Abdurrahman B. Avf By: sumeyye Date: 12 Nisan 2011, 14:19:14
Abdurrahman B. Avf
Nesebi: Abdurrahman b. Avf b. Abdi Avf b. Abdu'l-Haris b. Zühre b. Kilab. Künyesi Ebu Muhammed olup Kureyþ'ten ve Zühre oðulla-rýndandýr. (Annesi Þifa, Avf b. Abd b. El-Haris b. Zühre kýzýdýr)
Kendisi cennetle müjdelenen on sahabeden biridir. Ýslama ilk giren sekiz kiþi arasýnda yer almýþ olup (Hz. Ömer'in isteði üzerine halife seçimi için toplanan) altý kiþilik danýþma kurulu üyesidir.
Kendisinden "Oðullarý Ýbrahim, Humeyd, Amr ve Mus'ab ile Ebu Seleme ile Malik b. Evs b. Hadesân, Enes b. Malik, Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im, Gaylan b. Þurahbil, Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Ömer, Cabir b. Abdullah, Becale b. Abde, Abdullah b. Âmir b. Rabîa, Abdullah b. Abdullah b. Haris, bacýsýnýn oðlu Misver b. Mahreme ve diðerleri hadis rivayet etmiþlerdir.
Cahiliye döneminde adý "Abdi Amr" idi. Abdu'l-Ka'be olduðu da söylenir. (Müslüman olduðu zaman Nebi (s.a.v.) ona "Abdurrahman" adýný vermiþti.)
Hz. Ömer Cabiye'ye (Kudüs fethi için) geldiðinde Abdurrahman onun sað tarafýnda (Tebük'ten sonraki) Sarð denen yere geldiðinde de sol tarafýnda yer almýþ olarak gelmiþti.
Doðumu fil hadisesinden on yýl sonra olmuþtur. Buhari ve diðer ne-sepçilerden bazýlarý nesebini yazarken Abd Avf ý aradan düþürürler. Heysem b. Küleyb ve diðerleri Abdu'l-Haris'i (Abd b. El-Haris) olarak verir.
Abdurrahman b. Avf der ki: Adým Abd-i Amr idi. Rasulullah (s.a.v.) beni "Abdurrahman" diye isimlendirdi.
Sehle binti Asým der ki: Abdurrahman beyaz tenli, iri güzel yüzlü, dudak kývrýmlarý belli, hafif kývrýk burunlu, ön üst diþleri uzunca, bazen bu uzun diþler dudaklarýný kanatýrdý. Kulaklarýndan aþaðýya sarkan saç beliði vardý. Boynu uzunca, elleri iri idi.
Ýbni Ýshak der ki: Abdurrahman b. Avf ön alt diþleri düþük kýrýk diþli, topal idi. Uhut harbinde aðzýna darbe isabet edip ön diþlerini kýrmýþ, yirmi yerinden yaralanmýþtý. Bunlardan biri de ayaðýna isabet edip topal olmuþtu.
Ya'kub b. Utbe de onu tarif ederken "Uzun boylu, güzel yüzlü, yumuþak tenli, kamburumsu beyaz pembe renkli, saç ve sakalýný bo-yamayan biriydi." der.
Salih b. Ýbrahim b. Abdurrahman, babasýndan naklediyor: Bir gün Hz. Osman'la bir yere gidiyorduk. Biz de Hz. Osman babamý (Abdurrahman b. Avf'ý) görünce: "Þu þeyhe her iki hicrette de bulunma faziletiyle yarýþmaya kimsenin gücü yetmez." dedi.
Hz. Osman Dönemi
Enes (r.a.) der ki: Abdurrahman Mekke'den Medine'ye hicret eliðinde Peygamber (s.a.v.) onunla Sa'd b. Er-Rabî b. El-Hazrecî'yi ahirel kardeþi yapmýþtý. Sa'd ona "Ýþte malým gel onu seninle bölüþelim. Ýlcin iki tane hanýmým var. Bir bak hangisini istersen onu boþaya-yým sen evlen!" teklifinde bulundu. Abdurrahman da "Allah seni ma-lýnlu ailenle mübarek kýlsýn, ben onu istemem, ama bana sen çarþýyý göster yeter." dedi. O da gösterdi. Abdurrahman hemen çarþýya ticarete gidip geri geldiðinde bir þeyler kazanmýþtý.
Ýmam Ahmecl "Müsned" adlý eserinde Hz. Enes (r.a.)'tan þöyle an-Itttýý: Abdurrahman b. Avf tam zenginleyip malý çoðaldý. Hatta bir ke-rttdnde Þam'dan buðday ve un taþýyan yediyüz devesi gelmiþti. Kervan Medine'ye gelip de halk duyunca hayretten sevinç seslerinden ümidi I ar. Hu olay Hz. Aiþe'ye ulaþýnca "Ben Rasulullah (s.a.v.)'in
"Abdurrahman cennete ancak "baðýþýyla" ya da sürünerek girecek buyurduðunu duydum!" dedi. Bu söz Abdurrahman'a ulaþýnca (istersem oraya ayak üstü de girerim) "Anneciðim o develer yüküyle palaýýýyla Allah yoluna verilmiþtir." dedi.
