Hz. Peygamberin s.a.v. kabrini ziyaret By: sumeyye Date: 05 Nisan 2011, 15:25:39
HZ. PEYGAMBER (SAS) ÝN KABRÝNÝ ZÝYARET
Usule göre iþler yürütülüp, hacýlar hacc menasikini tamamlayarak Mescid-i Haram'dan döndüklerinde Hz. Peygamber (sas) in kabrini ziyaret etmek maksadýyla Medine'ye yönelirler. Çünkü bu mendub ve müstehablarýn en faziletlisidir. Hatta vacibe yakýn derecede olduðunu da söyleyebiliriz. Çünkü Hz. Peygamber (sas) insanlarý kabrini ziyarete teþvik etmiþ ve ýsrarla davette bulunmuþtur. Þöyle ki;
“Geniþlik ve imkân bulup da, beni ziyaret etmeyen, bana eziyet etmiþ olur.”
“Kabrimi ziyaret edene þefaatim vâcib olur.” [126]
“Vefatýmdan sonra beni ziyaret eden, hayatýmda iken beni ziyaret etmiþ gibi olur.” [127] Ve daha baþka hadîs-i þerifler.
Sonra insanlarýn çoðunun Hz. Peygamber (sas) in kabrini ziyaret etme âdabýndan ve müstehablarýndan gafil, teferruat ve cüz'iyyatý hakkýnda da bilgisiz olduklarýný gördüðüm için, menasikden sonra bu kitabda buna dâir bir fasýl açmak ve ziyaret âdabýndan bir nebze bahsetmek istedim. Þöyle ki; Hz. Peygamber (sas) kabrini ziyarete yönelen kimsenin ona çokça salât ü selâm getirmesi gerekir. Bir hadîs-i þerîfde anlatýldýðýna göre bu salât ü selâmlar ona gider ve ulaþýr. Ziyaretçi Medine þehrinin duvarlarýný görünce, salât ü selâm getirip þöyle der; “Allah'ým! Bu Senin Hz. Peygamberinin haremidir. Burayý benim için ateþe karþý bir korunak, azaptan ve kötü hesapdan eman yeri kýl.”
Ýmkân bulursa Medine'ye girmeden gusleder. Bu mümkün olmadýðý takdirde sonra gusleder, güzel kokular sürünür, en güzel elbiselerini giyer. Böyle davranmak hürmete en yakýn davranýþtýr. Sükûnet ve vakarla, mütevaziyane kabr-i þerifin bulunduðu yere girer ve þöyle der: “Allah'ýn adýyla, Rasûlullah (sas) ýn sünneti üzere. Rabb'im, beni dâhil ettiðin bu mukaddes beldeye esenlik ve hoþnutlukla koy. Çýkaracaðýn yerden selâmetle çýkar. Bana yüce katýndan destekleyici kuvvet ihsan eyle. Allah'ým! Muhammed (sas) i ve onun ailesinin þeref ve mertebesini yücelt. Günahýmý baðýþla ve bana lütuf ve merhametinin kapýlarýný aç.”
Bundan sonra mescide girer. Hz. Peygamber (sas) in minberinin yanýnda iki rek'at namaz kýlar. Minberin sütunu sað omuzu hizasýna gelecek þekilde durur. Hz. Peygamber (sas) de orada durmuþtýr. Burasý onun kabri ile minberinin arasýdýr. Bu hususda o, þöyle buyurmuþtur:
“Mezarýmla minberimin arasý cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim de havuzumun üstündedir.” [128]
Ziyaretçi bundan sonra da, bahþettiði muvaffakiyetten dolayý þükür için Allah (cc) a secde eder ve hoþuna giden dualarý eder. Sonra kalkýp kabr-i þerife yönelir. Oraya gider ve Hz. Peygamber (sas) in mübarek baþýnýn bulunduðu tarafda kýbleye yönelerek durur. Kabrin üç zira kadar yakýnýna gider, daha fazla yaklaþmaz. Elini türbenin duvarý üzerine koymaz; saygý göstermek gerekir. O çok heybetli, çok muazzamdýr. Ziyaretçi kabrin yanýnda namazda durur gibi durmalýdýr. Onun kýymetli ve mübarek þahsýný mezarýnda uyuyor, sesini duyuyor, durumunu biliyor gibi gözünde canlandýrmalýdýr. Zira o þöyle buyurmuþtur:
“Kabrim yanýnda bana salât ü selâm getireni duyarým.” [129]
