Nifas By: sumeyye Date: 09 Nisan 2011, 13:46:34
NÝFAS ( LOHUSALIK HALÝ )
Nifas; doðumun ardý sýra gelen kandýr: Nifas kelimesi 'teneffüs' kelimesinden türemiþtir. Burada rahmin kanla teneffüs etmesi veya nefesin çýkmasý söz konusudur. Yani, ya çocuk nefes alýr, ya da rahim kanla teneffüs eder. Aslýnda bunlarýn ikisi de mevcuttur. Bu kanýn en az müddetinin bir sýnýrý yoktur. En son müddeti ise kýrk gündür: Zira Hz. Peygamber (sas) buyurdu ki;
“Lohusa kadýnlar kýrk gün otururlar; meðer ki bundan önce bir temizlik görsünler.” [71] Bu hadîs-i þerîfde nifasýn en az müddeti deðil de, en çok müddeti belirleniyor. Eðer en az müddeti olsaydý, bu hadîsde belirlenirdi. Çünkü çocuðun doðmasý, rahimden kanýn çýktýðýnýn delilidir. Þu halde en az müddetin belirlenmesine lüzum kalmamýþtýr. Hayýzda böyle bir delil olmadýðý için, en az müddeti belirlenmiþtir.
Kanama kýrk günü geçince ve kadýnýn da belli bir âdeti varsa, âdetini aþan kan istihaze olur. Kadýnýn âdeti, yani belli bir lohusalýk müddeti yoksa, lohusalýðý kýrk gündür: Biz bunu hayýz bahsinde açýklamýþtýk. Ýkiz çocuk doðduðunda lohusalýk müddeti ilk çocukla iþlemeye (Ýmam Muhammed, Ýmam Züfer) baþlar: Ýmam Muhammed ile Ýmam Züfer dediler ki; ikiz çocuk doðduðunda lohusalýk müddeti ikinci çocukla iþlemeye baþlar. Ýkizlerin doðumlarý arasýndaki müddet altý aydan daha az ise, ikinci doðumdan dolayý kadýnýn lohusalýðý yoktur. Ýmam Muhammed'e göre ise, ikisi arasýndaki kanama istihazedir. Lohusalýk ikinci doðumda baþlar. O böyle derken þu delili ileri sürer; nifas ve hayýz kanlarý ayný mahreçten çýkarlar. Hamile kadýnda namaza, oruca ve cinsî münasebete mani bir hal bulunmamaktadýr. Hamile kadýn hayýz ve nifas görmez. Ebû Hanîfe ile Ebû Yûsuf ise; bizim anlattýðýmýz nifas tarifine dayanmaktadýrlar ki, bu da burada mevcuttur. Ama hayýz böyle deðildir; zira demiþtik ki, gebelik sebebiyle rahmin aðzý kapanýr ve gebelik halindeki kadýn hayýz kanamasý görmez.
Îddet beklemek de olan bir kadýnýn iddeti, ikizlerin ikincisini doðurmakla sona erer. Bu hususda icmâ vardýr. Çünkü iddet, rahimdeki yükü indirmeye baðlýdýr. Yük denince, ikizlerin her ikisi kastedilir. Çünkü kadýn ikinci çocuða birinciden sonra gebe kalmýþtýr.
Yaradýlýþýnýn birazý belirlenmiþ olan düþük çocuk da, tam çocuk hükmündedir: Düþük yapan kadýn lohusa olur. Ýddet beklemekde olan kadýnýn iddeti, düþük yapmakla sona erer. Düþüðü yapan kadýn eðer cariye ise, bu sebeple ümm-ü veled olur. Doðuma baðlanmýþ olan bir þart, düþük halinde ihtiyaten yerine getirilir. [72]
[71] Bu haisi þerifi Ebu Davud ve Tirmizi rivayet etmiþlerdir.
[72] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý: 1/60-61.
Ynt: Nifas By: gulsahkilicaslan Date: 28 Þubat 2020, 10:38:49
Çok faydalý bilgiler Rabbim razi olsun inþallah selam ve dua ile
Ynt: Nifas By: Sevgi. Date: 01 Mart 2020, 09:01:54
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim. Rabbim ilmimizi artýrsýn inþaAllah