Sultan 3. Selim han By: sidretül münteha Date: 08 Nisan 2011, 16:39:58
SULTAN 3. SELÝM HAN
Babasý: Sultan III. Mustafa Han
Annesi: Mihriþâh Sultan
Doðum Tarihi: 1761
Vefat Tarihi: 1808
Saltanat Müd.: 1789-1807
Türbesi: Ýstanbul Laleli Camii Yaný.
Osmanlý Ýslâm devletinin, 28. padiþahý ve 20. halifesidir 3. Selim hân. Tahta çýktýðýnda 28 yaþýnda idi. Babasý; 3. Mustafa'dýr. Babasýnýn kardeþi; Abdülhâmidi evvel pek merhametli iyi kalbli kimseler arasýnda cidden ayrý bir yeri, olan zevattandý. Yeðenine sýkýntý verecek davranýþý hiç bir zaman ne sergiledi ne de müsaade etti. Eðitimine de pek önem verdi. Amcasýndan gördüðü bu anlayýþý'takdir etmekten geri kalmayan veliahd þehzade Selim, devlet iþlerine kesb-i vukuf için sokulmak ve takip etme imkânýda bulabildi. Gençliði ve gayreti ahalinin ümidini kendisine baðlama hususunda ciddi bir faktör oldu. 1. Abdülhamid'in vefatý üzerine, tahta çýktýðýnda Ruslarla yapýlan savaþý kazanmak ve ikinci bir Kaynarca antlaþmasý tehlikesini yaþamak istememekteydi ve bunu temin için, orduyu takviye için, Ýstanbul'da derleyip topladýðý askerleri serdar-ý ekremin emrine ulaþtýrdý. Devleti âliye; Ragýp Paþa sadrazamken, 3. Mustafa'nýn israfý önleyici yaklaþýmý sayesinde hazine-i þahaneyi hakikaten doluluðu bakýmýndan harika bir seviyeye getirmiþti.
Hâttâ padiþah 3. Mustafa ara sýra ayný zamanda eniþtesi olan Ragýb Paþaya siteme benzer sözler eder, Moskofluya savaþ açalým, para sýkýntýsýný bahane etmeyin, Petersburga kadar adým baþýna altýn dizerim diye teþvikde bulunurmuþ. Sonradan açýlan savaþlarda öyle para sarfiyatý husule geldi ki, 28. padiþah, 3. Selim'in belini bükmekte olan parasýzlýðýn ta kendisiydi. Bu ihtiyacý def edebilmek için, Rusya ile zahirde hasýný görünen Felemenk ile Ýspanya'dan, istikraz da yâni borç para alma teþebbüsüne geçti.
yine varki o sýralarda batý avrupa bir ihtilâle gebe olarak ateþler içinde yanmaktaydý. Bu hâl para talebinde bulunulan devletlere red cevabý verme hususunda çok hizmetetmiþtir desek yanlýþ bir hüküm vermiþ olmayýz! Devlet adamý ve vakanüvis Abdurrahman Þeref bey, parasýzlýkla ilgili olarak þunlarý: ".. Parasýzlýða bir çâre bulmak erneiiyie Sultan Selim-i sâlis Saray-ý hümayunda, rical ve ayan konaklarýnda bulunan, sim (gümüþ) ve zer (altun) evâniyenin (kap-kacak) ahnýb, sikkeye tahvilini irade eylemiþ ve mucibince hareket olunarak epeyice mikdarda; maðþuþ (bozuk) akça, darb olunmuþ idiysede bu tedbir-i muvakkatten de, bir fâide hasýl olamamýþ idi."
"Demekte. Bu arada Prusya devleti ile yapmýþ olduðumuz antlaþma da, fayda cihetinden hiçbir iþe yaramamýþtý. Osmanlý devleti Prusya devleti nezdinde, yaptýðý hatýrlatmalara karþýlýk, bir oyalamanýn tatbik edildiðini görüyordu fakat bunu, yüzlememek þýkký tercihi olmaktaydý. Hudud boyunda harb devam etmekte zafer bazen bize gülümsüyor bazen de Rus tarafýnda kalýyordu. Sadrazam serdar-ý ekrem Koca Yusuf Paþa serhad boylarýnda zayýf yerlere lâzým gelen yardým ve takviye yapma gayretinde iken, garazkârlarý olan bazý rical Vidin seraskeri görevinde olan bir lakabý Kethüda diðeri Cenaze Hasan Paþa olan zâtý sadarete tâyin ettirdiler. Dere geçilmekteyken at deðiþtirilmez düstûru kendini burada belli etti. Çünkü geldiði görev kapasitesini aþan bir vazife idi. Yapabildiði, diðer ricalin söylediklerine münasibdir demekten baþkaca yapacaðý bir þey yoktu.