Bir haberde denilmiþ ki, Hz. Peygamber (sas) in kabri yanýnda vazifeli bir melek, ümmetinden kendisine selâm gönderenlerin selâmlarýný ona teblið eder. Bundan sonra ziyaretçi þöyle der: “Selâm sana ey Allah'ýn Rasûlü, selâm sana ey Allah'ýn Peygamberi, selâm sana ey Allah'ýn seçkin kulu, selâm sana ey Allah'ýn habibi, selâm sana ey rahmet Peygamberi, selâm sana ey ümmetin þefaatçisi, selâm sana ey peygamberlerin efendisi, selâm sana ey peygamberlerin sonuncusu, selâm sana ey örtünüp bürünen,
selâm sana ey bürünüp sarýnan, selâm sana ey Muhammed, selâm sana ey Ahmed, selâm sana ve tertemiz âline. Onlar ki; Allah (cc) onlardan pisliði gidererek, onlarý tertemiz kýlmýþtýr. Kavmine Peygamber ve ümmetine Rasûl olarak Allah (cc) seni en üstün mükâfatla mükâfatlandýrsýn. Þehadet ederim ki, sen rýsâleti teblið ettin, emaneti yerine tevdi ettin, ümmetine öðüt verdin, hücceti açýkladýn. Allah (cc) yolunda cihad ettin, ömrün sona erip ölüm sana gelinceye dek Allah (cc) ýn dini uðruna savaþtýn. Allah (cc) senin ruhunu, bedenini, kabrini kýyamete dek devamlý þereflendirip yüceltsin. Ey Allah'ýn Rasûlü; biz senin kabrinin ziyaretçileri ve sana gönderilen elçileriz. Çeþitli beldelerden, uzak diyarlardan senin hakkýný ödemek, senin geride býraktýðýn izlerine bakmak, ziyaretin vesilesiyle hayýr ve bereket kazamak, Rabbimizin katýnda seni kendimize þefaatçi kýlmak için, sana geldik. Günahlar belimizi büktü, omuzlarýmýzý çökertti. Sen þefaat eden ve þefaati kabul edilensin. Sana þefaat-i uzmâ ve makam-ý mahmûd vaadedilmiþtir. Allah (cc) þöyle buyurmuþtur:
“Eðer onlar nefislerine zulmettiklerinde sana gelseler de, Allah (cc) dan baðýþlanmayý dileselerdi; Peygamber de onlar için istiðfar etseydi, Allah (cc) ýn dâima tevbeleri kabul edici ve çok baðýþlayýcý olduðunu görürlerdi.”[130] Ýþte biz nefislerimize zulmetmiþ, günahlarýmýzdan dolayý maðfiret dilemiþ olarak sana geldik. Rabbimiz katýnda bizim için þefaatçi ol. Bizi zarar görmüþ, periþan ve piþman olarak deðil, sünnetine baðlý olarak yaþatýp öldürmesini, kýyamette senin cemaatin içinde hasretmesini, senin havuzuna getirip, senin kâsenle bizi sulamasýný O'ndan niyaz eyle! Ey Allah (cc) ýn Rasûlü, senden þefaat bekliyoruz, bize þefaat eyle.”
Bu son cümleyi üç defa tekrarlar ve sonra þu âyet-i kerîmeyi okur:
“Rabb'imiz, bizi ve bizden evvel iman etmiþ olan kardeþlerimizi baðýþla,” [131] Sonra da kendisiyle selâm gönderenlerin selâmýný Hz. Peygamber (sas) e sunarak þöyle der; “Ya Rasûlallah, falan oðlu falandan sana selâm. O, kendisi için Rabb'inin katýnda kendisi için þefaatçi olmaný istiyor. Ona ve bütün müslümanlara karþý þefaatçi ol.”
Bundan sonra orada arkasýný kýbleye dönüp, bir zira kadar ilerleyerek, Hz. Ebûbekir (ra) in mezarý baþýna gelir ve þöyle der; “Selâm sana ey Allah (cc)ýn halifesi, selâm sana ey Rasûlullah (sas) maðaradaki arkadaþý, selâm sana ey onun seferlerdeki yoldaþý, selâm sana ey onun sýrdaþý! Hz. Peygamber'in ümmetine önder olarak, Allah (cc) seni mükâfatlarýn en üstünü ile mükâfatlandýrsýn. Sen ona en güzel þekilde halifelik yaptýn. Onun yolunu ve usulünü en iyi biçimde izledin. Mürtedlerle ve bid'atlarla savaþtýn. Ýslâmý zeminine oturttun. Dostluk ve akrabalýk baðlarýný gözettin. Hep hakký söyledin. Ömrün sona erip, sana ölüm gelinceye dek, hak sahiplerine hep yardýmcý oldun. Allah (cc) ýn selâmý, rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Allah (cc) ým, bizi Ebûbekir'in sevgisi üzere vefat ettir. Onu ziyaret için harcadýðýmýz gayreti boþa çýkarma. Rahmetinle ey Kerîm olan Allah'ým.”
