el-Ýhtiyar
Pages: 1
Yemenin mertebeleri By: sumeyye Date: 17 Mart 2011, 14:29:54
Yemenin Mertebeleri:




Yemeðe gelince; onun da þu mertebeleri vardýr: Farz olan yeme; ölmeðe mâni olacak kadar yemektir: Bedenin varlýðýný devam ettirebilmek için bu miktarda yemek mecburîdir. Bedenin varlýðýnýn devamý bunsuz mümkün deðildir. Evvelce de açýkladýðýmýz gibi insan bu miktardaki yemekle farîzalarý eda etme imkânýný bulur ve bu sebeple de sevap kazanýr. Bu hususda Peygamber Efendimiz (sas) þöyle buyurmuþtur:

“Allah (cc) her þeyde insana sevap ihsan eder. Kul; kaldýrýp aðzýna götürdüðü lokmadan dahi sevap kazanýr.” Çünkü yemeði, içmeði býrakýp ölen kimse günahkâr olur. Ýnsan böyle yapmakla kendisini tehlikeye atmýþ olur. Ýnsanýn böyle yapmasý Kur'ân-ý kerîmin muhkem âyetiyle yasaklanmýþtýr.

Sevap olan yemek; orucu kolaylýkla tutma ve ayakta namaz kýlmaya kuvvet kazanmak derecesinde, farz olan miktara ilâve olan yemektir: Bununla alâkalý olarak Peygamber Efendimiz (sas) þöyle buyurmuþtur:   

“Kuvvetli mü'min Allah (cc) a zayýf müminden daha sevimlidir.” [138] Çünkü Allah (cc) a itaat etmek için kuvvet kazanma yolunda didinmek ve uðraþmak da bir itaattir. Ebû Zerr el- Gýfarî (ra) ye amellerin en üstünü soruldu: O da bu dediðimize iþaret olarak; 'namaz kýlmak ve ekmek yemek' dedi.

Mübah olan yemek; bedeni kuvvetlendirmek için doyuncaya kadar yemektir: Bu miktardaki yemeði yemekten dolayý kiþi ne sevap ve ne de günah kazanýr. Bunu helâlinden elde etmiþse, bunun için ufak bir hesaba çekilir. Rivayet edildiðine göre; üzerinde kuru ve taze hurmalar bulunan bir aðaç kökü kendisine getirildiði zaman, Rasûlullah (sas);

“Bunun için de mutlaka hesaba çekileceksiniz!” buyurmuþtur. Hz. Ömer (ra) buna karþýlýk o kökü kaldýrýp; 'bunun için mi hesaba çekileceðiz?’ deyince, Peygamber Efendimiz (sas) þöyle buyurmuþtur:

“Evet, vallahi. Caným kudret elinde bulunan Allah (cc) a yemin ederim ki, (içtiðiniz ve kullandýðýnýz) soðuk suyun, sýcak suyun dahi kýyamet gününde hesabýný vermeniz istenecektir. Yalnýz avretinizi örttüðünüz bez parçasý, kendisiyle açlýðýnýzý giderdiðiniz ekmek parçasý, kendisiyle susuzluðunuzu giderdiðiniz bir yudum su bundan hâriçtir.”

Baþka bir hadîs-i þerîfde de þöyle buyurmuþtur:

“Ýnsanoðluna, belini ayakta tutmak için yediði bir kaç lokma yeterlidir. Yetecek miktarda yemek yemekten dolayý kiþi kýnanmaz.”

Haram olan yemek; doyduktan sonra yenen yemektir: Çünkü fazla yemekle mal zayi edilmiþ, beden de hastalýða sürüklenmiþ olur. Bu ise, israf ve savurganlýktýr. Bu hususda Peygamber Efendimiz (sas) þöyle buyurmuþtur: “Âdemoðlu karýndan daha kötü bir kap doldurmuþ deðildir. Þayet bu mutlaka yapýlacaksa, karnýn üçte biri yemeðe, üçte biri içmeðe, üçte biri de soluk alýp vermeðe ayrýlmalýdýr.” [139] Adamýn biri Rasûlullah (sas) ýn meclisinde geðirdi: Peygamber Efendimiz (sas) ona öfkelenerek þöyle buyurdu:

“Geðirtini bizden uzak tut Kýyamet gününde insanlarýn en uzun müddet azap çekenlerinin dünyada en çok tok olanlar olduðunu bilmez misin?!” [140] Hz. Ömer (ra) e denildi ki;

“- Cevariþ almaz mýsýn?” Sordu;

“- Cevariþ de ne oluyor?”

“- Yemeði sindiren hazmettirici bir nesnedir.” (Dedi ki);

“- Sübhânallah! Müslüman kiþi doygunluðun ötesinde yer mi hiç?!” [141]



[138] Bu hadîsi Müslim rivayet etmiþtir.

[139] Bu hadîsi Tirmizî, Ýbn. Mâce, Ahmed ve Hâkim rivayet etmiþtir.

[140] Bu hadîsi Tirmizî, Ýbn. Mâce ve Müstedrek'inde Hâkim rivayet etmiþtir.

[141] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý: 4/169-171.


Ynt: Yemenin mertebeleri By: Bilal2009 Date: 21 Mayýs 2020, 16:30:29
Esselamu aleyküm Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Yemenin mertebeleri By: Sevgi. Date: 22 Mayýs 2020, 04:42:40
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri Peygamber Efendimizin yolundan hiiiç ayýrmasýn inþaAllah
Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim

radyobeyan