Yafii By: armi Date: 26 Mayýs 2009, 19:34:03
Büyük velîlerden. Ýsmi, Abdülkâdir Dücânî Yâfiî, künyesi Ebû Riyâh’týr. Nesebi, Cennet gençlerinin seyyidi hazret-i Hüseyin’e ulaþýr. 1809 (H.1224) senesinde Beyrut’un Yafa'ya baðlý, Decin köyünde doðdu. 1877 (H.1294) senesi Rebî’ul-evvel ayýnýn on dokuzunda, Çarþamba günü Yafa’da vefât eti. Cenâze namazý büyük bir kalabalýk tarafýndan kýlýnýp, Yafa kabristanýna, amcasý Þeyh Selim’in kabri yanýna defnedildi. Sonradan, üzerine çok güzel bir türbe yapýlan kabri ziyâret mahallidir.
Abdülkâdir Yâfiî, babasýnýn terbiye ve himâyesinde yetiþti. Küçük yaþta Kur’ân-ý kerîmi ezberledi. Tecvîd ilmini öðrendi. Sonra amcasý Mevlânâ Seyyid Þeyh Selim Dücânî’den ilim tahsîl etti, duâsýna kavuþtu. Amcasý vefât edince zamânýnýn büyük âlimlerinden ders alýp, sohbetlerinde bulundu. Aklî ve naklî ilimlerde üstün bir dereceye yükseldi. Amcasýnýn oðlu Mevlânâ Þeyh Hüseyin ve büyük âlim Þeyh Muhammed Trablûsî, Þeyh Mahmûd Râfî ve baþkalarýyla görüþtü. Onlarla ilmî müzâkerelerde bulundu.
Abdülkâdir Yâfiî, Allahü teâlânýn sevgili bir kulu idi. Bütün ilimlerde, özellikle hadîs ve tasavvufta emsâlsiz idi. Tasavvufta Kâdirî yolunu, Mevlânâ Ali Geylânî'den öðrenip, icâzet, diploma aldý. Ayrýca Rufâî, Ahmedî, Düsûkî, Kâdirî, Halvetî yolunu amcasýnýn oðlu ve hocasý Þeyh Hüseyin Selim Dücânî’den aldý. Þâziliyyeyi de, Þeyh Muhammed Cisr’den aldý. Çok cömertti. Yafa’daki evi, misâfirlerin ve yolcularýn barýnaðýydý. Misâfiri çok sever, tanýdýk, tanýmadýk herkesi, yedirir, içirir, barýndýrýrdý. Allahü teâlâ onun evine öyle bir bereket vermiþti ki, pek az bir nafaka, evine ve misâfirlerine yeterdi. Büyük himmet sâhibiydi. Senenin kýþ ve bahar aylarýna rastlayan altý ayýnda Yafa'daki evinde kalýr, diðer altý ayda da köyleri þehirleri dolaþýr, insanlara nasîhat ederdi.
Oðlu Ýbrâhim Safiyyüddîn, eserinde, babasýnýn kýsa hâl tercümesi yanýnda kerâmetlerini de bildirdi. Onun vasýflarýný anlatýrken; “Babam Abdülkâdir, Allahü teâlânýn evliyâsýndan olup, asrýnýn teki, irfân ve hakîkat sâhibi idi. Ýnsanlarýn mürebbîsi ve mürþîdi, yol göstericisi idi” diye bildirdi.
Abdülkâdir Yâfiî, nereye gitse doðru yolun âþýklarý hemen kendisine talebe olurdu. Allahü teâlâ ona çok büyük mânevî üstünlükler ihsân etmiþti. Ýnsanlara hizmet için çýrpýnýr, bu sebeple þehirleri, köyleri dolaþýr, insanlara Allahü teâlânýn emir ve yasaklarýný öðretirdi. Aralarýndaki anlaþmazlýklarý hallederdi. Verdiði hükümlerden herkes râzý olur, kimse îtirâzda bulunmazdý. Herkesin sevgi ve îtimâdýný kazanmýþtý. Halk onun gelmesine çok sevinir, büyük-küçük, herkes, onu karþýlardý. Allahü teâlâ onun sevgisini herkesin kalbine koymuþtu. Gittiði yerlere talebelerini de götürürdü. Sözünü iþiten, onun Allahü teâlânýn velî bir kulu olduðunu anlardý. Muhammed aleyhisselâmýn ahlâký üzere idi. Büyük-küçük herkese karþý alçak gönüllüydü.
Yakýn talebelerinden El-Hac Muhammed Ebû Ciyâb onun kerâmetlerinden birini þöyle nakletmiþtir: Bir defâsýnda Abdülkâdir Yâfiî hazretleriyle Yafa’da Câmii Kebîr'de bir odadaydýk. Hocamýn hâli deðiþip vücudu büyümeye baþladý. Yavaþ yavaþ odayý kaplýyordu. O büyüdükçe ben geri çekiliyordum. Nihâyet odayý tamâmen doldurdu. Ben de çekile çekile kapýnýn dýþýna kadar çýkmak zorunda kaldým. Sonra yavaþ yavaþ eski hâline döndü. Dýþarý çýkýp yanýma geldi ve; “Neden böyle dýþarda duruyorsun?” dedi. “Efendim bana oturacak yer kalmadý.” dedim. Tebessüm ederek bana; “Evlâdým bu tasavvuf ehlinde görülen bir hâldir. Bunun daha yükseði Rufaî yolunun kutbunda hâsýl olur." buyurdu. Bu hâlini vefâtýna kadar gizlememi emretti.
Abdülkâdir Yâfiî’nin yazdýðý eserlerden bâzýlarý þunlardýr: 1) Salevât Alen-Nebî (sallallahü aleyhi ve sellem), 2) Fedâilü Esmâillâh-il-Hüsnâ.
1) Mu'cem-ül-Müellifîn; c.5, s.287
2) Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ; c.2, s.97
Ynt: Yafii By: Bilal2009 Date: 13 Aðustos 2015, 20:59:31
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah, Allah ( celle celaluhu ) için birseyler yapmak istiyorsak insanlara vesile olmalýyýz. Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri insanlarýn doðru yolu bulmasinda vesile kýlsýn.
Ynt: Yafii By: Sevgi. Date: 05 Ekim 2020, 02:07:00
Aleyküm Selâm. Rabb'im bizleri hak yolunda ilim öðrenen ve öðretmeye vesile olanlardan eylesin.. Amin