Bundan sonra ilerler ve Hz. Ömer (ra) in mezarýnýn baþucunda durur ve þöyle der: “Selâm sana ey mü'minlerin emîri, selâm sana ey Ýslâmý aþikâr kýlan, selâm sana ey putlarý kýran, Allah (cc) seni en güzel mükâfatla mükâfatlandýrsýn ve seni halife seçenlerden de razý olsun. Diri iken de, ölü iken de Ýslama ve müslümanlara yardým ettin. Yetimleri himaye ettin. Dostluk ve akrabalýk baðlarýný gözettin. Ýslâm seninle kuvvet buldu. Müslümanlarýn beðenip razý olduðu bir devlet reisi ve doðru yoldaki bir hidayet rehberi oldun. Müslümanlarýn dirlik ve düzenini saðladýn; fakirlerini zenginleþtirdin, kýrýklýklarý giderdin. Allah (cc) ýn selâmý, rahmeti ve bereketi üzerine olsun.”
Sonra yarým zira kadar geri çekilip Hz. Ebûbekir (ra) ile Hz. Ömer (ra) e hitaben þöyle der: “Selâm size ey Rasûlullah (sas) ýn yanýnda yatan arkadaþlarý, vezirleri, müsteþarlarý, dinin hükümlerini ikame etmedeki yardýmcýlarý, sonra da müslümanlarýn çýkarlarýný gözeten iki zat-ý muhterem. Allah (cc) size mükâfatlarýn en güzelini versin. Size geldik; Rasûlullah (sas) ýn bize þefaatçi olmasý için aracý olmanýzý diliyoruz, ki; Rabb'imiz katýnda bize þefaatçi olsun. Çabamýzý, sa'yimizi, gayretimizi kabul buyurmasýný, bizi sünnetinin yolunda yaþatýp öldürmesini, bizi onun cemaatinde hasretmesini Rabb'imizden dilesin.”
Bundan sonra ziyaretçi kendi þahsý, anasý, babasý, kendisinden dua talebinde bulunanlar ve bütün müslümanlar için duâ eder. Bundan sonra da yine ilk baþda olduðu gibi Hz. Peygamber (sas) kabri baþýnda durur ve þöyle der: “Allah'ým, Sen;
“Eðer onlar nefislerine zulmettiklerinde sana gelseler de, Allah (cc) dan baðýþlanmayý dileselerdi; Peygamber de onlar için istiðfar etseydi, Allah (cc) ýn dâima tevbeleri kabul edici ve çok baðýþlayýcý olduðunu görürlerdi.”[132] buyurdun.
“Allah'ým Senin sözün haktýr. Ýþte biz de sözünü dinleyip emrine uyarak peygamberinin yüce katýnda bize þefaatçi olmasýný dileyerek huzuruna geldik. Rabb'imiz; bizi, ana ve babalarýmýzý, bizden evvel iman etmiþ olan kardeþlerimizi baðýþla. Rabb'imiz; bize dünyada da iyilik, âhirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabýndan koru.”[133]
“Ýzzet sahibi olan Rabb'in, onlarýn uygunsuz vasýflandýrmalarýndan münezzehtir. Bütün peygamberlere selâm olsun. Âlemlerin Rabb 'i olan Allah (cc) a hamd olsun.” [134] Bu duaya dilediði duâlarý ekleyeceði gibi, bunu dilediði kadar kýsaltmasý da mümkündür. Aklýna gelen, okuyabildiði duâlarý okur. Ýnþâallah bunda muvafak da olur. Bundan sonra Ebû Lübâbe'nin (tevbesi Allah (cc) tarafýndan kabul edilinceye dek baðlý kaldýðý Hz. Peygamber (sas) in kabri ile minberi arasýnda bulunan) sütunu yanýna gelip iki rek'at namaz kýlar, tevbe eder, dilediði duâlarý okuyarak Allah (cc) a niyazda bulunur.
Sonra Ravza'ya gelir; orasý kare bir havuz gibidir. Orada nasibince namaz kýlýp duâ eder, çokça tesbihatta bulunur. Allah (cc) a övgüler yapar ve baðýþ diler. Sonra minberin yanýna gelip elini; hutbe okurken Hz. Peygamber (sas) in bereketi ulaþsýn diye elini üzerine koyduðu nar aðacýnýn üzerine koyar. (Þimdi böyle bir aðaç yoktur). Hz. Peygamber (sas) e salât ü selâm okur, Allah (cc) a dileklerini arzeder. Gazab ve öfkesinden rahmetine sýðýnýr.
