Kuranda Siyasi Kavramlar By: meryem Date: 03 Nisan 2011, 15:39:29
KUR’AN'DA SÝYASÝ KAVRAMLAR
Önsöz Kur'an-ý Kerim'le ilgili her çalýþma, onu sýnýrlý bir çerçevede ele almaya ve kavramaya yöneliktir. Bizim bu çalýþmamýz, doðrudan siyasi anlamý bulunan veya zaman içinde siyasî anlam yüklenen Kur'an kavramlarýyla ilgilidir. Kur'an'ýn siyasi yorumu veya siyasi okunuþu iddiasýný asla taþýmaz.
Kur’an'da Siyasi Kavramlar adlý bu çalýþmada, ele aldýðýmýz siyasi kavramlar, elbette tek yönlü, tek boyutlu deðildir. Bu kavramlar, baþka yaklaþým açýlarýndan da deðerlendirilebilir. Bizim yaklaþým biçimimiz, ele aldýðýmýz kavramý bir bütünlük içinde inceleyip, konumuzla ilgili yönünü geniþlemesine sunmak olmuþtur.
Çalýþmamýz sözlük biçiminde deðil, sistematik bir çalýþmadýr. Bu açýdan, kavramlarý on bölüm halinde inceledik. Birinci bölümde siyaset, iktidar ve egemenlikle, ikinci bölümde yönetim ilkeleriyle, üçüncü bölümde siyasi önderlikle, dördüncü bölümde sosyal-siyasi gruplaþmayla, beþinci bölümde siyasi davranýþla, altýncý bölümde þiddet ve baþkaldýrýyla, yedinci bölümde fitne, bozgunculuk ve sapkýnlýkla, sekizinci bölümde dinle, dokuzuzcu bölümde siyasetin coðrafi boyutuyla, onuncu bölümde ise barýþ, cihad ve fetihle ilgili kavramlar ele alýndý.
Kur'an'da Siyasi Kavramlar, Kur'an'ýn doðru anlaþýlmasý yönünde küçük bir katký olmaktan baþka bir hedefe sahip deðildir. Bu hedefini az da olsa gerçekleþtirmesi, bizi mutlu etmeye yetecektir.
Yüce Allah'tan çalýþmamýzý yararlý kýlmasýný diliyoruz.Ýstanbul 1997
Doç. Dr. Vecdi Akyüz[1]