Cemaat ve imametle ilgili hükümler By: sumeyye Date: 08 Nisan 2011, 13:21:26
CEMAAT VE İMAMETLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Cemaatle namaz kılmak; sünnet-i müekkededir: Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:
“Cemaat (le namaz kılmak) hidayet yollarından biridir.” [83] Başka bir yerde de şöyle buyurmuştur:
“İstedim ki; bir adama emir vereyim de, insanlara namaz kıldırsın. Sonra (o namaz kıldırmakda iken) ben cemaatten geri duran grubun üzerine hemen gidip üzerlerine evlerini ateşe verip yakayım.” [84] Bu hadîs-i şerîf cemaatle namaz kılmanın müekked sünnet olduğunun emaresidir. Hz. Peygamber (sas) cemaate devam etmiştir. Mazeretsiz olarak cemaate gitmemek caiz değildir. Bir şehir halkı cemaatle namaz kılmayı bırakırlarsa; kılmaları emredilir. Bu emri kabul edip gereğini yerine getirirlerse; ne âla. Aksi halde kendileriyle savaşılır. Çünkü cemaatle namaz kılmak İslâmın sembollerindendir. [85]
İmamlıkta Ehliyet:
İnsanlara imam olmaya en ehliyetli kimse; onların, sünneti eniyi bilenidir: Tabii eğer namaz caiz olacak kadar kıraati düzgün olup,açık günahlardan sakınıyorsa, Ebû Yûsuf’dan gelen bir rivayete göre;imamlığa en ehliyetli olan kimse, en iyi okuyan kimsedir. Zira Hz.Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:
“Bir kavme, onlar arasında Allah(cc) ın Kitab'ını en iyi okuyan imamlık eder.” [86] Biz diyoruz ki; ilme olan ihtiyaç daha fazladır. Hz. Peygamber (sas) in zamanında insanlar Kur'an-ı kerîmi hükümleriyle beraber kafalarına yerleştiriyorlardı. Dolayısıyla Kur'an-ı kerîmi en iyi okuyanları, aynı zamanda en bilgili olanları idi.
Sonra en iyi hadîs-i şerîf okuyanı, sonra en takva sahibi olanı: 'En takva sahibi' dedik; çünkü Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:
“Takva sahibi bir âlimin arkasında namaz kılan bir kimse, bir peygamberin arkasında namaz kılmış gibidir.” Sonra en yaşlısı: 'En yaşlısı' dedik; zira Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur:
“Yolculuğa çıktığınızda ezan okuyup kamet getirin ve ikinizden en yaşlı olanınız imamlık etsin.” [87]
Sonra ahlâkı en güzel olanı, sonra da yüzü en güzel olanıdır: Bunda esas alınacak ölçü şudur; insanları kendisine uymaya teşvik eder ve onları cemaate davet eder vasıflarda olan kimsenin imamlık için öne geçirilmesi evlâdır. Çünkü cemaat ne kadar fazlalaşırsa, o kadar iyidir. Hatta demişler ki; namazda okurken boğazında fazla derecede gıcıklanma olan kimsenin, okurken durulması gereken yerde durmayanın imamlık yapması mekrûhdur. Çünkü bu gibi şeyler cemaatin azalmasına sebep olurlar. [88]
İmamın Namazı Uzatması:
İmamın namazı uzatması doğru değildir: Cemaati nefret ettirecek derecede namazı uzatmak doğru olmaz. Aksine hafif kıldırmak gerekir. Çünkü cemaati yoracak kadar namazı uzatan Muaz b. Cebel (ra) e Hz. Peygamber (sas) şu ikazda bulunmuştu:
“Sen fitneye düşürücü müsün; ey Muaz?! Millete, en zayıflarının kılabileceği şekilde kıldır. Çünkü sana tabi olarak namaz kılanların arkasında küçük var, büyük var, ihtiyaç sahibi kimse var.” [89]
[83] Bu hadisi Müslim ve Ebü Davud rivayet etmiştir.
[84] Bu hadisi Buhari, Müslim, Malik, Ahmed b. Hanbel, Ebü Davud, Tirmizi, Nesei ve İbn Mace rivayet etmiştir.
[85] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/113-114.
[86] Bu hadisi Müslim, Ebü Davud, Tirmizi, Nesei ve Müsned’inde Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.
[87] Bu hadisi Müslim, Tirmizi, Ebü Davud ve Nesei rivayet etmiştir.
[88] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/114-115.
[89] Bu hadisi Buhari ve Müslim rivayet etmiştir. Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 1/115.
Ynt: Cemaat ve imametle ilgili hükümler By: gulsahkilicaslan Date: 28 Şubat 2020, 10:39:55
Çok faydalı bilgiler Rabbim razi olsun inşallah selam ve dua ile
Ynt: Cemaat ve imametle ilgili hükümler By: Bilal2009 Date: 01 Mart 2020, 07:40:24
Esselamu aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun
Ynt: Cemaat ve imametle ilgili hükümler By: Sevgi. Date: 17 Nisan 2020, 06:42:16
Aleyküm selâm. faydalı bilgiler için Allah sizlerden razı olsun kardeşim.
Ynt: Cemaat ve imametle ilgili hükümler By: ceren Date: 19 Nisan 2020, 18:07:15
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...