Kutb-i Zaman By: armi Date: 27 Mayýs 2009, 21:48:21
Hindistan evliyâsýnýn büyüklerinden. Çeþtiyye yolunun ileri gelenlerindendi. Lakabý Bendegî Mahdûm-i Cihâniyan'dýr. 1307 (H.707) yýlýnda doðdu, 1383 (H.785) yýlýnda Gücerât'ýn Ahmedâbâd þehrinde vefât etti. Þeyhülislâm Rükneddîn Ebü'l-Feth Kuraþî'nin talebesi, Nasýruddîn Mahmûd'un halîfesidir. Nâsýruddîn Mahmûd da Nizâmüddîn Evliyâ'nýn halîfesiydi. Tasavvuf ehli arasýna, ilk defâ amcasý Þeyh Sadreddîn Buhârî'den aldýðý derslerle katýldý. Çok seyahat edip, birçok âlim ve velînin ilim ve feyzlerinden istifâde etti. Ýmâm-ý Abdullah Yâfiî ile Mekke-i mükerremede sohbet etti. Medîne'de Sened-ül-Muhaddisîn Afîfeddîn Abdullah Matarî'den ilim öðrendi.Þihâbüddîn Sühreverdî hazretlerinin kitaplarýný, onun huzûrunda okudu. Þeyh Emîneddîn'in kardeþi Þeyh Ýmâmeddîn'den kendisi için býrakýlan emânetleri Kazrûn'da aldý. Onun Kazrûn'a gitmesi þöyle oldu: Þeyhülislâm Sened-ül-Muhaddisîn Þeyh Afîfeddîn Abdullah Matarî'nin Medîne'de iki sene sohbetine devâm etti. Avârif yanýnda diðer sülûk kitaplarýný onun huzûrunda okudu. Ondan tarîkat ve zikir telkini aldý. Þeyh Afîf buyurdu ki: "Size hilâfet Kazrûn'da verilecektir." Kazrûn'a gidince, Þeyhülislâm Emîneddîn'in kardeþi Þeyh Ýmâmeddîn ona; "Þeyh Emîneddîn, vefâtý zamânýnda bana vasiyet etti ve; "Seyyid Celâl Buhârî bizimle görüþmek istedi. Yazýk ki, Mültan'a kadar geldi de, þeytan ona yolda yalan söyledi ve Þeyh Emîneddîn âhirete göçtü dedi. Celâl Buhârî Mekke tarafýna gitti. DönüþteKazrûn'a uðrayacak. Ona selâmýmý söyle, seccâdemi ve makasýmý ona ver. Benim icâzetlim ve halîfem eyle!" buyurdu." Þeyh Ýmâmeddîn de öyle yaptý. Seyyid hazretleri, o pîrden çeþitli istifâdelerle döndü. Gittiði her yerde, sarýldýðý her büyükten alacaðýný tamâmen alýr, en yüksek seviyede istifâde ederdi.
Kutb-i Zaman Dehli'ye gitti. Dehli Türk Sultâný Muhammed Tuðluk Þah zamânýnda ona þeyhülislâmlýk makâmý ve büyük bir dergâh verildi. Talebelerine on dört büyük velînin yolunu gösterir, onlarýn silsilesinde yer alýrdý. Fakat o, bir müddet sonra Kâbe yolunu tuttu. Daha sonra tekrar Hindistan'a döndü. Uçe'de yerleþti. Pekçok talebe yetiþtirdi. Hindistan hükümdarlarýnýn büyüklerinden Fîrûz Þah'a zaman zaman nasîhatler ederdi. Fîrûz Þah, Celâleddîn Buhârî hazretlerinin her geliþinde, ona karþý gereken edebi gösterirdi. Nasîhatlerini dinler, Ýslâm âlimlerinin fetvâlarýna göre hareket ederdi. O, büyüklere gereken hürmet ve saygýyý yaparak, onlarýn gösterdiði doðru yolda, Allahü teâlânýn emir ve yasaklarýna uygun hareket etmek için elinden gelen bütün gayreti gösterirdi. Memleketindeki kötülükleri ortadan kaldýrýp, dîn-i Ýslâmýn yüce emirlerini hâkim kýldý.
Kutb-i Zaman Celâl Buhârî'nin, Fîrûz Þah'tan baþka meþhûr talebeleri de vardýr. Bunlardan biri de Ýmâm-ý Rabbânî hazretlerinin altýncý ceddi olan Ýmâm-ý Refîüddîn'dir.
