Şufa hakkının doğması By: sumeyye Date: 04 Nisan 2011, 18:19:58
Þufa Hakkýnýn Doðmasý:
Þufa hakký ancak satýþdan sonra olur: Çünkü satýcý kendi mülkünü gözden çýkarýp satacak olduðunda þufa vâcib olur. Satýcýnýn mülkünü gözden çýkarmasý da, o mülkü satmasýyla bilinir. Bu sebepledir ki, -müþteri her ne kadar onu yalanlasa bile- satýcý mülkünü sattýðýný ikrar ederse, þufa hakký sahibi o mülkü alýr. Satýcýnýn, mülkünü satarken muhayyer olmayý þart koþmasý, þufayý engeller. Çünkü mülk satýcýnýn mülkiyetinden çýkmamýþtýr. Ama müþterinin alýrken muhayyer olmayý þart koþmasý, þufayý engellemez. Çünkü o mülk artýk satýcýnýn mülkiyetinden çýkmýþtýr. Görme muhayyerliði ile ayýp muhayyerliði þufayý engellemez.
Þufa hakký sahibinin satýlan yerde þufa hakkýnýn bulunduðuna dair þâhid getirmesiyle þufa kesinlik kazanýr: Zira þâhid getirmekle onun þuf a talebinde bulunduðu anlaþýlýr. Ýleride de anlatýlacaðý gibi, þufa hakký sahipliðinde o mülke sahib olma talebinde bulunmak gereklidir.O akann þufa hakký sahibi olduðunu kadýnýn
huzurunda ispatlamaya ihtiyacý vardýr ki, bu da ancak þâhid getirmekle olur. Þâhidler onun o akarýn þufa hakký sahibi olduðuna dair þehadette bulunursa akarda, þufa hakkýnýn bulunduðu kesinlik kazanýr.
Þu a hakký sahibinin satýlan mülkü almakla mülkiyetine geçirir:
O akarý müþteriden aldýðýnda veya hâkim akann ona verilmesine ukrnetmesiyle, þufa hakký sahibi o akan mülkiyetine geçirir. Çünkü evvelce yapýlmýþ olan alýþ veriþ akdiyle, akar müþterinin mülkü olmuþtur. Artýk onun rýzasý ve mahkeme karan olmaksýzýn -hibeden geri dönmek gibi- o mal müþterinin mülkiyetinden çýkýp baþkasýnýn (meselâ þufa hakký sahibinin) mülkiyetine geçmez. Hatta þufa hakký sahibi, üzerinde þufa talebinde bulunduðu komþusunun akarýna bitiþik olan ve kendisine þufa hakký sahipliðini kazandýran kendi akarýný þufa talebinden sonra satarsa, þufa hakký bâtýl olur. Bu hade iken ölürse, yine þufa hakký bâtýl olur ve mirasçýlarýna intikal etmez.
Þufa hakkýnda müslüman, zýmmî, ticaret yapmasýna izin verilen, mükâteb köle ve bir kýsmý azad edilmiþ köle eþit durumdadýrlar: Çünkü nasslar umumidir. Þufa sebebi olan akarlarýn bitiþikliði durumu mevcuttur. Þufa mânasý da bunlarý kapsamaktadýr ki, o mâna da zararýn bertaraf edilmesidir. [6][6] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý: 2/31-34.
Ynt: Þufa hakkýnýn doðmasý By: gulsahkilicaslan Date: 04 Nisan 2020, 11:59:46
Allah razi olsun hocam
Ynt: Þufa hakkýnýn doðmasý By: Sevgi. Date: 05 Nisan 2020, 01:09:20
Esselâmü Aleyküm. Bu bilgileri bizlerle paylaþtýðýnýz için Allah sizlerden razý olsun kardeþim
Ynt: Þufa hakkýnýn doðmasý By: Bilal2009 Date: 17 Nisan 2020, 11:30:13
Ve Aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Þufa hakkýnýn doðmasý By: ceren Date: 19 Nisan 2020, 17:54:05
Esselamu aleyküm.rabbim bizleri Ýslam'a uygun þekilde alýþveriþ ahdini gerçekleþtiren kullardan eylesin inþallah...