Týp Dünyasý
Pages: 1
Kansorejen etkili maddelere yasaklama By: zahdem Date: 12 Mart 2011, 19:50:39

Kanserojen etkiye sahip olan azo-boyar maddelerin tekstil sektöründe kullanýmýna yasaklama getiriyor.

Kanserojen etkiye sahip olan azo-boyar maddelerin tekstil sektöründe kullanýmýna, çocuklarda astým ve alerjiyi tetikleyen bazý fitalatlarýn çocuk bakým ürünleri ve oyuncaklarýn yapýmýnda kullanýmýna, oral ve cilt toksisitesi riski taþýyan bazý alev geciktirici madde ve madde gruplarýnýn deriyle temas edecek giysi, iç çamaþýrý ve çarþaf gibi tekstil eþyalarýnýn üretiminde kullanýlmasýna yasaklama getiriyor.

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlýðý son zamanlarda, tüketiciler tarafýndan yoðun olarak kullanýlan bazý madde, madde gruplarý ve bu maddeleri ihtiva eden eþyalara yönelik olarak acil önlemler alýnmasý gereðinin ortaya çýkmasý üzerine çalýþma baþlattý. Çalýþma kapsamýnda Bakanlýk tarafýndan yasaklanan veya kýsýtlanan madde ve madde grubu sayýsýnýn ilk etapta 9'a, yýl sonunda 21'e ve 2013 yýlýnda ise 59'a çýkarýlmasý hedeflendi.

Çevre ve Orman Bakanlýðý, Saðlýk Bakanlýðýnca daha önceden yasaklanmýþ/kýsýtlanmýþ ''azoboyalar, azo renklendiriciler ve fitalat''larýn, ''Bazý Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarlarýn ve Eþyalarýn Üretimine, Piyasaya Arzýna ve Kullanýmýna Ýliþkin Kýsýtlamalar Hakkýnda Yönetmelik'' kapsamýna alýnmasýný uygun buldu. Buna göre, kanserojen etkiye sahip olan azo-boyar maddelerin tekstil sektöründe kullanýmýna, çocuklarda astým ve alerjiyi tetikleyen bazý fitalatlarýn çocuk bakým ürünleri ve oyuncaklarýn yapýmýnda kullanýmýnýn yaný sýra oral ve cilt toksisitesi riski taþýyan bazý alev geciktirici madde ve madde gruplarýnýn deriyle temas edecek giysi, iç çamaþýrý ve çarþaf gibi tekstil eþyalarýnýn üretiminde kullanýlmasýna yasaklama getirilecek.

Çevre ve Orman Bakanlýðý yetkilileri, söz konusu yönetmelik kapsamýnda yapýlmasý planlanan yasaklama ve kýsýtlama çalýþmalarýnýn, Avrupa Birliði'ne katýlým sürecinde Türkiye'nin uymakta yükümlü olduðu AB mevzuatýndan biri olan ''1907/2006/EC Sayýlý REACH Tüzüðü'' çerçevesinde gerçekleþtirileceðini bildirdi.

Yetkililer, yasaklama çalýþmalarýnýn özellikle ithalatçýlar ile üreticiler tarafýndan takip edilmesi, söz konusu kimyasal madde ve madde gruplarý yerine insan saðlýðýný ve çevreyi tehdit etmeyen alternatif madde kullanýmý ve üretime geçilmesi çalýþmalarýna bir an evvel baþlatýlmasý gerektiðini de kaydetti.


AA

radyobeyan