el-Ýhtiyar
Pages: 1
Yemin keffareti By: sumeyye Date: 23 Mart 2011, 14:41:02
Yemin Keffareti:




Yeminini bozduðundan dolayý keffaret vermesi gereken kimse dilerse bir köle azad eder, dilerse on fakiri giydirir veya yemek verir. Bunlara gücü yetmeyen üç gün peþ peþe oruç tutar: Bununla alâkalý olarak Allah (cc) þöyle buyurmuþtur:

"Yeminin keffareti; çoluk çocuðunuza yedirdiðinizin ortalamasýndan on yoksulu yedirmek yahut giydirmek ya da bir köle azad etmektir." (Mâide: 89). Mükellefe seçim hakký verilmiþtir. Bunlardan birini yapmasý gerekir. Âyet-i kerîmenin devamýnda da þöyle buyurmuþtur: "Bulamayan kimse ise,   üç gün   oruç tutar." Ýbn. Mes'ûd (ra) yukarýdaki   âyet-i   kerîmenin sonuna   kelimesini ekleyerek okumuþtur. Keffaret olarak tutulmasý gereken orucun buna göre üç gün peþ peþe tutulmasý gerekir. Ýbn. Mes'ûd (ra) un kýraati meþhurdur. Dolayýsýyla bu haber-i meþhur gibi olmuþtur.

Keffaret olarak azad edilecek köle ve yedirilecek yemek hususundaki teferruatlý bilgiler zihâr bahsinde verilmiþti. Giysiye gelince; bu, giyilen þeyin adýdýr. Bunlardan maksat; çýplaklýðý örtmektir. Kiþinin giyinik sayýldýðý her elbiseye 'kisve' denilir. Giyinik sayýlmýyorsa, giydiði þeye kisve denmez. Yeminini bozan kimse keffaret olarak kisve vermeyi tercih ederse; on düþküne kisve denebilecek elbise giydirmesi gerekir. Bununla alâkalý olarak Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf dan rivayet edildiðine göre; kisvenin en ednasý (düþüðü, azý); kiþinin bedenini tamamiyle örtenidir. Sadece þalvar veya pantolon vermek caiz olmaz. Çünkü sadece bunlarý giyen kimse örfe göre çýplak sayýlýr.

Ýmam Muhammed'in görüþüne göre; giysinin en azý kendisiyle namazýn caiz olabileceði giysidir. Buna göre mest ve takkenin giysi olarak verilmesi caiz olmaz. Çünkü bunlarý giyen kimse giyinik sayýlmaz. Bu sebeple bir baþka þey giymeyip sadece bunlarý giyerek kýlýnan namaz caiz olmaz.

Denildi ki; keffaretle mükellef olan kimsenin her düþküne bir izar, bir rida ve bir gömlek vermesi gerekir. Kimi elbise vermesi gerekir, demiþ, kimi kaftan vermesi gerekir, demiþ; kimi de þöyle demiþtir: Eðer kendisiyle örtünebiliyorsa, izar vermek caiz olur. Ama bu kiþinin bedeninin tamamýný deðil de, sadece avret yerlerini kapatýyorsa, pantolon veya þalvar gibi caiz olmaz. Ýmam Muhammed'in kavline göre caiz olur. Çünkü bunlarla namaz kýlmak caiz olur.

Giysi olarak sadece sarýk verilip verilmemesinin caiz olmasýna gelince; Ebû Hanîfe'den rivayet edildiðine göre; sarýk eðer tam bir izar kadar uzun ise, veya ondan bir gömlek çýkarýlacak kadar uzunsa, caiz olur. Aksi halde olmaz. Keffarette kýymet nazar-ý itibara alýndýðýnda giysi vermeðe yetmeyen para, niyyet edildiði takdirde yiyecek vermeðe yeterli olabilir. [11]




11] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý: 3/344-346.

Ynt: Yemin keffareti By: Bilal2009 Date: 22 Temmuz 2020, 19:17:43
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri ilim öðrenen kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Yemin keffareti By: Sevgi. Date: 23 Temmuz 2020, 04:59:10
Aleyküm Selâm. Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim. Rabb'im ilmimizi artýrsýn inþaAllah

radyobeyan