Evliyalarýn Hayatý
Pages: 1
Osman Et-Tavili By: armi Date: 31 Mayýs 2009, 15:27:00
Mevlânâ Hâlid-i Baðdâdî hazretlerinin talebelerinden ve zamânýndaki büyük velîlerden. Ýsmi Osman Sirâceddîn'dir. Osman et-Tavilî ve Sirâceddîn-i Evvel adlarýyla da meþhûr olmuþtur. Babasý, Hâlid bin Abdullah, annesi Halîme Hanýmdýr. Peygamber efendimizin torunu hazret-i Hüseyin'in neslinden olduðu için Hüseynî, Tavila köyünde yerleþtiði için Tavilî nisbeleriyle de anýldý. 1781 (H.1195) senesinde Irak'ta Cebel-i Himrin denilen yerde doðdu. 1867 (H.1283) senesinde Tavila'da vefât etti. Kabri orada olup, ziyâret edilmektedir.

Asîl ve fazîlet sâhibi bir âileye mensûb olan Osman et-Tavilî, küçük yaþtan îtibâren ilim tahsîline baþladý. Köyü Tavila'da Kur'ân-ý kerîmi ve bâzý kitaplarý okuyup bitirdi. Sonra Biyara'ya ve Hurmal'a giderek her memleketten gelen talebelerin ders gördüðü Hýrpanî Medresesine girdi. Tahsil hayâtý sýrasýnda çalýþkanlýðý, gayreti ve doðruluðuyla dikkatleri üzerine topladý. Fakir olduðu için okuyacaðý kitaplarýn hepsini eliyle yazdý. Talebelik hayâtý sýrasýnda önemli þeyleri araþtýrýp üzerinde durmayý âdet edindi. Bir taraftan ilim öðrenmekle berâber, tasavvufa karþý da büyük bir alâka duyuyordu.Sonunda Süleymâniye yoluyla Baðdât'a giderek büyük âlimlerin yetiþtiði Geylânî Medresesine devâm etti. Sonra Þeyh Abdullah Hýrpanî'nin medresesine devâm ederek, orada müderris bulunan büyük âlim ve velî Mevlânâ Hâlid-i Baðdâdî hazretleriyle tanýþtý. Onun ilim ve feyiz kaynaðý ders ve sohbetlerine devâm ederek ilimde yüksek dereceye eriþti. Mevlânâ Hâlid hazretleri ona Fakih Osman adýný verdi. Tasavvuf yolunda ilerleyerek Nakþibendiyye yolu usûlüne göre yetiþti. Mevlânâ Hâlid hazretleri önce ona zâhirî ilimlerde icâzet, diploma verdi. Ýki sene kadar sonra da tasavvuf yolunda yetiþtiðine ve insanlara Ýslâmiyetin emir ve yasaklarýný anlatabileceðine dâir halîfelik verdi. Mevlânâ Hâlid hazretleri onun hakkýnda; "Ben gurbete ve meþakkate tahammül ettim. Bende makâmlar ve haller hâsýl oldu. Onlarý da benden Osman et-Tavilî aldý." buyurdu.

Nakledilir ki: Mevlânâ Hâlid-i Baðdâdî hazretleri, Osman et-Tavilî'ye bir tarla ihsân etmiþ ve kendi mübârek elleriyle ona çekirdek ekmiþlerdi. Þimdi bile civar köylerde bâzan hubûbât bitmese bile bu tarlada ekin bitmektedir.

