SGK'dan evde diyaliz hizmeti By: reyyan Date: 03 Nisan 2011, 16:49:46
SGK'dan evde diyaliz hizmeti
Türkiye'de haftada üç kez hemodiyaliz cihazýna baðlanarak hayatýný sürdüren yaklaþýk 55 bin böbrek hastasý bulunuyor. 2010 yýlýnýn ikinci yarýsýndan itibaren SGK, hemodiyaliz hastalarýnýn evde diyaliz ücretini karþýlýyor. Evdeki bu hizmetten henüz Türkiye'de 16 hasta faydalanýyor. Fresenius þirketi yöneticisi Alp Özkan'a göre buna uygun hasta sayýsý 5 bin kiþi.
Böbrekleri kaný temizleme vazifesini görmediði için Türkiye'de 55 bin kiþi, haftada üç kez diyaliz cihazýna baðlanarak yaþamýný devam ettiriyor. Her bir seans 4 saat. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2010 yýlý ikinci yarýsýnda devrim gibi bir genelgeyle hastalarýn evde diyaliz hizmeti almasý durumunda, bunun da ücretini karþýlamaya baþladý. Ancak þu anda evde hemodiyalizden sadece 16 kiþi faydalanýyor.
Türkiye genelinde 47 özel klinik ile 8 devlet hastanesi bünyesinde 5.500 hastaya hemodiyaliz hizmetini,Almanyamerkezli Fresenius Medical Care þirketi saðlýyor. Diyalize giren hastalar adýna 4 saatlik tek seans baþýna 145 lira artý KDV olan ücreti SGK karþýlýyor. Fresenius Medical CareTürkiyeBaþkaný Yardýmcýsý Alp Özkan, evde hemodiyalize giren 16 SGK'lýya hizmet verdiklerini, evde diyaliz alabilecek hasta sayýsýnýn ise 5 bin kiþi olduðunu söyledi. Zaman'a konuþan Alp Özkan, 42 bin lira deðerindeki hemodiyaliz cihazýný hibe olarak hastanýn evine bütün sistemleriyle kurduklarýný kaydetti.
Alp Özkan'ýn açýklamasýna göre evde diyalize baðlanan hastalar haftada 3 kez, 4'er saat yerine 8'er saat cihaza baðlý kalýyor. Bu da hastanýn yaþam kalitesini artýrýyor ve ömrünü uzatýyor. Kliniklere taþýnarak haftada 12 saat diyalize baðlanan hastalarýn ortalama ömrünün 7-8 yýl olduðunu belirten Alp Özkan, evde haftada 24 saat diyalize baðlý hastalarda ise ortalama ömrün 20 yýla çýktýðýný söyledi. Alp Özkan, "Hastane ve kliniklerdeki seanslar 4 saat ve bunun üzerine çýkamýyoruz. Evde ise bir seans 8 saat. Hasta gece baðlandýðý için gündüz normal yaþamýný sürdürebiliyor. Aslýnda 4 saatlik seans kanýn temizlenmesi için yeterli deðil, ideali 8 saatlik seans." dedi. Evdeki 8 saatlik seans için SGK'dan kendilerinin ek ücret talep etmediðini belirten Özkan, "SGK'nýn maddi olarak bir kaybý yok. Evde diyaliz baðýþýklýk sistemindeki kýrýlganlýðý ortadan kaldýrdýðý için hastaya ve SGK'ya kazancý çok." dedi.
Her hastanýn evde diyaliz hizmeti alamayacaðýný anlatan Alp Özkan, bunun için kiþiye 2 aylýk eðitim verdiklerini ve doktorlarýn, hastanýn kendi baþýna evde diyalize girecek ehliyet ve yeteneðe sahip olanlara bu izni verdiðini ifade etti. Bu sistemde böbrek hastasý kiþi 2 aylýk eðitimden sonra, baþkasýndan yardým almadan cihaza baðlanmayý öðreniyor. Evde kullanýma uygun ileri teknolojilerle kurulan Fresenius'un cihazý, uyurken iðnenin damardan çýkýp kan sýzmasý halinde alarm veriyor. Alp Özkan, "Evde hemodiyalize baðlanma oraný geliþmiþ ülkelerde hastalarýn yüzde 10'u seviyesinde. Türkiye'de de 5 bin hastanýn buna uygun olduðunu düþünüyoruz." diye konuþtu. SGK 35 milyar liralýk bütçesinin yüzde 7-8'ini diyaliz hastalarýna harcýyor. Hemodiyalize giren hastalarýnýn diðer tek alternatifi nakil. Ancak yýldaki uygun böbrekle yapýlan nakil sayýsý 3 bin civarýnda.
Almanya merkezli Fresenius dünyada 150 ülkede 2.757 klinikte 215 bin böbrek hastasýna diyaliz hizmeti veriyor. 137 bin çalýþaný ve 2010'daki 16 milyarEurocirosuyla alanýnda en büyük þirketlerden. Türkiye'de 47 klinikte 5.500 hastaya, 1300 cihaz ve 1.450 çalýþan ile yýlda 800 bin seans diyaliz hizmeti veriyor. Fresenius, 2 ay önce Hollanda merkezli Euromedic'in diyaliz þirketi International Dialysis Centers'ý 485 milyon Euro'ya satýn aldý. Satýn alma sonrasý Euromedic'in Türkiye'deki 14 diyaliz kliniði ve bu kliniklere devam eden 1.500 hasta da Fresenius'a devrolacak.