Depremi bildirecek cihaza patent By: reyyan Date: 20 Mart 2011, 19:33:06
Depremi bildirecek cihaza patent
Türk Patent Enstitüsü (TPE), emekli hava füze ve radar astsubayý Veysi Kurt'un ''Cankurtaran'' adýný verdiði en az 6 saat öncesinden deprem bildirim sistemine iliþkin cihaza incelemeli patent verdi. Veysi Kurt'un baþvurusunu kabul ederek ''6 saat önceden deprem bildirim sistemi''ne iliþkin buluþa paten veren TPE'nin kayýtlarýnda buluþun özeti þöyle yer aldý:
''Depremin 3 alternans tahlili ile çýkan belirtisi, buluþ konusu sistemin kurulu olduðu mekandan 200 kilometrelik alan içinde ise buluþ konusu sistem, depremin büyüklüðünü, yerini ve zamanýný kesin olarak belirtir. Eðer depremin çýkan belirtisi 200 kilometrelik alan dýþýnda ve azami kuþ bakýþý 800 kilometrelik mesafe içinde ise depremin büyüklüðü ve zamaný kesin olarak belirtilmekle beraber yeri (alaný) mesafe olarak belirtilir. Mesafe bildirimi ise 360 derece geçerlidir''
Konuya iliþkin AA muhabirinin görüþtüðü Veysi Kurt, elektrik ve elektronikuzmaný olduðunu, 17 Aðustos 1999 depreminden önce ölçüm cihazlarýnda elektriksel anormallikler meydana geldiðini belirterek, depremin ardýndan bu anormalliklerin birden kaybolduðunu anlattý.
Bunun üzerine düþünmeye baþladýðýný belirten Kurt, kendi üretimi olan özel aparatlarla gece ve gündüz olmak üzere her hava koþulunda ölçümler yaptýðýný, Bakýrköy'deki dükkanýna kurduðu cihazdan çýkan verileri kaydettiðini, bunu yetersiz bulduðundan cihazýbilgisayarve kamera sistemiyle takip ederek cihazdan çýkan belirtileri ve bulgularý kaydetmeye baþladýðýný anlattý.
Cihazdan elde ettiði verilerle en az 6 saat sonra olan depremleri mukayese ettiðini, önce çýkan belirtileri anlamaya çalýþtýðýný, deprem sinyallerinin 3 alternastan oluþuðunu fark ettiðini belirten Kurt, zamanla bunlarý doðru þekilde tahlil etmeyi öðrendiðini ve depremin oluþ esasýný kavradýðýný kaydetti.
Bir süre sonra depremleri en az 6 saat en fazla 120 saat öncesinden tespit etmeye baþladýðýný en baþta bunlarý ailesiyle bile paylaþmadýðýný ifade eden Kurt, cihazýn verileriyle depremlerin yerlerini ve büyüklüklerini önceden kesin olarak tespit ettiðine inandýðýnda buluþunun kullanýlabilmesi için ilgili yerlerle irtibata geçtiðini anlattý.
Ýlk olarak 2005 yýlýnda döneminBoðaziçi ÜniversitesiKandilli Rasathanesi veDepremAraþtýrma Enstitüsü Müdürü Gülay Barbarosoðlu veÝstanbul Vali Yardýmcýsý Adem Karahasanoðlu'na Hakkari'deki depremi bildirdiðini, bunun üzerine Karahasanoðlu tarafýndan davet edildiðini belirten Kurt, kendisine buluþuna patent almasýnýn tavsiye edildiðini söyledi.
Daha sonra avukatý Alibey Keskin vasýtayla patent almak için 2007 yýlýndan itibaren çalýþmaya baþladýklarýný ve geçen Aralýk ayýnda Türk Patent Enstitüsü tarafýndan patent verildiðini belirten Kurt, her geçen gün cihazýyla yaptýðý çalýþmalardan yeni bir þeyler öðrendiðini, yakýn zamanda depremin derinliðini de hesaplamaya baþladýðýný anlattý.
Çalýþmalarýný bazý bilim adamlarýyla paylaþtýðýný ve olumlu tepkiler aldýðýný belirten Kurt, bu aþamadan sonra artýk devletin bu cihaza sahip çýkmasý gerektiðini söyledi.
Kurt, ''Bakýn ben bir vatandaþ olarak, insan olarak 10 yýldýr çoluk çocuðumun rýzkýndan kesip sýkýntýlara, gecemi gündüzümü verdim. Bu cihazý bu seviyeye getirdim, patentini de aldým. Uluslararasý müracatým da kabul edildi. Bu cihazdan Türkiye'de 4 tane olsa, Türkiye genelindeki depremlerin tümünü net bir þekilde en az 6 saat önceden haber verebilirim'' diye konuþtu.
<-AVUSTURYA PATENT OFÝSÝNDEN RAPOR ALINDI-
Patentle ilgili konularý takip eden Veysi Kurt'un avukatý Alibey Keskin de Kurt ile 2006 yýlýnda tanýþtýðýný, bir süre sistemi takip ettiðini, tahminlerin tutup tutmadýðýný izlediðini anlattý.
Patent almak için ilk yaptýklarý baþvurunun þekli eksikliklerden geri döndüðünü, bunu tamamladýktan sonra yaptýklarý baþvurunun da Aralýk 2010'da sonuçlandýðýný belirten Keskin, þunlarý söyledi:
''Ýncelemeli patent almak istedik. Patent konusunda en üst seviye oluyor. Devlet 20 yýl boyunca koruma altýna alýyor. Ayný zamanda incelemeli patent o sistemin iþlediðini ve belirtilen özellikleri taþýdýðýný da teminat altýna alýyor. Ýnceleme Avusturya'da yapýldý. Türkiye'de bu sahada uzman kiþi bulunamadýðý için Avusturya Patent Ofisi'ne gönderdik. Ýnceleme ve araþtýrma raporlarý Avusturya Patent Ofisi'nden olumlu þekilde verildi. Ondan sonra Türk Patent Enstitüsü de bize patent verdi. Þu anda cihaza iliþkin rüçhan hakký Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne aittir. Avusturya'ya önceden deprem bildirim sistemiyle ilgili daha önce 4-5 baþvuru yapýlmýþ fakat Avusturya Patent Ofisi onlara olumlu cevap vermemiþ, mantýki bulunmadýðý ve gerçekliði kanýtlanamadýðý için. Yani gerçekliði kanýtlanan tek bir sistem var, o da bizim sistem.''
Bu sisteme devletin sahip çýkmasý, üniversitede bir bölüm kurulmasý ve bu sahada bilim adamý, teknik elamanlar veya mühendisler yetiþtirilmesi gerektiðini dile getiren Keskin, ''Sadece dünyada deðil dünyanýn hiçbir yerinde depremden insanlar ölmesin. Japonya bir teknoloji deviydi, yüksek þiddetli bir depremde onlarda zarar gördü. Demek ki ne yapmak lazým, önceden o bölgeden insanlarýn tahliye edilmesi lazým. Maddi kaybý önleyemezsiniz ama önemli olan insan kaybý olmasýn'' dedi.
AA