Mevlânâ Hâlid-i Baðdâdî hazretleri Þam'a hicret edince Osman et-Tavilî, Tavila'ya giderek yerleþti ve insanlara Ýslâmiyetin emir ve yasaklarýný anlatmaya ve ilim öðretip talebe yetiþtirmeye baþladý. Kýsa bir müddet içinde onun þöhreti etrâfta yayýlýp pekçok kimse onun ilim meclislerine ve sohbetlerine koþtu. Tavila ve Süleymâniye çevresinde büyük bir îmân ve inançla kýrk yýl müddetle irþâd hizmeti ile insanlara Ýslâmiyeti öðretmeye devâm etti. Nakþibendiyye yolunun yayýlmasý, insanlarýn dünyâda ve âhirette saâdete, mutluluða kavuþmalarý için gayret etti. Yaþadýðý devirde meydana gelen hâdiseler Osman et-Tavilî hazretlerini unutturacaðýna, bilakis ilâhî bir lütuf olarak, ismi Osmanlý Devleti ve Ýran'ýn her tarafýna yayýldý. Uzaktan yakýndan gelerek onun sohbetlerinde bulunan pekçok kimse, Allahü teâlânýn beðendiði yola girdi. Yahûdî ve hýristiyanlardan pekçok kimse onun sohbetleriyle þereflenerek hidâyete kavuþtu.

Osman et-Tavilî hazretlerinin dergâhý, fakirlerin yemekhânesi, yolcularýn misâfirhânesi, tasavvuf erbâbýnýn halvethânesi, ilim ve fýkýh talebeleri için bir medrese vazîfesi gördü. Bu dergâh, müminler için emsâli bulunmaz bir toplanma yeri oldu. Burasý Türk, Âzerî, Arap, Afganlý, Ýranlý gibi deðiþik mýntýka ve iklimlerden gelen kimselerle dolup taþtý. Osman et-Tavilî hazretlerinin talebeleri arasýnda halktan adamlar olduðu gibi, âlimler de çoktu. Hepsi ilmiyle amel eden fazîletli kimselerdi.

Osman et-Tavilî hazretleri Allahü teâlânýn emirlerine tam uyup, yasaklarýndan þiddetle sakýnýrdý. Farz ibâdetlerden baþka, diðer vakitlerini Allahü teâlânýn ismini anarak, teheccüd namazý kýlarak, oruç tutarak, Kur'ân-ý kerîm okuyup, hatm-i tehlil okuyarak geçirirdi. Allahü teâlânýn verdiði az nîmetlere kanâat ve þükretti. Fakirlik, kanâat, sabýr, temizlik onun ayrýlmaz özelliklerinden oldu. Ýnsanlarýn rûhî hastalýklarýnýn tedâvisi için gayret ettiði gibi, yaþadýðý çevredeki topraðýn ýslah edilmesi, su kanallarýnýn açýlmasý, gelecek nesillerin faydalanmasý için meyve aðacý dikmek, yetiþtirmek gibi hususlarda önderlik etti. Su kaynaklarýnýn temizliðine ve geniþletilmesine çalýþtý. Korularýn ve ormanlarýn korunmasýný temin etti, meyve veren aðaçlarýn kesilmesini yasak etti. Bu bölgeye hâkim olan Osmanlý Devletinin büyükleri ve idârecileriyle anlaþmazlýða girmedi. Kabîleler arasýnda meydana gelen yol kesmek, hýrsýzlýk, kabîle baskýnlarý, aþîretler arasýndaki kan dâvâlarý ve öç alma gibi davranýþlarý önledi. Ýnsanlarýn huzûr ve sükûn içinde yaþamalarý için lüzumlu emniyet tedbirleri aldý. Âile fertleri arasýnda sevgi ve saygýnýn çoðalmasýný saðladý. Zamânýn her türlü kötü âdetine karþý gelerek birbirine baðlý bir cemiyet meydana getirdi. Yetiþtirip hilâfet verdiði altmýþ kadar talebesi de insanlara Ýslâmiyetin emir ve yasaklarýný anlatarak onlarýn dünyâ ve âhirette mutluluða kavuþmalarý için gayret ettiler.