Sonra Hannâme sütununun yanýna gelir. Hz. Peygamber (sas) kendisi için minber yaptýrýldýktan sonra, hutbeyi minbere çýkýp okuyunca, artýk daha önce hutbe okurken elini dayadýðý nar aðacýný býraktý diye, o aðaç inlemiþti. Ýþte o aðacýn bir parçasý bu sütunun içindedir. O inleyince Hz. Peygamber (sas) minberden inip kucaklamýþ ve o aðacýn iniltisi kesilmiþti.
Hz. Peygamber (sas) in kabrini ziyaret ettikden sonra Baki mezarlýðýna gidip ziyaret yerlerine uðramak ve mezarlarý; hususen þehidlerin efendisi Hz. Hamza (ra) nýn mezarýný ziyaret etmek müstehabdýr. Baki mezarlýðýnda Hz. Abbas (ra) ýn kubbesini, onun yanýnda ayný kubbede bulunan Hasan b. Ali (ra) yi, Zeynelabidin (ra) i, onun oðlu Muhammed el- Bakýr (ra) ý, onun oðlu Cafer-i Sâdýk'ý, yine ayný mezarlýkda bulunan Hz. Osman (ra) ýn mezanný, Hz. Peygamber (sas) in oðlu Ýbrahim'in mezarýný, Hz. Peygamber (sas) in zevcelerinden bir kýsmýnýn mezarlarýný, Hz. Peygamber (sas) in halasý Safýyye'nin mezarýný; bir çok sahabe ve tabiîn mezarlarýný ziyaret etmek müstehabdýr. Hz. Fâtýma (ra) nýn Baki mezarlýðýndaki mescidinde namaz kýlmak müstehabdýr.
Perþembe günü Uhud þehidlerini ziyaret etmek müstehab olup, oraya gidildiðinde þöyle denir; “Sabrýnýza karþý size selâm olsun. Dünya yurdunun sonu (cennet) ne güzeldir. Selâm size ey mü'minler yurdunda bulunanlar. Biz de, inþâallah peþinizden gelip size kavuþacaðýz.” Bunun ardýndan âyete'l-kürsî ile Ýhlas sûreleri okunur.
Cumartesi günü Kubâ mescidine gitmek müstehabdýr. Hz. Peygamber (sas) de bu günlerde o mescidi ziyarete gittiði rivayet edilmiþtir. Orada þöyle duâ edilir. “Ey, feryad edip yardým dileyenlerin ve ey imdat dileyenlerin imdadýna koþan, ey dara düþmüþleri geniþliðe kavuþturan, ey sýkýntýda kalanlarýn duasýna icabet eden! Muhammed (sas) i ve ailesini yüceltip þereflendir. Bu makamda Rasûlünün sýkýntýsýný ve hüznünü giderdiðin gibi, benim de sýkýntýmý ve hüznümü gider. Ey lûtfu ve þefkati bol ve ey iyiliði çok olan, ey ihsaný dâim ve merhamet edicilerin en çok merhametlisi olan Allah'ým. [135][126] Bu hadîsi Beyhakî, Ýbn. Adiyy ve Dârekutnî rivayet etmiþtir.
[127] Bu hadîsi Beyhakî rivayet etmiþtir.
[128] Bu hadîsi Buharî, Müslim, Tirmizî, Neseî ve Ahmed rivayet etmiþtir.
[129] Bu hadîsi Beyhakî rivayet etmiþtir.
[130] Nisa: 4/64.
[131] Haþr: 59/10.
[132] Nisa: 4/64.
[133] Bakara: 2/201.
[134] Sâffat: 37/180.
[135] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý:1/356-361.
Ynt: Hz. Peygamberin s.a.v. kabrini ziyaret By: Sevgi. Date: 29 Nisan 2020, 05:19:07
Esselâmü Aleyküm. Rabbim bizlere de Peygamber Efendimizin kabrini ziyaret edebilmeyi nasip etsin inþaAllah🌷
Ynt: Hz. Peygamberin s.a.v. kabrini ziyaret By: es-Sabur Date: 29 Nisan 2020, 06:36:34
Hacca giden herkes gerekli vazifeleri yaptýktan sonra Efendimiz in kabrini ziyaret etmelidir bunun faziletli çok baþkadýr