Almanya imparatoruna hulus mu? By: sidretül münteha Date: 26 Mart 2011, 17:40:26
Almanya Ýmparatoruna Hulus Mu?
Yukarýda cesaretle ileri sürdüðümüz husususatýn gerçekleþtirilmesinde ittihatçýlar, veliî nimetleri olan Almanya imparatoru ile gizli cemiyetin -deðerli okurlarýmýz. Ancak bir hususu belirtmeyi okuma esnasýnda tereddüde mahal býrakmamak için þart olarak þunu gördük. Bazý yazarlar bu tesbiti gizli cemiyet tesbitini, masonlar olarak net bir þekilde ortaya koyma yoluna gitmemiþ ki, sebebi tamamen kendilerine ait hususattandýr. Bu bakýmdan gizli cemiyet ibaresini deðerli okurlarýmýz masonlar þekliyle deðerlendirirlerse umarým hata etmiþ olmazlar.- Þark dünyamýz hakkýnda ki kararlarýný bir zorluða maruz kalmadan tatbike koymada yardýmcý olun emirini aldýklarý için yerine getirmektedirler. Bunu temin etmek için de, ülkemizin birçok yerinde nice vak'alar, yangýnlar, viraneler icâd ettiler. Bunlarý yaparken ahaliyi kendi derdinin dermanýný arar hâle getirdiklerinden, devletin içinde çeþitli yollarla te'sir sahibi olan imkânlarýyla arzu ettikleri ve kendilerine emrolunanlan yerine getirecek kararlarý almakta maalesef baþarýlý oldular ve memleketi de bu günkü vartaya getirdiler.
Kabine; Ýttihatçýlarýn sebebiyet verdiði balkan hükümetlerinin birlikte hücumuna, Avrupa büyük devletlerinin, Berlin antlaþmasý gereðince, Rumeli topraklarýnda, ýslahatýn yapýlmasýný ileri süren ultimatomuyla karþý karþýya kaldý. Avrupanýn büyük devletleri Rumeli topraklarýndaki Ýslahatý taleb et- tikleri sýrada, Almanya ve Avusturya devletleri, bunlarýn, Jön Türklerin koruyucularý olduðunu da hatýrdan çýkarmamak lâzým olduðu bilinmeli, ki bu iki devlet de balkan ittifakýný yaptýranlarýn arasýnda yer aldýðý gibi, silah ve ihtiyaç bakýmýndan bunlara çok yardým etmiþti. Ýtalya ve Ruslar bu yardýmlarý müsama ha ile karþýladýlar. Sonunda Almanya ve Avusturya Osmanlý üzerine saldýrýn emrini balkanlarýn sonradan çýkma devletlerine saldýlar.
Gazi Ahmed Muhtar Paþa Rumeli Ýslahatýna cidden Önem vererek bu meselenin, savaþ sebebi olma kozunu ortadan kaldýrmak için uygun bir siyaset arayýþýna giriþdi. Böylece harbin önünü almaða büyük gayretler sarfetti. Ancak bu anlayýþ daha ne kadar sürebilirdi ki? Karadaðlýlar Osmanlý hu-dudlarýný çiðnemeðe baþlamýþ, balkan ittifakýnýn diðer ülkeleri, Yunan, Bulgar ve Sýrbistan ise küçük rahatsýzlýklar verme dönemini açmýþtý. Oteyandan Ýttihat ve Terakki cemiyetinin sözde vatanperver ve muhterem zevatý, iktidarýn iplerini ele geçirmek için yeni hesaplar yapmýþ bir sonuca ulaþmýþlar ve tatbike koyulmuþlardý.
Darülfünun yâni üniversite talebelerini baþlarýnda bazý mebuslar olduðu halde ellerinde çeþitli flamalar, sloganlar yazýlý yaftalar (pankartlar) olduðu halde sokaklarda dolaþtýrýp tezahürat yaptýrmaya ve bundan doðacak karýþýklýk sayesinde umduklarýný bulmanýn hayali içinde babýâlî'ye geldiler. Harp isteriz diye baðýran topluluk, hemen arkasýndan tekbirler getiriyor ve yine harp isteriz avazeleriyle ortalýðý velveleye veriyorlardý. Sadrazamý görmek bahanesiyle bu serseriler kapý ve camlan kýrma hareketlerini, göstermeye baþladý. Bu vaziyeti tesbit eden heyet-i vükelâ, yâni bakanlar kurulu aralarýn da bir ittifak hasýl olduðundan, tedbir almaya karar verdi.