Vatanperverlik dersi By: sidretül münteha Date: 21 Mart 2011, 22:03:08
Vatanperverlik Dersi
Ahmed Tevfik Paþanýn büyük oðlu, padiþah damadý, süvari miralayý ve gazeteci Ýsmail Hakký (Okday) bey, Arý înân (Prof. Afet Ýnan'ýn kýzidýr)'a hayatýnýn son demlerinde verdiði bir röportajda þöyle bir hakikati ifþa etmiþtir. Efendim; Ýsmail Hakký bey, sadrazamlýk yapmýþ, 1.cihan harbinde hariciye nezaretinin dâima müþavereyi uygun gördüðü bir zâtýn oðlu olduðundan bazý dost ve arkadaþlarýnýn, "Babanýz bize bîr iltimas buyursa da, falanca ülkede sefarette bir kâtiplik vazifesi alsam" þeklindeki istekleriyle karþýlaþýrmýþ. Bunlarýn arasýnda cumhuriyet döneminde, Mustafa Kemâl Paþanýn gözdeleri arasýnda yer alanlardan biri olan Ruþen Eþref Ýsmail Hakký bey'e rastladýðý her toplantýda bahsettiðimiz iltimas ricasýný býkmadan usanmadan tekrarlarmýþ. Bu sýkýcý durumdan býkarak, talebi paþa babasýna aksettiren Ýsmail Hakký bey, babasýndan þu cevabý almýþ: "gençler ne biçim düþüncelere sahipler! Kaç cephede emsalleri canlarýný sebil ederlerken, okumuþlarýn bu muhataralý günlerde asude bir ecnebi ülkeye gidip orada rahat rahat vakit geçirmeyi düþüneceklerine burnumuzun dibinde onyedi yaþýndaki Sultani talebesinin dahi koþtuðu Çanakkale cephesi var. Neden oraya gidip, bu mukaddes müdafaaya iþtirak etmeyi akletmez ler" diye söylediklerini aynen Ruþen Eþrefe nakletmiþ.
Aradan seneler geçmiþ Ruþen Eþref; Çankaya köþkünde kâtib-i umumilik vazi fesindeyken karþýlaþmýþ olduðu Ýsmail Hakký bey'e hem sitem, hem böbürlenme içinde: "pederiniz bize bir elçiliðin 2. veya 3. kâtipliðini emanet edemedi fakat biz devr-i Cum-huriyette deðil kâtiplik, büyük elçilikler yaptýk þimdide buradayýz" mealinde konuþtuðun da sadrýazam-zâde, Ruþen Eþrefe: "Beyefendi! Yaptýðýnýz büyükelçiliklerde ve geldiðiniz makamlarda paþa babamýn hissesi büyükdür. Çünkü; sizin iltimas arzunuzu kendilerine naklettiðimde, ne cevap verdi ise aynen gelip size arzetmiþtim. Siz de bu nafiz sözler hasebiylede olacak, pederimin tavsiyesini dinleyip Çanakkale savaþlarýna iþtirak edip, Mustafa Kemâl Paþa'ya mü-lâki olduðunuz herkesçe müsellemdir. Bu tavrýnýzý pederimin tavsiyeleri istikametinde hareket etmiþ olmaða borçlu olduðunuzu hatýrlamalýsýnýz. Belki sizi bir kâtipliðe kayýrsaydý, savaþýn akýbetinden sonra belki vatana bile dönmeyebilirdiniz þeklinde pek güzel bir cevap verir.
Görülen odurki; Ahmed Tevfik Paþa vatanperverliðin sözle olmadýðýný icabýnda canýný fedaya koþarak bunu ispat gerek diye düþünen zevattan olduðu yukarýdan beri verdiðimiz misâllerle ayan olmaktadýr.
Ahmed Tevfik Paþa, Damad Ferid Paþanýn infisalinden sonra Sultan 6. Mehmed Vahideddin Hân'dan gelen hattý hümayun ile son sadaretine baþladý. Bu sadaretini 2 sene 14 gün sürdürebildi. Çünkü Osmanlý Devletinin saltanat dönemine TBMM aldýðý bir kararla son vermiþti.
Sultan Vahideddin Hân'ýn gönderdiði hatt-ý hümayunu Ýbnül Emin bey'in deðerli eseri Son Sadrazarnlar'dan alýntýlayarak sayfamýzý süsleyelim:
Vezir-î Meali Semirim Tevfik Paþa;
Selefiniz Ferid Paþa'nýn ahvali sýhhiyesinden dolayý vuku-bulan istifasý kabul olunarak mesned-i sadaret uhdei istihali-nize tefviz ve meþihat-ý islâmiyye dahi Nuri Efendi uhdesinde ibka edilmiþ ve kanun-u esasinin 27. maddesi hükmüne tat-bikan teþkil eylediðiniz heyet-i cedide-yi vükelânýn me'muri-yetleri tasdikimize iktiran etmiþtir.
Cenab-ý Kâdir-i mutlak mesai-i masrufenizde tevfikat-ý ce-lilei sübhaniyyesini rehber ve mu'in buyursun. Amin. Bihür-met'ül seyyidül mürseliyn.8/Safer/1339- 21/ekim/cuma/1337-1921
Mehmed Vahideddin