Büyük Osmanlý Tarihi
Pages: 1
Henry feliks wood By: sidretül münteha Date: 02 Nisan 2011, 20:26:19
Henry Feliks Wood



Ýngiliz-Fransýz rekabetinin tabii denizlerde nice asýrlar de­vam ettiði ve edeceði herkesçe bilinen ve takdir edilen hususattandýr. Bizim sinemalarýmýzda, en az elli yýl bu iki ülke de­nizcilerinin Uzakdoðu, Amerika ve Hindistan ticaret yollarýna hâkim olabilme savaþlarýný, fevkalade bir buluþ olan sinema yoluyla bizde dahil dünyaya yayan zihniyet bu hususda geri kalmýþ ülkelerin insanlarýný bir aþaðýlýk kompleksini duçar et­miþ ve biz adam olmayýz nakaratýný diline pelesenk ettirmiþ­tir. Bir tahayyülat olan romanlarýn târihle birleþtirilmesi ve bunun gerek yazýlý gerekese yukarýda söylediðimiz gibi film­ler yoluyla insanlara seyrettirilmesi ibret alabilen kiþilerinde gözünü açtýðýný söylemeden geçemeyeceðim. Bu bakýmdan; Ýngiltere ile Fransa rekabetinde takip edilecek sahne hangisi­nin önce yaptýðý, mukabilinde diðerinin ne yaptýðýdýr.

Ýngiliz donanmasý gücünü zýrhlýlara istinat ettirirken, Fran­sýz amiral Aubrey, "niçin Ýngiliz donanmasýný taklid edelim, bunlara yâni zýrhlýlara çok para harcayacaðýmýza, oraya har­cananýn yarýsý kadar harcar çok sayýda torpidobot yapýp bu torpidobotlarý Ýngiliz zýrhlýlarýnýn baþýna üþüþtürüp, onlarý ba­týrýrýz. Demekteydi. Me varki Ýngilizler Faskioda W kasý yüzünden Ýngiliz-Fransýz donanmalarý savaþmak için karþý kar­þýya geldiklerinde durum anlaþýlmýþ, Aubrey'in hesabý yanlýþ çýkmýþ olduðuna þahid olundu. Fransa,yeni mektep teorisini terk ile rakibinin silahýnýn fevkinde silahla silahlanýnýz hadisi þerifi onlara söyienmiþ gibi daha iyi zýrhlý gemiler yapma yo­luna gitti.

Ara baþlýk yaparak ismini koyduðumuz mister Wood, Sul­tan Aziz ile beraber Ýstanbul'a döndü ve Ýngiliz b.elçiliðinin yatýna komutanlýk göreviyle devletince tâyin olunmuþtu.

Tabii ki, mensubu olduðu Ýngiliz devletinin bahriye nazýrlý­ðýndan, görevine uygun talimatýn verildiðini asla unutmaya­lým. Wood; donanma ile meþguliyeti hayli olan Sultan Aziz ile Kaptanýderya'nýn mutlaka aklýný çelebilecek þekilde oniara yakýnlaþmayý temine muvaffak olmalýydý. Bu talimatý en kýsa zamanda kuvveden fiile çýkaran Feliks Wood, bir müþavir gi­bi kabul edildiðini görünce, esnek ileri sürüþlerle iþleri yavaþ­latýcý, çarpýtýcý, karþýlýklý fikir sahiplerini biribirine düþürücü savlar ileri sürerek kendini göstermeye muvaffak oldu. Bah­riye nezaretinin teþkilinde,fenerler idaresinin yönetimine, boðazdaki kurtarma faaliyetleri kuruluþuna olumlu katkýlar yaparak kýymetini yükseltmeyi bildi. Sultan Aziz'e yardýmcý olurken, bu padiþahýn dünyanýn önemli gücü sayýlan donanmasýn: kurarken haylide fikir verip, Ýngiliz gemi tezgâhlarýný Osmanlý sipariþleriyle dolduruyordu. Abdülaziz'den sonra 2.Abdülhamid'e danýþman olan Wood, bu padiþahýn inanýl­mayacak kadar takdirine mazhar oldu. Ancak biraz düþünen bir kafa Abdülhamid'in bu takdir ve iltifatlarý onun anlattýkla­rýna olan mükafaat deðil, majestelerinin hükümetinin dünya üzerindeki te'sirini pek iyi tesbit etmiþ olmasýndandý. Wood,günü geldi Ab- dülhamid'i temsil etmek üzere tahtta meydana gelen deðiþiklik üzerine yapýlan taç giyme törenine gitmesi bile gerçekleþti. Bu denizci donanmamýza ülkemizde bulunduðu 42 yýl boyunca danýþmanlýk yaptý. Donanma Haliç'de çürüdü, Wood, donanmayý çýkarýn çürümesin dedi de, bizimkilerini çýkarmadýlar?

Henry Feliks Wood'un öncesinde biz de bir Amiral Hobart vardý. Tuna donanmamýza da kumanda etmiþti. Bu zat Ýki yýl hizmet verdiðinde ingilizlerce geri çaðrýldý. Amiral Hobart bu emre itaat etmediðinden Ýngilizlerce Aforoz edildi. Yine Ýstan­bul'a gönderilen Amiral Meker, Ýstanbul'daki tetkiklerini bitir­miþ Ýngiliz bahriye nazýrlýðýna raporunu verirken, NVood'un danýþman olduðunu bilmesine raðmen þunlarý yazmýþtý: ".Ne Osmanlý subay okulundan ne de Osmanlý donanmasýndan söz edilebilir..> Bu da þunu gösteriyorki; tâlimat-ý hafi olma­dýkça insanlar mesleðinin gereðini yapýyor, kulaklarý bükü­lenler vazifelerini bükülüþ istikametinde yerine getiriyorlar. Bu bahse Ýngilizlerin þu üç düstûrunu aþaðýya alarak son ve­relim ve Amerika'nýn deniz siyasetine ve stratejisine atf-u nazar edelim.

a-Fikir Birliði

b-Filo ve gemi komutanlarýna inanç

c-Efkâr-ý umumiyenin deniz meselelerine yakýnlaþtýrýlmasý Bunun ilk ikisi, bir eðitim ve o millet insanýnýn motive ol­duðu deðerlerin Ýçinde olduðundan ve biz de gayr-i müslim ve ingiliz vatandaþý olmadýðýmýzdan bizim uzun uzun kalem oynatmamýza iüzum yoktur. Ancak; üçüncü þýk yâni c'þýkký o kadar mühimdir ki, hâni müslümanlarýn birbirinden dua iste­meleri, birbirlerine dua etmeleri hâli vardýrya, iþte bu ifade yâni, efkâr-ý umumiyenin deniz meselelerine yaklaþtmîmasi düstûru o ülke ferdinin her birinin bu hususda bilgi ve deniz meselesinin aile içi mesele gibi ciddiyetle mütalaasý þartým getirmektedir. Hele biz, bugün biîe üç tarafý denizle çevrilmiþ ülkemizde bu düstûrdan mahrumsak; millet evlâdýný motive eden iþaretlerde bu mevzuun bulunmamasýnýn neticesine baðlamak kabildir


radyobeyan