Namazdaki iki MADEN By: selsebil Date: 01 Haziran 2009, 14:39:43

Bismillahirrahmanirrahim
Eðer desen: "Beni namazdan ve ibâdetten alýkoyan ve fütur veren, öyle lüzumsuz þeyler deðil, belki derd-i maîþetin zarûrî iþleridir."
Öyle ise, ben de sana derim ki: Eðer yüz kuruþ bir gündelik ile çalýþsan, sonra biri gelse, dese ki, "Gel on dakika kadar þurayý kaz. Yüz lira kýymetinde bir pýrlanta ve bir zümrüt bulacaksýn." Sen ona, "Yok, gelmem. Çünkü on kuruþ gündeliðimden kesilecek. Nafakam azalacak" desen, ne kadar divânece bir bahane olduðunu elbette bilirsin.
Aynen onun gibi, sen, þu baðýnda nafakan için iþliyorsun. Eðer farz namazý terk etsen, bütün sa'yin semeresi, yalnýz dünyevî ve ehemmiyetsiz ve bereketsiz bir nafakaya münhasýr kalýr. Eðer, sen, istirahat ve teneffüs vaktini ruhun rahatýna, kalbin teneffüsüne medâr olan namaza sarf etsen, o vakit bereketli nafaka-i dünyeviye ile beraber, senin nafaka-i uhreviyene ve zâd-ý âhiretine ehemmiyetli bir menba olan iki mâden-i mânevî bulursun:
Birinci mâden: Bütün baðýndaki (Haþiye: Bu makam bir baðda, bir zâta bir derstir ki, bu tarz izah ile beyân edilmiþtir) yetiþtirdiðin, çiçekli olsun, meyveli olsun, her nebâtýn, her aðacýn tesbihâtýndan, güzel bir niyet ile, bir hisse alýyorsun.
Ýkinci mâden: Hem, bu baðdan çýkan mahsülâttan kim yese-hayvan olsun, insan olsun, inek olsun, sinek olsun, müþteri olsun, hýrsýz olsun-sana bir sadaka hükmüne geçer; fakat o þart ile ki, sen, Rezzâk-ý Hakiki nâmýna ve izni dairesinde tasarruf etsen ve Onun malýný Onun mahlûkatýna veren bir tevzîât memuru nazarýyla kendine baksan.
Ýþte, bak, namazý terk eden ne kadar büyük bir hasâret eder, ne kadar ehemmiyetli bir serveti kaybeder! Ve sa'ye pek büyük bir þevk veren ve amelde büyük bir kuvve-i mânevî temin eden o iki neticeden ve o iki mâdenden mahrum kalýr, iflas eder. Hattâ, ihtiyarlandýkça bahçecilikten usanýr, fütur gelir. "Neme lâzým," der. "Ben zâten dünyadan gidiyorum. Bu kadar zahmeti ne için çekeceðim?" diyecek, kendini tenbelliðe atacak. Fakat evvelki adam der: "Daha ziyâde ibâdetle beraber, sa'y-i helâle çalýþacaðým. Tâ, kabrime daha ziyâde ýþýk göndereceðim. Âhiretime daha ziyâde zahîre tedârik edeceðim."
Bediüzzaman Said Nursi
SÖZLÜK:
FÜTUR : Yeis. Ümidsizlik. Usanç.
DERD-Ý MAÎÞET : Geçim sýkýntýsý.
SA'Y : Gayret, çalýþma, emek.
SEMERE : Netice, kâr, meyve.
ZÂD-I ÂHÝRET : Ahiret yiyeceði; hayýr ve ibâdetler. Ahiret için hazýrlýk.
TEVZÝÂT : Daðýtma, daðýtým
HASÂRET : Zarar etme, ziyan, kayýp.
SA'Y-Ý HELÂL : Helâl kazanç için çalýþmak.
ZAHÎRE : Azýk, anbarda biriktirilen yiyecek, hububat
Ynt: Namazdaki iki MADEN By: ceren Date: 26 Ocak 2018, 17:56:15
Esselamu aleykum.rabbim namazýný vaktinde hakkiyla ve huþu içinde kýlýp rahmetine eriþen kullardan olalim inþallah. ..
Ynt: Namazdaki iki MADEN By: Bilal2009 Date: 26 Ocak 2018, 18:10:46
Ve aleykümüsselam Namaz dinin direðidir. Rabbim bizleri namazý dosdoðru bir þeklide kýlanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun.
Ynt: Namazdaki iki MADEN By: Sevgi. Date: 27 Ocak 2018, 01:22:00
Aleyküm Selam Hz. Peygamber (S.A.V.) söyle buyurmustur. „Bes vakit namaz (kilan) evin önünde bol miktarda akan tatli bir suda günde bes defa yikanan gibidir, bu adamda kir namina bir sey kalir mi? Hayir, bir sey kalmaz dediler, Hz. Peygamber (S.A.V.) iste su kiri giderdigi gibi bes vakit namaz da günahlari giderir." (Müslim (R.A.), Câbir (R.A.) )