Matem tutmak By: sumeyye Date: 24 Mart 2011, 18:20:04
Matem (Yas) Tutmak:
Matem dediðimiz hidad veya ihdad; kadýnýn barýnma ve nafaka gibi ihtiyaç ve masraflarýnýn karþýlanmasýna sebeb olan nikâh nimetinin ortadan kalkmasýndaki üzüntüyü açýða vurmak maksadýyla vâcib olmuþtur ki, bu da üç talâkla boþanan kadýnda ve kocasý vefat eden kadýnda mevcud olan bir durumdur.
Hidad; güzel koku sürünmeyi, süslenmeyi, göze sürme çekmeyi, baþa yað sürmeyi ve kýna sürünmeyi býrakmak demektir. Ancak bir mazeret sebebiyle bunlarý kullanabilir: Zira Hz. Peygamber (sas) hidad halindeki kadýnýn kýna yakmasýný yasaklayarak; "Kýna kokudur. " buyurmuþtur. Bu da gösteriyor ki, hidad halindeki kadýnýn koku sürünmesi sakýncalýdýr. Koku sürünmüþ, aspurlanmýþ veya safranlanmýþ bir giysiyi giymesi de bu sakýncanýn kapsamýna girer. Hatta demiþler ki, bu gibi bitkilerle boyanan bir elbise yýkandýðýnda üzerindeki bu boya gitmese bile, hidad halindeki kadýnýn bu elbiseyi giymesi caiz olur. Çünkü o bitkinin o elbise üzerinde artýk kokusu kalmamýþtýr. Kadýnýn bu bitkilerle boyanan elbiseden baþka elbisesi yoksa, bunu giymesi caiz olur.
Çünkü baþka elbisenin olmayýþý bir mazerettir.
Hidad halindeki kadýn saçýný tarayamaz. Çünkü taranmak süstür. Ama illa da taramasý gerekiyorsa, seyrek diþli tarak ile taramalýdýr. Diþlerinin arasý dar olanla taramamahdýr.
Taký da takamaz: Çünkü taký da süstür. Ýnce ketenden ve benzeri þeylerden yapýlma elbiseleri giyemez. Çünkü bunlar da süs içindir. Ebû Yûsufdan rivayet edildiðine göre; ince ketenden ve kýrmýzý ipekten yapýlma elbiseleri giymesinde bir sakýnca yoktur. Hülâsa bu tip elbiseler hem ihtiyaç hem de süs için giyilirler. Ne maksatla giymiþse, o maksadý nazar-ý itibara alýnýr.
Sahih bir rivayete göre Hz. Peygamber (sas) üç talâkla boþanýp iddet beklemekte olan kadýnýn gözlerine sürme çekmesine izin vermemiþtir. Fakat tedavi halinde hüküm bunun hilâfmadýr. Çünkü tedavi bir mazerettir. Tedavi söz konusu olunca, kadýn zaruri olarak sürme çeker. Ama süslenmek maksadýyla sürme çekemez.
Ayný þekilde üç talâkla boþanýp da, iddet beklemekte olan bir kadýn daha evvel alýþkanlýk haline getirdiði ve sürme çekmeyi, baþýna yað sürmeyi býraktýðý takdirde bir hastalýk meydana gelmesinden korkarsa; sürme çekmesi ve yað sürünmesi mübâh olur. [97]
Matem Tutmayacak Olan Kadýnlar:
Yaþý küçük olan, deli olan kadýnlarýn matem (hidad) tutmalarý gerekmez., Çünkü bunlar dinî emirlere muhatap deðildirler. Kaldý ki, bu bir ibadettir. Öyle ki, bu kâfir kadýnlara da vâcib olmaz. Ama cariyeye vâcibdir. Çünkü cariye ibadete ehildir. Bu hükümle efendinin hakký iptal edilmemektedir.
Fâsid nikâha dayalý bir evlilikten sonra boþanan veya kocasý ölen kadýnýn hidad tutmasý gerekmez. Çünkü kadýn bu nikâhýn zevalinden dolayý üzüntü duymaz. Zira bu nikâh, zevali vâcib olan bir þeydir. Fâsid nikâh nimet deðil, nikmettir (nimetin zýddýdýr). Nikmetin zevali ise, nimettir. [98][97] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý: 3/233-234.
[98] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý: 3/234-235.
Ynt: Matem tutmak By: Bilal2009 Date: 04 Aðustos 2020, 19:45:31
Esselamu aleyküm Rabbim bizlere sabrý nasip etsin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Matem tutmak By: Sevgi. Date: 05 Aðustos 2020, 06:13:24
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri her durumda sabreden kullarýndan eylesin inþaAllah
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim