7 Hadis Ýmamýnýn Ýttifak Ettikleri Hadisler
Pages: 1
Gecenin sonunda dua etmenin fazileti By: hafiza aise Date: 28 Mart 2011, 19:20:54
55. Gecenin Sonunda Dua Etmenin Fazileti

 

100. Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edilmiþtir: Resululiah (s.a.v) þöyle buyurmaktadýr:

Rabbîmiz, her gece, gecenin son üçte biri kaldýðýnda en alt ya inip:

Hani Bana dua eden kimse? Onun duasýný kabul edeyim ! Hani Benden istek dileyen? Onun istediðini vereyim! Hani Benden baðýþl ma dileyen? Onu baðýþlayayým!' buyurur. [965]

(Birinci rivayet)

Bu hadisfn bu þekildeki metnin)i, Buhârî ile Müslim rivayet etmiþtir. Müslim'in bir rivayeti þu þekildedir:

Þüphesiz ki Allah, mühlet verir. Gecenin ilk üçte biri [966] gittiði va­kit en alt semaya inip: [967]

Var mý baðýþlanma dileyen! Var mý tevbe eyleyen! Var mý is­teyen! Var mý dua eden!1 buyurur. (Bu durum,) tan yeri aydýnlamncaya kadar (böyle devam eder).[968]

Yine Müslim'in baþka bir rivayeti de þu þekildedir:

Gecenin yarýsý yada üçte ikisi geçtiði zaman þaný pek yüce olan Al­lah, en alt semaya inip:

Var mý isteyen? (Ýstediði þey ona) verilecek! Dua eden var mý? Duasý kabul edilecek! Baðýþlanma isteyen var mý? Ona maðfiret olunacak! buyurur. (Bu durum,) sabah aydmlamncaya kadar (böyle devam eder). [969]

Yine Müslim'in diðer bir rivayeti ise þu þekildedir:

Allah, her gece, [970] en alt semaya inip:

Melik, Benim! 'Melik, Benim Var mý Bana dua eden? Onun duasýný kabul edeyim! Var mý Benden isteyen? Ýstediðini vereyim! Var mý Benden maðfiret dileyen? Onu affedeyim!1 buyurur. (Bu durum,) tan yeri aðanneaya kadar (böyle devam eder). [971]

Yine Müslim'in buna benzer baþka bir rivayeti daha var.

Yine Müslim'in diðer bir rivayetinde þu ifade yer almaktadýr:

Daha sonra (yüce Allah): Yoksul ve zalim olmayan (Allah')a, kim ödünç (borç) verecek' buyurur. [972]

Yine Müslim'in buna benzer diðer bir rivayeti daha var. Bu rivayetin içe­risinde ise þu ifade yer almaktadýr:

Sonra þaný pek yüce olan Allah, iki elini yayýp:

Yoksul ve zalim olmayan (Allah)a, kim ödünç (borç) verecek buyurur.[973]

Ebu Dâvud, birinci rivayeti nakletmiþtir. Tirmizî ise, beþinci rivayeti nakletmiþtir.

 

[965] Buhârî, Teheccüd 14, Deavât 14, Tevhid 35; Müslim, Salâtu'l-Musâfirîn 168-172 (758); Ebu Dâvud, Tatavvu' 21 (1315), Sünnet (4733); Tirmizî, Deavât 78 (3493); Nesât (el-Kübrâ), Amelü'1-Yevm vel-Leyl 6/123 (10310, 10311, 10312, 10313), 6/124 (10314, 10317), 6/125 (10318, 10319, 10320), Amelü'1-Yevm ve'l-Leyl 1/339 (477, 478, 479), 1/340 (480), 1/341 (483, 484,485), 1/342 (486); Ýbn Mâce, Ýkâme 182 (1366); Ahmed b. Hanbel, 2/282, 487

[966] Hadisin rivayetleri arasýnda bazý farklýlýklar var. Çünkü hadisin bazý rivayetlerinde, "gece­nin son üçte biri kaldýðýnda iner" denilirken, bazýlarýnda "gecenin Ýlk üçte biri geçtiði zaman iner", bazýlarýnda "gecenin yarýsý yada üçte ikisi geçtiði zaman iner" ve bazýla­rýnda "gece yarýsý yada gecenin son üçte birinde iner" ifadeleri var. Tirmizî (ö. 279/892) gibi bazý muhadisîere göre; bu rivayetlerin hepsi sahihtir. Nevevî (ö. 676/1277)'de, "Resuluüah (s.a.v)'in bu vakitlerin hepsini ayrý ayrý zamanlarda söylemiþ olmasý mümkündür" diyerek Tirmizî'nin görüþüne katýlmýþtýr, (ç)

[967] Nuzûl Hadisi" diye bilinen bu hadis, kütüb-ü s itte de ve onun dýþýndaki sahih hadis ki­taplarýnda sayýlarý yirmiye kadar ulaþan bir sahabi topluluðundan rivayet edilmiþtir. Bu hadisin çeþitli varyantlarýnda yüce Allah hakkýnda "Nuzûl", "Hubût", "Sakin olmak", 'Yukarý çýkmak" gibi ifadeler geçmektedir.

Selefin salihînin bir kýsmý, bu tür müteþabih hadis ve ayetleri olduðu gibi kabul etmiþ, bu tür müteþabihlerde geçen el, yüz, inmek gibi kelimelerin, yaratýklarda olan ele, yüze ve inmeye benzemediðini, fakat mahiyetini ancak Allah'ýn bileceði bir inme, bir el ve yüz ol­duðunu söyleyerek icmali bir te'vil yoluna gidip yüce Allah'ý mahlukatýna benzetmekten, O'na keyfiyet ve kemiyet isnadýndan kaçýnmýþlardýr.

Selefi salihinden sonra gelen müteahhirin alimlerine göre; bazý müteþabih ayet ve hadisle­rin, bazý hallerde Islsam'ýn genel çerçevesine, akla, Arap dili gramerine uygun, yüce Allah'a layýk bir þekilde tafsilî olarak te'vil etmiþlerdir.

Müteahhirin alimleri, bu yolu seçerken hiçbir þekilde selefin yolundan ayrýlmayý düþün­memiþlerdir. Ancak içinde bulunduklarý þartlar onlarý buna zorlamýþtýr. Çünkü sahabe, Hz. Peygamber {s.a.v) ile birlikteliðin verdiði bir imkanla bu tür konularda tereddütlere düþ­mekten oldukça uzaktý. Zamanla çeþitli mezheplerin ortaya çýkmasýyla ortam tamamen deðiþmiþ ve bu tür naslarý yüce Allah'a uygun bir þekilde, aklý tatmin edici ve mü'minleri zararlý akýmlarýn etkisinden koruyucu bir te'vil yoluna gitme zorunluluðu ortaya çýkmýþtýr. Hatta bunlardan bazýlarý: "Eðer biz, selefi salihinin þartlarý içerisinde bulunmuþ olsaydýk, asla bu tür ihtilaflý konulara girmezdik" demiþlerdir.

[968] Bununla birlikte müteahhirin alimlerinin müdekkîkleri, yaptýklarý te'vilin, yegane ve en isa­betli bir te'vil olduðunu söylemekten de kaçýnmýþlar ve "Bu kelimelerin en doðru manaî^ Allah bilir" demiþlerdir.

Ýmam Mâlik, "nüzûl"u iki þekilde te'vil ettiði rivayet edilmektdir:

1.  "Allah'ýn emri", "rahmeti", "melekleri nazil olur" demektir.

2.  'Yüce Allah'ýn Dua edenin Duasýný kabul etmesi, ona lütuf ve merhametle muamele et­mesi" demektir.

Ýmam Kurtubî {ö. 671/1273) gibi bazý alimler; "yunzilü" fiili, "indirir" manasýna müteaddi (=geçiþli) bir fiil olduðundan, bu fiile bîr meful takdir ederek bu cümleyi, "Allah, {bir melek) Ýndirir" þeklinde tamamlamýþlardýr. Kurtubî (ö. 671/1273), bu görüþüne delil olarak, "Sonra (Allah,) bir münadiye; Duâ eden yok mu? demesini emreder" þeklinde Nesâî (Ö. 303/915)'de geçen rivayeti göstermektedir.

Bazýlarýna göre ise, "nüzul" fiili, bazý rivayetlerde, "yetenezzelü" þeklinde "tenezzül" an­lamýnda geçtiðinden dolayý buradaki inmenin, "manevi nüzul" olduðunu belirtmiþlerdir. Çünkü yüce Allah'ýn azamet ve celali, fakir ve hakir kimselere Önem vermemeyi gerektir­diði halde yüce Allah, bir lütuf olarak onlarýn hallerine rahmet buyurmayý tenezzül eder. Aynî (Ö. 855/1451)'ye göre ise, "nüzul" kelimesi; Ham, kavi, ikbâl, teveccüh, bir hükmün ortaya çýkmasý gibi çeþitli manalarý olan müþterek bir kelime olduðu için bu kelimenin, yü­ce Allah'ýn, kendisiyle vasýflanmasý caiz olan bir manada yorumlanmasý en doðru bir hare­kettir, (ç)

