Alman deniz stratejisi By: sidretül münteha Date: 02 Nisan 2011, 20:16:30
Alman Deniz Stratejisi
Prens Bismark 1870'de vukubulan rusya-Fransa harbi sonrasýnda küçük küçük prenslikler hâlinde yaþayanlarý birleþtirmiþ ve bir imparatorluk hâline getirmiþti. Avrupanin diðer devletleri dünyanýn bir çok bölgesinde koloniler kurmuþlar, oraya azab, kendileri ne refah getirmiþlerdi. Bismark kendisine lâzým olacak koloniyi Uzakdoðu'da Çinlilerle savaþarak temin etmiþti. Öte yandan 20 sene sonra Amerikalý amiral Mahon: "Artýk Amerikalýlar, denizlerde Ýngilizlerin yerini almalýdýr" demiþ ve bu hususda bir kitap yazmýþtý. Halbuki Mahon'dan önce Almanlar, "Biz de bu üstün kan varken, denizlere biz hükmederiz" derlerken, Ýngilizlerde, Dünya adasýn! çevreleyen denizlere hükmettikçe, dünya adasýna da biz hükmederiz diye afra tafna yapmýþlardý. Mahon'un kitabýnýn çýk týðýný duyan Almanya imparatoru kitabý derhal tercüme ettirip, topladýðý bütün generalleri ve amirallerini Ki üssü adý verilen yazlýk sarayýnda imtihana çekmiþti. Bir çok müzakere sonrasýnda 2.Wilhelm'e verilen cevaplarda þu hâkimdi. Mahon kitabýný çok kýyýya sahip ülkeler için yazmýþ. Bizim Alman deniz kýyýlarý azdýr. Biz bu kýyýlan küçük de olsa donanmamýzla savunabiliriz! Dediler. 2.Wilhelm. son sorusunu deniz harekât dairesindeki deniz albayýna sordu:
-Sen söyle bakalým sakallý albay, (Bu albayýn beline kadar uzanan bir sakalý vardý. Bu albay diðer cevaplara uymayan bir cevap vermiþti.
-Ýmparator hazretleri, hem dünya imparatorluðu kurmak istiyorsunuz hem de ufacýk kýyý savunmasýna kapýlýp donanma yapmak istemiyorsunuz. Deniz kuvveti olmadan dünya imparatorluðu kurulamaz, donanma ise sadece savunma hizmeti yapacak bir kuvvet deðil Almanya'nýn her þeyini'bilhassa ekonomisini ve kültürünü deniz aþýn bölgelere taþýyacak bir varlýktýr. Ýmparator:
-Peki Ýngiliz donanmasýný batýracak bir donanma yapabilecekmisin? Sakallý Albay:
-Bu kabil deðildir imparatorum. Ancak öyle bir donanma yapabilirsiniz ki, Ýngiltere bu donanmayý batýrsa bile kendi deniz hegemonyasýnýn zedeleneceðini düþünür ve de bize savaþ açamaz! Bundan dolayý Almanlar vücuda getirdikleri ilk donanmalarýna Riske donanmasý adýný verdiler. Bu sakallý albay ise, ilerinin meþhur amirali Von Tirpitz'den baþkasý deðildi. Ayrýca Alman sanayiininde kurucusu olmuþtu. Fakat enterasan olan þuyduki, imparator yazlýk sarayýndaki toplantýyý noktalarken generallerine ve amirallerine þu beyanda bulunur. Hepiniz vazifelerinize avdet ediniz. Bundan sonra Bahriye nâzýn ben olacaðým ve þu sakallý albay'da benim müsteþarým olacaktýr, demek suretiyle denize verilmesi gereken önemi hemen anlamýþtý. Tuhaftýrki bizim Sultan Aziz'Ýn denizcilik ve gemiler hususundaki Ýhtisasý bir hobi, bir merak olarak telakki edilirde, Alman imparatorunun, Bahriye nazýrlýðý âlay-ý vâla ile karþýlanýr.