Ezan ve kametin okunuşu By: sumeyye Date: 09 Nisan 2011, 13:34:43
Ezan ve Kametin Okunuşu:
Ezan yavaş yavaş, kamet ise hızlı hızlı okunur: Çünkü Rasûlullah (sas) Bilâl'e böyle yapmasını emretmiştir. Her ikisinde de kıbleye dönülür: Bu hususda semadan buyruk indiğinden dolayı, ezan ve kamet okunurken kıbleye yönelmek gerekir.
Müezzin ezan okurken parmaklarını kulaklarına tıkar: Rasûlullah (sas) Bilâl (ra) e böyle emretmiş ve;
“O sesin için daha gür ve güzeldir.” buyurmuştur.
Yüzünü 'hayya ale's- salah' derken sağa; 'hayya ale'l- felah' derken sola çevirir: Ama ayaklarını oynatmaz. Bilâl (ra) in böyle yaptığı anlatılır. Çünkü; 'hayya ale's- salah' ile 'hayya ale'l- felah' sözleri insanlara hitaben söylenir. Bu söylenirken de yüzün onlara doğru döndürülmesi gerekir. Ezanın diğer cümleleri ise tekbirdir, tehlildir.
Ezanı bitirdikden sonra akşam namazı hariç hemen kamet etmeyip, biraz oturur: İmameyn dediler ki; akşam namazında da ezanla kamet arasında kısa bir müddet oturulur. Çünkü diğer namazlarda olduğu gibi akşam namazında da ezanla kamet arasına fasıla koymak sünnettir.
Ancak akşam namazını da geciktirmemek için kısa bir oturuşla iktifa etmelidir. Ebû Hanîfe'nin görüşüne göre müstehab olan namaza hemen başlamaktır. Oturma halinde namaz geciktirilmiş olur. Ezan ve kamet arasında üç âyet okuma müddeti kadar susmakla da fasıla verilmiş olur. Bu Hasan'ın Ebû Hanîfe'den rivayetidir. Duruş yeri ve nağmeyi değiştirmekle de fasıla verilmiş olur. [28]
[28] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/85-86.
Ynt: Ezan ve kametin okunuşu By: ceren Date: 15 Mayıs 2015, 21:56:20
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan Sümeyye abla.
Ynt: Ezan ve kametin okunuşu By: gulsahkilicaslan Date: 27 Şubat 2020, 10:59:44
Allah razi olsun hocam selâm ve dua ile
Ynt: Ezan ve kametin okunuşu By: Bilal2009 Date: 28 Şubat 2020, 09:42:35
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun
Ynt: Ezan ve kametin okunuşu By: Sevgi. Date: 12 Nisan 2020, 03:02:28
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim