Anayasa madde 35 By: sidretül münteha Date: 26 Mart 2011, 17:47:48
Anayasa Madde: 35
Görüldüðü gibi bir hayli zamandýr yazýmýzda 35. madde diye bir ibare deðiþikliði ne kadar zaman ve yer almaktadýr. Demek, ki günümüzde de, iktidar ve muhalefet anlayýþlarý pek ayrý istikametlerde yol aldýðý takdirde zaman hangi seneyi kapsarsa kapsasýn netice ayný güzergâhda seyretmektedir. Ýþte 1911, iþte misal olarak 2000 yýlýnda da anayasa anlaþmazlýklarý!
Neyse; biz günümüzü býrakýp, maziye avdet edelim. Evet 35. maddenin müzakereleride günlerce sürdükten sonra neticede Said Paþa kabinesinin maddenin deðiþikliði hakkýnda verdikleri teklif, 125 rey'e karþý 105 rey ile ret olunduðundan ve üç de iki çoðunluk temin edilemediðinden madde aynen kaldý. Ýttihatçýlar meclisin bu red kararý üzerine, ayan meclisine verdirdikleri mebusanýn fesih kararý ile maksatlarýný temin ettiler. 5/ocak/ 1912 tarihli hattý hümayun ile meclisi Sultan Reþad'a daðýttýrdýlar. Böylece milletin görüþünün bir þahadetnamesi olan kanun-î esâsîyi çiðneyerek, her çeþit tedbire baþvurup mecbur kaldýklarý halde bu affedilemez hatalarýný kapatmak ve mazur görülmelerini temin için kime rastlasalar; "eðer meclis fesh olmasaydý hükümet muhaliflere geçecekdi. Halbuki karþýmýzda, kavî ve muntazam, ahvâli itimat verir bir muhalif fýrka yok. O sebeble hükümeti þu nâzik dönemde muhaliflere býrakmamak için bu davranýþý zarureten yaptýk" demektelerdi.
Muhalifler dedikleri ise, kendilerinin cemiyetlerini birlikte kurduklarý, eski azalarý ve arkadaþlarýndan baþkalarý deðildi. Bunlar memleketin hâl ve istikbâlini fena görüp, ayrýlmýþ
OSMANLI TARÝHÝ münevver kimselerdi. Bunlarla uyuþub bir ikisini kabineye alarak anlaþma yapsalardý. O zaman fesih gibi müthiþ bir hâle sebebiyet verilmemiþ olurdu. Kanundan ayrýlamaz ve kanunu, þahsî menfaatlerini temin için, ayaklar altýna alamazlardý.
Said Paþa bunlarla kanundan þikayetçi hatalara düþtü. Ayan meclisini de gizli müzakereden sonra feshetme talebini kabule sevk etti ki, bu yönü hakiykaten tetkike deðer. Said Paþa kabinesi; 35. madde müzakeresine böylece son vererek, mebusan meclisini daðýttýktan sonra çoluk çocuk eline kalan memleket idaresini birçok vak'a bekler olmuþtu.