. Memleketin bu karýþýk döneminde müteþebbis ve protokola pek önem vermek istemeyen kiþinin tahta çýkmasý acaba hayýrlý neticeler getirecekmiydi?
2. Mustafa Osmaniý tahtýna geçtiðinde Sultan Ýbrahim çocuklarýnýn dönemi bitmiþ oluyor, yine bu padiþahýn büyük oðlu 4. Mehmed'den olan torunu vazifeyi üstlenmiþ oluyordu. 2. Mustafa gerek babasý 4. Mehmed'den gerekse amcalarý 2. Süleyman, 2. Ahmed'e nazaran çok daha iyi bir tahsil görmüþtü. Musikiye önem atfeden padiþahlarýn arasýnda mümtaz bir mevkii vardýr. Meþhur Hattatlarýmýzdan Hafýz Osman hat dersi vermiþtir. 2. Mustafa þâirliðide benimsemiþ bir kimseydi. Ancak unutulmamasý gereken önemli özelliklerinden birisi babasýnýn katýldýðý seferlerde bulunarak tecrübesini ve görgüsünü arttýrmýþtý. Padiþahýn Özeleþtirisi Sadrazam Kâmil paþa diyorkî;
"Sultan Mustafa sâný Osmanlý tahtýna cülus ediþinin 3. gününde yayýmladýðý bir hattý hümayunda merhum amucalarýnin devri saltanatlarýnda devlet gemisinin iþlerinin iyi gitmemiþ olduðunu büyük bir teessürle açýkladý. Bu tarz davranýþ Osmanlý devlet tarihinde aþaðý yukarý ilk defa husule gelmektedir. Padiþah bu acý gerçeði tebarüz ettirdikten sonra iþlerin yeniden intizam kesbetmesi, düþmanlar üzerindeki eski kudret ve otoritesinin saðlanmasý içab ettiðini beyan buyurmuþtur.
Devlet-i âliyye'nin þu anda kafasýný ezmesi gereken düþmanýn Avusturya olduðunu ileri sürerek, Babýâli'den, kendisinin ordunun baþýnda bizzat Avusturya üzerine yürümesini mi? Veya orduyu Edirne'ye kadar teþyi edip, oradan sevketmek vazifesini yapmamý mý istersiniz istizahýnda bulundu. Padiþahýn bu istizahý, yâni sorusu, Babýâli'yi üç gün uðraþtýrdý. Çünkü, padiþah kendi tercihini belirtmediðinden devlet adamlarý çözümü kolay bulamýyordular!
Aslýnda yapmalarý gereken ne gerekiyorsa onun tavsiyesiydi. Amcalarýnýn dönemini açýk yüreklilikle tahlil ve tenkit etmiþ, insaftan aynlmaksizýn tetkiki gerçekleþtirmiþ padiþah istiþareye önem verdiðini göstermiþti yoksa þöyle veya böyle yapacaðým deseydi, ne lâzým gelirdi ki? Neticede padiþahýn baþýnda olduðu ordu savaþ kaybederse telafisi adetâ imkânsýz olur görüþü aðýrlýk kazandýðýndan olacak, Sultan Mustafa'nýn orduyu Edirne'ye götürüp, serdar-ý ekremlikde verdiði sadrýazama teslim etmesi þeklinde cevap verdiler.