Hayvan keserken besmeleyi unutmak By: sumeyye Date: 15 Mart 2011, 14:00:04
Hayvan Keserken Besmeleyi Unutmak:
Besmele çekilmesi unutulursa, hayvan yine helâl olur: Haram sayýlmasýnda büyük zoluk ve sýkýntý vardýr. Çünkü insan unutmaktan çok az kurtulabilir. Unutmayý mazeret saymamak büyük sýkýntý doðurur. Kestiði hayvanýn üzerine besmele çekmeyi unutan kimsenin hükmü kendisine sorulduðunda Peygamber Efendimiz (sas) þöyle buyurmuþtur:
“Allah (cc) ýn adý her müslümanýn dilindedir.”
Baþka bir hadîs-i þerîfde de ifade buyurulduðu gibi; unutan kimse unuttuðu þeyle muhatap deðildir. Dolayýsýyla o keserken bir farizayý terketmiþ deðildir. Ama kasten besmele çekmeyende hüküm bunun hilâfýnadýr.
Bir hayvan yatýrýlýp da, besmele çekildikten sonra vazgeçilip o besmele ile baþka bir hayvan kesilirse; etini yemek helâl olmaz. Fakat o besmele çekildikten sonra býçak deðiþtirilip baþka bir býçakla kesilirse, o havanýn eti yenilebilir: Avcý eline bir ok alýp üzerine besmele çeker sonra onu býrakýp baþka bir ok alarak besmelesiz atarsa; onun avladýðý hayvaný yemek helâl olmaz. Ama üzerine besmele çektiði oku bir hayvana atar da, ok baþka bir hayvana isabet ederse; isabet eden hayvaný yemek helâl olur.
Ýki mes'ele arasýnda þu fark vardýr: Kesme iþinde besmelenin, kesilen hayvan üzerine çekilmesi þart koþulmuþtur. Allah (cc) þöyle buyurmuþtur:
“Þu halde onlar ayaklarý üzerine dururken, üzerlerine Allah (cc) ýn ismini anýnýz.” [11] Kesilecek olan hayvan deðiþince; öncekinin üzerine çekilen besmelenin hükmü kalkar. Silahý atarken, köpeði sevkederken atýlan silahýn ve sevkedilen köpeðin üzerine besmele çekilmesi þart koþulmuþtur. Bu hususda Peygamber Efendimiz (sas) þöyle buyurmuþtur:
“Okunu attýðýnda üzerine besmele çektin mi, (avladýðýný) ye.” [12]
“Sen ancak kendi köpeðinin üzerine besmele çekmiþsindir.” Âlet deðiþtirmedikçe, çekilmiþ olan besmelenin hükmü bakidir. Deðiþince hükmü kalmaz; yeniden besmele çekilmesi gerekir.
'Bismillah, Allah (cc) ým, falanýn namýna kabul et' demek gibi Allah (cc) ýn isminin yanýnda baþkasýnýn da adýnýn anýlmasý mekrühtur: Keserken sadece Allah (cc) ýn adýný anmak þarttýr. Zira Ýbn. Mes'ûd (ra) demiþ ki, 'baþkalarýnýn adlarýný anmaksýzýn sadece besmele çekin.'
Hayvaný keserken Allah (cc) ýn adýnýn yaný sýra baþkasýnýn adý da anýlýrsa, bu anmaya bitiþik ya da ayrýk olarak yapýlýr. Ayrýk olarak yapýlýrsa, meselâ besmele çekmeden veya hayvaný yere yatýrmadan evvel yahut kesim iþini tamamladýktan sonra baþkasýnýn da adýný anarsa, bunun bir sakýncasý yoktur. Çünkü bu anmanýn kesim iþine müdahalesi olmamýþtýr. Rivayet edildiðine göre Peygamber Efendimiz (sas) kurbanýný kestikten sonra þöyle buyurmuþtur:
“Allah (cc) ým! Bunu Muhammed ümmetinden olup Senin birliðine ve Benim de (risaleti) teblið ettiðime þehâdet eden kimselerden kabul buyur.” [13]
Baþkasýnýn adý Allah (cc) ýn adýna bitiþik olarak anýlýrsa; bu bitiþtirme ya atýf harfi ile yapýlýr, ya da atýf harfi olmaksýzýn yapýlýr. Atýf harfi ile bitiþtirimesi haramdýr. Çünkü bu durumda o hayvan Allah (cc) dan baþkasý adýna kesilmiþtir. Meselâ; keserken, 'Allah (cc) ýn ve falanýn adýna' veya; 'Allah (cc) ýn adýna ve falanýnkine' veya; 'Allah (cc) ýn ve Rasûlü Muhammed'in adýna' demesi gibi. Ama; 'Allah (cc) ýn adýna ve Muhammed de Allah (cc) ýn Rasûlüdür' derse, bu haram olmaz. Çünkü 've' baðlacýndan (atýf harfinden) sonraki cümle; hayvan kesmeyle alâkasý olmayan ayrý bir sözdür. Araya 've' baðlacýný koymaksýzýn, ama bitiþik olarak; 'Allah (cc) ýn adýna ve Muhammed de Allah (cc) ýn Rasûlüdür’ derse, yine haram olmaz. Çünkü arada 've' olmayýnca, iki cümle arasýnda mâna ortaklýðý olmaz ve o hayvan da sýrf Allah (cc) adýna kesilmiþ olur. Ancak böyle demek mekrühtur. Allah (cc) ýn zikrine baþkasýnýn adý bitiþtirildiði için, bu haram sûretindedir.
Bir kimse kesim esnasýnda; 'Allah (cc) ým beni baðýþla' derse; kestiði hayvaný yemek helâl olmaz. Çünkü onun bu sözü bir duadýr. Ama besmeleyi kastederek; 'elhamdü lillah' veya; 'Sübhanallah' derse; kestiði hayvaný yemek helâl olur.
Kesim esnasýnda söylenmesi gereken ve öteden beri nakledilen söz; 'bismillahi Allahü ekber’ dir. Þu âyet-i kerîmeyi Ýbn Abbâs (ra) böyle tefsir etmiþtir:
“Þu halde onlar ayaklarý üzerine dururken, üzerlerine Allah (cc) ýn ismini anýnýz.” [14] [11] Hacc: 22/36.
[12] Bu hadîsi Tirmizî, Ebû Dâvud, Neseî ve Ýbn. Mâce rivayet etmiþtir.
[13] Bu hadîsi Buharî, Müslim, Tirmizî, Ebû Dâvud, Neseî, Ýbn. Mâce ve Ahmed rivayet etmiþtir.
[14] Hacc: 22/36. Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsýlî, El-Ýhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayýnlarý: 4/208-210.
Ynt: Hayvan keserken besmeleyi unutmak By: Bilal2009 Date: 08 Mayýs 2020, 15:49:50
Esselamu aleyküm Rabbim paylaþým için razý olsun Rabbim bizleri ilim öðrenen kullarýndan eylesin
Ynt: Hayvan keserken besmeleyi unutmak By: ceren Date: 12 Mayýs 2020, 04:27:25
Esselamu aleyküm.hayvan keserken besmele getiren Allah'ýn rýzasýný gözeten kullardan olalým inþallah...
Ynt: Hayvan keserken besmeleyi unutmak By: Sevgi. Date: 13 Mayýs 2020, 05:15:10
Aleyküm selâm. besmelesiz her iþ eksik olur. oyüzden herþeye besmele ile baþlýyalým inþaAllah