Sultan 2. Mahmudhan By: sidretül münteha Date: 06 Nisan 2011, 18:13:59
SULTAN II. MAHMUD HAN
Babasý: Sultan I. Abdulhamid Han
Annesi: Nakþidil Sultan
Doðum Tarihi: 1785
Vefat Tarihi: 1839
Saltanat Müd.: 1808-1839
Türbesi: Ýstanbul Çemberlitaþ'tadýr.
Þehzade Mahmud, Osmanlý devletinin 32. padiþahý olup, 22. halifesidir. 1. Abdülhamid Hân'ýn, Nakþidil adlý hanýmsndan dünya'ya gelmiþtir. 22/ramazan/1200-20/temmuz/1785 doðum târihi olup, vefatý ise 16/r. ahir/1255 -30/haziran/1839'cla olup, devr-i saltanatý 31 yýl sürmüþtür. Osmanlý tahtýna çýktýðýnda 23 yaþýndaydý. Biz; tahta çýkýþ safahatýný 4. Mustafa dönemini ve þehadeti 3. Selim Hân'ý anlatýrken, sayfalarýmýzý süslediðimizden burada tekrar bahsetmeyi zait addediyoruz.
Hemen þunu da itirafa mecburuz ve vicdan borcudur ki, Hz. Mevlâmýz, Mahmud-u Sâni'nin tahta çýkmasýný murad eylemiþki bunun esbabýnda Sultan 4. Mustafa'nýn tahttan indirilmeyi önlemek için gerek Sultan Selim'i gerekse 2. Mahmud'u itlaf ettirme emri olan, o me'þum emri vermesi, Sultan Selim'in þehadeti vâki olurken, Mahmud'un da Osmanlý tahtýna oturmasýnda hisseyi, Alemdar Mustafa Paþanýn emeklerini yâd etmek vazifei târihiyedir. Sultan 2. Mahmud Osmanlý padiþahlarý arasýnda pek büyük önem arzeden padiþahlar arasýnda da hayli önde gelir. Genç yaþýna raðmen iktidarýnýn güç dengesini pek iyi idrak ile önüne konulan, Sened i Ýttifak'ý imzalamasý idarede gösterilen esnekliðin mühim emsallerindendir. Kolay kolay imzalanamayacak olan böyle bir varakaya imza koymak, iktidarýný birileriyle paylaþmaktýr ki, meþrutiyetçi diye ileri sürülen meþhur Midhat Paþa dahi böyle bir paylaþýma imza atmaz, iþi redde götürüp, memleketin allak bullak olmasýna sebeb oluridi. Bu akýllý davranýþý gösterebilmesinin sebeblerinin baþýnda iyi bir tahsil görmüþ olmasý gibi, bilhassa 3. Selim'in tahttan indirilmesinden sonra þimþirlikde geçen menkubiyet dönemi içinde sýk sýk bir araya geldiði yeðeni þehzade Mahmud'a ihtisaslarýný bir bir nakletmesi, hata ve isabetlerini þerh etmesi þehzadenin pek istifade ettiði bilgilerdi ve bunlarý iyice hafýzasýna yerleþtirmiþ ve adetâ þimþirlik de geçen günler Genç þehzadeye bir padiþahlýk kursu gibi yaramýþtýr.
Sultan 2. Mahmud biat merasiminden sonra ülkeyi sadrýazamýna býraktý. 3. Selim'in katillerinin listesini bulup vereceðini vaad ettiði sadrýazama sözünü yerini getirdi. Eline tutuþturduðu listede üçyüz kiþiyi aþan isimler yer alýyordu. Bunlar arasýna eski, fýrýldakçý sadrýazam Köse Musa Paþa ile Kýzlaraðasý Mercan Aða da girmiþti. Tabii haklarýnda hüküm icra olunmuþtu. Böylece sükûnet temin edilmiþ, Alemdar Mustafa Paþa ülkenin isla-hedilmesi çalýþmalarýný baþlatmýþtý. Anadolu'da çeþitli þâkî'leri ezmiþ, hükümet-i OsmaniyenÝn otoritesini hâkim kýlmýþtý. Bütün bunlar olurken, zaten biraz kibirli olan Alemdar Paþa, yaptýklarýndan þýmarmaya baþlamýþ, hayli sert ve fütursuz icraatlara devam ederken, düþmanlarýnýn sayýsýný da arttýrmaktaydý ayrýca, Sekban-ý CedÝd askeri usulünün Sultan Mahmud ile beraberce kuvveden fule çýkarýlmasý, nizâm-ý cedidin ihyasý þekli içinde mütalaa eden yeniçeriler ve taraftarlarý, Alemdar Paþa'ya olan mevcud düþmanlara, Paþanýn eski bir yeniçeri olmasý da gcjz ardý edilerek, yeniçerilere gizli gizli destek veren kimilerinin münafýkane bir þekilde padiþah ve sadnazama yaklaþýmlarý sahte olduðundan gizli düþmanlar, açýk düþmandan daha tehlikeli olmuþlar ve sayýlarý da hayli fazlalaþmýþtý.