7 Hadis Ýmamýnýn Ýttifak Ettikleri Hadisler
Pages: 1
Hadislerin tespiti By: hafiza aise Date: 07 Nisan 2011, 12:40:04
Hadislerin Tespiti

 

Eskiden beri þiir, hitabet, savaþ kýssalarý ve nesep bilgilerinden oluþan kültürlerini þifahî yolla nakletme geleneðine sahip olan Araplarýn, ezberleme yetenekleri çok geliþmiþti. Bununla beraber Ýslamiyet'in doðuþu sýrasýnda önemli bir ticaret merkezi konumunda bulunan Mekke'de okuma yazma bi­lenlerin sayýsý, Medine'ye nispetle daha çoktu. Bunlardan Müslüman olanlar, Ýslamiyet'in ilk devirlerinde Hz. Peygamber (s.a.v)'in emirleri doðrultusunda hareket ederek Kur'an-ý Kerim'i yazmakla meþgul olmuþtu.

Sade ve tabiî yaþayýþlarý sebebiyle zihinleri berrak olan bu insanlarýn içinde, iþittikleri uzun bir þiiri veya hitabeyi hemen ezberleyebilecek kadar güçlü hafýzaya sahip bulunanlar vardý.

Hz. Peygamber (s.a.v)'in, bazý önemli sözlerini, üçer defa tekrarlamasý [6] ve kelimeleri 'sayýlacak derecede' yavaþ telaffuz etmesi [7] sebebiyle dinleyiciler, söylediklerini kolayca öðrenebiliyor­lardý.

Resulullah (s.a.v)'in meclislerine nöbetleþe katýlan ve emirlerini dinleyip bellemeye gayret eden sahabiler de [8] duyup öðrendikleri ha­disleri kendi aralarýnda müzakere ediyorlardý.

Hz, Peygamber (s.a.v)'in, sahabilere; kendi sözlerini dinleyip öðrenmele­rini emretmesi ve öðrendiklerini baþkalarýna teblið edenlere hayr duada bu­lunmasý [9] onlarýn hadisleri bir ibadet þekliyle öðrenip baþkalarýna nakletmelerini saðlamýþtýr.

Ayrýca Mescid-i Nebevî'nin bitiþiðinde oturan ehl-i Suffe'de Resulullah (s.a.v)'den hadis tahsil ermiþlerdir.

Hz. Peygamber (s.a.v)'in, Mekke'de iken hadisleri yazmak isteyen her­kese izin vermek istemediði bilinmekle birlikte Resulullah (s.a.v)'den bu konuda izin alan sahabiler, duyup öðrendikleri hadisleri, hem ezberlediler ve hem de yazdýlar.[10]

"Sahîfe" adýyla anýlan bu belgeleri kaleme alan sahabiler arasýnda, 1000 civarýnda hadis ihtiva eden "es-Sahîfetü's-Sâdýka"nm sahibi Abdul­lah ibn Amr baþta olmak üzere Sa'd b. Ubâde, Muâz b. Cebel, Hz. Ali, Amr b. Hazm el-Ensârî, Semure b. Cündub, Abdullah ibn Abbâs, Câbir b. Abdul­lah, Abdullah b. Ebi Evfâ ile Enes b. Mâlik bulunmaktadýr.

Bu ilk yazýlý kaynaklardan biri olup Ebu Hureyre tarafýndan talebesi Hemmâm b. Münebbih'e yazdýrýlan ve içinde 138 hadis bulunan "Sahîfetü Hemmâm b. Münebbih" (es-Sahîfetü's-Sahîha) ilk defa Muhammed Hamidullah tarafýndan yayýmlanmýþtýr.

Ebu Musa el-Eþ'arî'den oðlunun, ondan da torunun rivayet ettiði "Müsnedü Büreyd" adýyla tanýnan 40 hadislik cüz de vardýr.[11]


[6] Buhârî, Ýlm 30

[7] Buhârî, Menâkýb 23

[8] Buhârî, Ýlm 27

[9] Buhârî, Ýlm 9, Hac 132; Ebu Dâvud, Ýlm 10; Tirmizî, Ýlm 7

[10] Müsned, 2/403

[11] Süleymâniye kütüphanesi, Þehid Ali Paþa, nr. 541, vr 136-174

Ynt: Hadislerin tespiti By: Sevgi. Date: 25 Temmuz 2022, 10:03:45
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah sizlerden razý olsun kardeþim

radyobeyan