Derim ki: Abdurrahman (r.a.) çok þanslý bir tüccar idi. Ticaret kapýlarý ona açýldý ve çok mal elde etti. Hatta bir keresinde bir araziyi kýrk bin dinara satýp parasýný sadaka olarak daðýttý. Allah yoluna gidecekler ýcin beþ yüz at alýp mücahitleri donadý. Beþ yüz de deve alýp onu da verdi.
Sahih bir haberde geçtiðine göre bir seferde Peygamber (s.a.v.) tuvalet ihtiyacý için ortalarda görünmedi. Namaz vakti girince ashab A bd u ýra hm an 'ý öne geçirdiler. O da namazý kýldýrmaya baþlamýþtý. O nama/ kýldýrýrken Rasulullah çýkýp geldi. Onu hisseden Abdurrahman geri çekilmek istedi. Rasulullah (s.a.v.) ona "yerinde dur" diye iþaret etti. O da devam etti. Rasulullah (s.a.v.) onun arkasýnda kýldý. Bu muazzam bir menkibedir.
Muhammed b. Amr, Ebu Seleme'den babasý Abdurrahman b. Avf in "Rüyamda cenneti gördüm. Ben oraya apalayarak (zorlayarak) girmiþ oluyorum. Yine oraya ancak fakirlerin girebilmiþ olduðunu gördüm." dediðini anlatýr.[227]
Abdullah b. Ebi Evfa der ki: Abdurrahman bir keresinde Halid'i Rasulullah (s.a.v.)'e þikayet etmiþti. Rasulullah (s.a.v.) de: "Ya Halid! Bedir harbine katýlmýþ birini incitme! Sen Uhut daðý kadar altýn sadaka versen bile onun ameline yetiþemeyeceksin!" buyurdu.[228] Muhammed b. Amr, Ebu Seleme aracýlýðýyla Ebu Hüreyre (r.a.)'tan Rasulullah (s.a.v.)'in
"Sizin en hayýrlýnýz benim hanýmlarýma en hayýrlý davrananýzdýr." buyurdu. Bunun üzerine Abdurrahman b. Avf kýymeti dört yüz bin dirhem takdir edilen bir bahçeyi onlara verilmesini vasiyet etti.[229]
Abdullah b. Ca'fer anlatýyor: Bana Misver b. Mahreme kýzý Ümmü Hekr anlattý ki: Abdurrahman b. Avf, Hz. Osman'dan kendine geçen bir bahçeyi dört yüz bin dinara satýp parasýný Zühre oðullarýnýn, Muhacirlerin ve Peygamberimizin hanýmlarýnýn ihtiyaçlý olanlarý arasýnda taksim etti. (Misver b. Mahreme der ki:) Ben Hz. Aiþe'ye hissesini getirdim de: Hz. Aiþe (r.a.): "Allah Abdurrahman'ý cennetin selsebil pýnarýndan sulandýrsýn." dedi. Ravi Yahya el-Humani'nin bu hadisi (Abdullah b. Cafer'den nakleder) ve þu ilaveyi söyler: Hz. Aiþe dedi ki: "Ben Rasulullah (s.a.v.)'i
"Benden sonra size yalnýz salih insanlar þefkat gösterir." derken duydum.[230]
Muhammed b. Ýshak, Muhammed b. Abdurrahman b. Husayn -Avf b. Bl-llaýis isnadýyla Ümmü Seleme annemizden naklediyor: Rasulullah (l.tt.v.) hanýmlarýna
"Benden sonra size þefkat gösteren kiþi kesinlikle sözünde sadýk tukva olan kiþidir." dedi. Ümmü Seleme "Allah!ým Abdurrahman b.
Avf ý cennet selsebili ile sula" diye dua etti.[231]
Niyar el-Eslemî der ki: Abdurrahman (r.a.) Rasulullah'm zamanýnda fetva verenler arasýndaydý.[232][227] T. Dýmýþk 35/267; Burada þu ilave var: Abdurrahman uyanýnca "Þamdan gelecek ktrvnnýmý yüküyle devesiyle Allah yoluna vereyim de, ben de onlarla cennete yürüyifik girebileyim."dedi.
[228] Hakim 3/298; Hatib T. Baðdad 12/150, T. Dýmýþk 35/271; Taberani, Saðir 1/209
[229] Hukim Müstedrek 3/311; Tirmizi 3750; Ýnbi Sa'd 3/132 iki ayrý vecihten; T. Dýmýþk ÝS/2H2
[230] Müsned 6/104, 135; Ýbni Sa'd 3/13/2/133; Hakim 3/310, 311; T. Dýmýþk 35/283
[231] Müsned h. No 26642; Hakim 3/311; Ýbni Sa'd 3/132; T. Dýmýþk 35/283; Hz Aiþe rivayetinde dua kýsmýnda, Efendimizin gibi, Ümmü Seleme rivayetinde ise bu kýsým, Ümmü Seleme'nin gibi görünüyor.
[232] T. Dýmýþk 35/288
Ýmam Zehebi, Tarihu’l-Ýslam, Cantaþ Yayýnlarý: 6/ 84-88
Ynt: Abdurrahman B. Avf By: Bilal2009 Date: 25 Haziran 2021, 12:38:57
Esselamü aleyküm Rabbim bizleri Sahabe efendilerimizin yolunda eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Abdurrahman B. Avf By: Sevgi. Date: 26 Haziran 2021, 01:36:37
Aleyküm selam. Rabb'im bizleri sevdiklerinin yolundan gidenlerden eylesin inþaAllah