Büyük Osmanlý Tarihi
Pages: 1
Sultan 3. Osman By: sidretül münteha Date: 09 Nisan 2011, 16:23:17
SULTAN III. OSMAN



Babasý: Sultan II. Mustafa Han

Annesi: Þahsûvar Hatun

Doðum Tarihi: 1699

Vefat Tarihi: 1757

Saltanat Müd.: 1754-1757

Türbesi: Ýstanbul Yeni Camii.

 

Sultan 3. Osman, 2. Mustafa'nýn 3/1/1699 tarihinde Edir­ne sarayýnda Þehsuvar sultandan doðan oðludur. Yýlmaz Öztuna bey, "Devletler ve Hanedanlar"isimli eserinin 2. cildinde yukarýda yazdýðýmýz 3/1/1699 þeklinde doðum tarihini be­yan ediyor. Ancak; üzunçarþýlý Tarihinde, 1. Mahmud'un tah­ta geçiþi 1143/1730 olarak kabul edilirken, Sultan 1. Mah­mud'un 35 yaþýnda olduðu beyan ediliyor. 1730'dan 35 yaþý eksilttiðimiz zaman karþýmýza 1695 tarihi çýkar. 3. Osman'ýn; 1. Mahmud'dan 2 yaþ ufak olduðu beyaný göz önüne alýnýrsa, 1697'nin 3. Osuian'ýn doðum tarihini teþkil ettiði görülür. Ayný þekilde; hicri tarih olan, 1. Mahmud'un, tahta çýkýþ yaþý olan 35 eksiltildiðinde 1108 kalýr bu rakama, 3. Osman'ýn aðabeyinden iki yaþ küçük olduðunu gözönüne alarak, 1108 sayýsýna 2'yi ilâve edersek, 1110 tarihini bulmuþ oluruz.

Bu hesap; milâdi tarihle Yýlmaz Öztuna bey'in bulduðu 3/1/1699 tarihine doðruluk getirir. Biz buna hangi gün oldu­ðunu da beyan ederek bir nokta koyalým. 3. Osman; 3/ocak/1699 cumartesi günü doðmuþtur.   Baba bir anne ay­rý Aðabeyi;  1. Mahmud'un vefatý üzerine taht'a 27/sefer/1168-13/aralýk/1754 cuma günü çýktý. Osmanlý padiþah­larýnýn 25. sidir. Tahta çýktýðýnda 55 yaþýndaydý. En büyük þansý veya devletin büyük büyük þansý, devrinde hiç bir mu­harebe yapmayýþýmýzdýr. Yine; bu padiþahýn döneminde çý­kan, iki büyük yangýnýn, Ýstanbul'un üçte birini yakýp yok et­tiði müþahede olunmuþtur.   

Nûr'uosmaniye Camiini tamamlatmýþtýr.  1. Mahmud Camiyi yaptýrmada pek büyük gayret sarfetmiþse de açmak kendisine nasip olmamýþtýr. Tamamla-maksa kardeþi 3. Osman'a düþmüþtü. Sultan 1. Mahmud, kendisi için yaptýrdýðý türbeye, 3. Osman'ýn emri yüzünden gömülememiþti. Yeni Camii türbesine gönderilmiþti.

Ne varki; kendisine plânladýðý Nûr'uosmaniye Câmi'indeki türbeye de, kendisinin vefatý sonrasýnda padiþah olan 3. Mustafa da, onun defnine müsaade etmediðinden bu Camie hiç bir padiþah defn edilememiþtir. "Serir-i Aray-ý Hilâfet-i Ýslâmiye ve Saltanat-ý Osmaniye" adlý eserde, Savaþsýz ve ka­yýpsýz geçen yýllar; memleketin mâli bakýmdan, olsun, asayiþ bakýmýndan olsun, asude bir hayat geçirmesine imkân bul­duðu gözlenir. Aslýnda 3. Osman tahta geçtiðinde Osmanlý hazinesinin müzayakasý mevcuttu. Buna raðmen cülus bah­þiþinin ödenmesinde bir sýkýþýklýða düþülmemiþtir. 3. Osman pek sýk sadnazam deðiþtirmiþtir. Bunun en önemli sebeblerinden birisi, þehzade katli yolunu açmak istemesidir. Buna razý olmayan veziriazamlarý, baþka bahaneler bularak ya öl­dürmek, yahutda sürgüne yollamak suretiyle cezalandýrma yoluna giderdi. Aðabeyi 1. Mahmud'un musiki ve þiirdeki yüksek zevkini 3. Osman'da aramak beyhudeydi. Aslýnda 1. Mahmud'a yakýþtýrýlmýþ kadýnlarýn kaçmasý için ayakabýlarý-na ses yapýcý kabaralar koyan 3. Osman olduðu galip ihti­mâldir. Çok acele eden bir kimseydi. Kadýn meselesi üzerin­de ençok duran padiþahlardandýr.

Kadýnlarýn sokaða çýkmasýný yasaklamak ve süslenmeleri­ni kýsýtlama icraatýndandýr. Rüþvete sevdiðini öldürtecek ka­dar düþman idi. Silahdarlýktan sadrýazamlýða çýkardýðý ve    pek sevdiði Ali Paþayý rüþvet yüzünden azledip öldürttüðü bilinir.


radyobeyan