Ýmâm-ý Refîüddîn, hocasý Seyyid Celâl Buhârî'nin hizmetinde ilim ve feyzinden istifâde ile meþgûl olurken, Samâne'de otururdu. O sýrada Serhend, vahþî hayvanlarýn ve arslanlarýn bulunduðu ormanlýk bir yerdi. Yollarý ýssýz ve tehlikeliydi. En yakýn þehir olan Samâne'den Serhend'e, binâ yapmakta kullanýlabilecek malzeme getirmek de çok zordu. Ýmâm-ý Refîüddîn hocasýnýn huzûruna çýkarak; "Talebeniz Fîrûz Þah'a ricâ edip, orada bir þehir kurulmasýný temin etseniz" diye arz etti. Kutb-i Zeman, Dehli'ye gitti. Ýki konak mesâfede sultan tarafýndan karþýlandý. Sultan, hocasýnýn isteklerini hemen kabûl edip, orada bir þehir kurulmasýný emretti. Þehrin kurulmasý iþi ile Ýmâm-ý Refîüddîn'in aðabeyi olan saray memurlarýndan Hâce Fethullah'ý vazifelendirdi. Hâce Fethullah, iki bin kiþi ve lüzumlu malzemelerle ormanlýk yere geldi. Orada mevcud olan yýkýk bir kaleyi tâmire baþladý. Gündüz akþama kadar çýkýyorlar, yaptýklarý yeri, sabahleyin yýkýlmýþ buluyorlardý. Durumu sultâna bildirdiler. Sultan da hazret-i Seyyid Celâl Buhârî'ye havâle eyledi. O mübârek zât da, talebesi ve halîfesi Ýmâm-ý Refîüddîn'i huzûruna çaðýrýp; "Kaleye gidiniz ve güneþte kurumuþ kerpiçleri, tuðlalarý kullanýnýz. Ancak bu yolla, yýkýlma iþini önleyebilirsiniz. Orasý bir vilâyet sâhibi ister. Siz oraya yerleþiniz." buyurdu. Ýmâm-ý Refîüddîn, hiç tereddütsüz hocasýnýn emrine uyarak Serhend'e gitti. O günden sonra Serhend beldesi çok parladý. Bu mübârek zâtýn bereketiyle, her taraf îmâr edilip geniþledi. Mâmûr bir þehir kuruldu. Orada bulunanlar da, Ýmâm'ýn sohbet ve hizmetinin bereketiyle büyük saâdetlere kavuþtular.
Pek kýymetli eserlerin de müellifi olan Bendegî Mahdûm-i Cihâniyân Celâl Buhârî, Ýmâm-ý Rabbânî hazretlerinin Mektûbât'ýnda, okunmasýný tavsiye ettiði Hýzâne-i Celâlî kitabýnýn yazarýdýr. Ýmâm-ý Rabbânî, talebelerinden Seyyid Þeyh Ferîd'e yazdýðý mektubunda bu kýymetli eser hakkýnda þöyle buyurmaktadýr:
"Meclîs-i þerîfinizde, Kutb-i Zaman Bendegî Mahdûm-i Cihâniyân'ýn kýymetli kitaplarýndan, her gün bir mikdâr okutulursa, Eshâb-ý kirâmýn nasýl medh ve senâ edildiði, isimlerinin ne kadar edeple yazýldýðý görülür. Böylece, o din büyüklerine dil uzatanlar, mahcûb olup, utanýr. Bu kötü yolu tutmuþ zýndýklar, bugünlerde iþi azýttý. Her memlekete yayýlarak, Eshâb-ý kirâmý (radýyallahü anhüm) kendileri gibi sanýp, kötülüyorlar. Bunun için birkaç kelime yazdým ki, meclîs-i þerîfinizde böylelere yer verilmesin."
1) Ahbâr-ül-Ahyâr; s.147
2) Mektûbât-ý Ýmâm-ýRabbânî; 1. c, 54. mektub
3) Tam Ýlmihâl Seâdet-i Ebediyye; (49. Baský), s.1104
4) Berekât-ý Ahmediyye, (Ýstanbul 1977); s.89
5) Sefînet-ül-Evliyâ; s.116
6) Persian Literature; c.2, s.944
7) Hazînet-ül-Asfiyâ; c.2, s.57
8- Nüzhet-ül-Havâtýr; s.28
9) Ýslâm ÂlimleriAnsiklopedisi; c.10, s.283-286
Ynt: Kutb-i Zaman By: Bilal2009 Date: 13 Aðustos 2015, 14:26:36
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah, Sahabe efendilerimizin hayatlarýný iyi anlayýp onlar gibi yaþamaya çalýþmalýyýz. Rabbim (celle celalühü) bizleri anlayanlardan eylesin.
Ynt: Kutb-i Zaman By: halim Date: 13 Aðustos 2015, 15:15:17
Ve Aleykum selam ; Allah dostu mübareklerin hayatlarýný okuyor onlardan güzel þeyler öðreniyor ve hayatýmýza tatbik etmeye çalýþýyoruz.Ýnþaallah her daim bu mübarekleri örnek alanlardan oluruz...
Allah razý olsun
Ynt: Kutb-i Zaman By: ikranur 7d Date: 13 Aðustos 2015, 15:47:59
Ve aleykumusselam ve rahmetullah ve berekatuh. Sayenizde bir evliyanin hayatinida ogrenmis oldum. Bizler evliyalarin hayatlarini okudukca onlardan ders almaliyiz. Rabbim paylasim icin razi olsun.
Ynt: Kutb-i Zaman By: ceren Date: 13 Aðustos 2015, 17:02:21
Aleykümselam.Rabbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim. Hindistanýn evliyalarýndan olan ve ömrünü ilim ve tasavvuf yolunda eðitim alarak geçiren ve bu yolda hizmet eden bir zattýr.Rabbimin rýzasý için o yolda hizmet eden kullardan olalým inþallah...
Ynt: Kutb-i Zaman By: melda 6D Date: 13 Aðustos 2015, 18:07:26
Selamün aleyküm. Sahabelerin hayatlarýný örnek alýp , uygulamaya çalýþmalýyýz.
Ynt: Kutb-i Zaman By: Sevgi. Date: 29 Eylül 2020, 04:52:03
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri her zaman rýzasýna uygun þekilde yaþýyan ve rýzasýna eriþen kullarýndan eylesin inþaAllah
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim
radyobeyan