Ömrünü Ýslâmiyeti öðrenmek, öðretmek, insanlara anlatmak yolunda sarf eden Osman et-Tavilî hazretleri, hayatta iken irþâd vazîfesini büyük oðlu Þeyh Muhammed Bahâeddîn ve Þeyh Abdurrahmân Ebü'l-Vefâ'ya verdi. 1867 (H.1283) senesi Þevval ayýnýn altýncý Salý günü Tavila'da vefât etti. Tavila'da evinin önündeki bahçeye defnedildi. Kabri hâlen ziyâretçilere açýk olup, onun huzûrunda yapýlan duâlar kabûl olunmaktadýr.

Osman et-Tavilî hazretlerinin her biri ilim ve mârifet kaynaðý olan Þeyh MuhammedBahâeddîn, Þeyh Abdurrahmân Ebü'l-Vefâ, Þeyh Ömer Ziyâeddîn, Hacý Þeyh Ahmed Þemseddîn isimli oðullarý vardýr.

Osman et-Tavilî hazretlerinin kâtibi Molla Hâmid el-Beysarânî, hocasý hakkýnda telif ettiði kitabýna Riyâdü'l-Müþtakîn adýný verdi. Yine onun talebelerinden Muhammed es-Semrânî de telif ettiði kitaba Bârikatü's-Sürûr adýný vermiþtir.

Osman et-Tavilî hazretleri vefât edince, büyük oðlu Þeyh Muhammed Behâeddîn, Tavila'daki makâmýna geçerek, talebelerine ders verdi ve insanlara Ýslâmiyeti anlattý. Bir zaman sonra kardeþi Þeyh Ziyâeddîn Efendi de Biyara köyüne giderek orada bir dergâh ve medrese yaptýrdý. Talebe yetiþtirdi. Osman et-Tavilî hazretlerinin yolu, oðullarý ve talebeleri vâsýtasýyla günümüze kadar devâm edegelmiþtir.

1) Sirâcü'l-Kulûb; s.27-34
2) Þemsü'þ-Þümûs Tercümesi; s.100
3) Mecd-i Tâlid Tercümesi; s.107
4) Ulemâünâ fî Hidmet-il-Ýlmi ved-Dîn

Ynt: Osman Et-Tavili By: Bilal2009 Date: 04 Eylül 2015, 01:06:31
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Allah'ýn (celle celalühü) dinini öðrenmek ve öðretmek ne güzel bir ameldir. Öðretmek için öðrenmek lazýmdýr. Her ne þekilde olursa olsun öðrenmeden öðretilemez. Bu yüzden insanlarý dini öðretirken önce kendimiz öðrenmeliyiz. Ýlim öðrenilince ve öðretilince güzeldir. Ayrýca ilim imaný getirir. Tabi ilim doðru ise.

Allah, gerçekten kendisinden baþka ilah olmadýðýna þahitlik etti; melekler ve ilim sahipleri de O'ndan baþka ilah olmadýðýna adaletle þahitlik ettiler. Aziz ve Hakim olan O'ndan baþka ilah yoktur.


(AL-Ý ÝMRAN SURESÝ / 18)


Rabbim (celle celalühü) bizlere doðru ilmi nasib eylesin.
Ynt: Osman Et-Tavili By: ikranur 7d Date: 07 Ocak 2016, 17:33:53
selamun aleyküm..
Çok güzel bir paylaþým olmuþ..
emeðinize saðlýk..
Allah c.c. razý olsun.
Ynt: Osman Et-Tavili By: damla6d Date: 07 Ocak 2016, 17:42:31
Esselamu aleykum. (niyet ettim Allah için hizmet etmeye.)
Paylaþýmýnýz için teþekkürler.Emeðiniz için Allah c.c. razý olsun..
Ynt: Osman Et-Tavili By: Sevgi. Date: 24 Eylül 2020, 05:50:08
Esselâmü Aleyküm. Hak yolunda ilim öðrenmek ve öðretmeye vesile olmak kadar güzel bir þey yoktur. Rabb'im bizlere bu güzellikleri tatdýrsýn inþaAllah

radyobeyan