[969] Müslim, Salâtu'I-Musâfirîn 170 (758)

[970] Bu hadis; gece namazýnýn ecir ve sevabýnýn büyük olduðunu, gece namazýný özellikle ge­cenin son saatlerinde kýlmanýn daha faziletli olduðu, bu vakitlerde yapýlan dualarýn ve is­tiðfarlarýn daha makbul olduðu, dolayýsýyla mümin kullara bu vakitlerde uyanýk olmalarý tavsiye edilmektedir, (ç)

[971] Müslim, Salâtu'l-Musâfirin 169 (758)

[972] Müslim, Salâtu'l-Musâfirîn 171 (758)

[973] Müslim, Salâtu'l-Musâfirîn 171 (758)

Ynt: Gecenin sonunda dua etmenin fazileti By: Zeynep7D Date: 24 Mayýs 2014, 23:26:20
O vakitte bizler ise baðýþlanma ve dualarýmýzý etmiyoruz ... Okumadýðým için gerçekten çok üzülüyorum
:( Ama uyansam bile yataðýmdan kalkmak istemiyorum :( Þeytana uymamam gerekir inþallah uymayacaðým :( Elimden geldiði kadar hem sabah namazýna hemde uyandýðým vakit dua edeceðim inþallah :)
Ynt: Gecenin sonunda dua etmenin fazileti By: mevlüdekalýnsaz Date: 25 Mayýs 2014, 00:14:11
Esselamü aleykum;
Amin Ýnþallah kardeþim ...Duana bizleri de unutma.
Önemli olan herhesin Mevlamýzý hatýrladýgýnda onu anmak degil herkesinkabuðuna çekilip uykuya daldýðýnda rýza-i ilahi  içi  fedakarlýk yapabilmektir..
bu dünya dinlenme yeri deðilaksine ebedi yurdumuz için çalisip azýk   hazýrlama ý yeri.Mevlam farkedenlerden kilsin..inþallah buh  kýymetli bakitleri en güzel amellerle deðerlendirenlerden
 oluruz...

Ynt: Gecenin sonunda dua etmenin fazileti By: MEHMET/8/A/ENES Date: 25 Mayýs 2014, 05:08:06
Esselamu Aleyküm Ve Rahmetullahi Ve Berekâtûh

Ey Alemlerin Rabb'i Habibin Hz. Muhammed Mustafa ( sallallahu aleyhi ve sellem) 'in hatrýna biz aciz kullarýný affet.Ya Erhamerrahimin Sen affetmeyi seversin Rahman ve Rahim adlarýna sýðýnýyoruz Sen bizleri affet.Ya Rabbi Müslümanlýðýmýzý elimizde tutmamýz ve haset dolu insanlardan korumamýz için Sana sýðýnýyoruz bizden yardýmýný esirgeme Ya Rabbi.Bizleri mahþerin susuzluģundan koru muhafaza eyle . Bizleri Hz. Muhammed Mustafa ( sallallahu aleyhi ve sellem ) Efendimiz ile Cennet e giren kimselerden eyle.Dünya ve Ahiret mutluluðumuzu sabit kýl.Ya Erhamerrahimin biz aciz kimseleriz Sen kudretin ta kendisisin yani en kudretlisin.Biz cahil kimseleriz Sen gizli açýk her þeyi bilirsin . Ve Sen Rahman ve Rahim olansýn biz ise deðiliz.Sen affedersin biz Sen affetdin diye affediliriz. Ya Rabbi bizleri affet....(AMÝN)
Ynt: Gecenin sonunda dua etmenin fazileti By: sümeyra Date: 25 Mayýs 2014, 07:25:41


             Hassaten mubarek gun ve gecelerde duaya daha fazla sarilmak bizim vazifemiz...Dualarda buluþalim inþaallah..
Ynt: Gecenin sonunda dua etmenin fazileti By: Yazgül_8-A Date: 25 Mayýs 2014, 12:41:32
ÝnþALLAH daha çok dikkat edeceðim ALLAH (c.c) ettiðimiz dualarý kabul eder inþALLAH.
Dualarýnýzda bizleri de unutmayýn inþALLAH.
Ynt: Gecenin sonunda dua etmenin fazileti By: Sevgi. Date: 22 Temmuz 2022, 01:31:26
Esselamü Aleyküm. Rabbim bizleri herdaim hayýrlý duâlarda bulunmayý nasip etsin inþaAllah

radyobeyan