Takva By: sidretül münteha Date: 11 Mart 2011, 21:37:26
6- Takva
Dinî konuda zararýndan korkulan herþeyden sakýnma. Allah'ýn cezalandýrmasýndan O'na itaat ederek korunma.
Kelimenin aslýnda, korkulan þeyle kendi arasýna kalkan gibi bir koruyucu koymak suretiyle ondan korunmak anlamý vardýr. Þeriatteki terim anlamýnda da, görüleceði gibi bu vasýf mevcuttur. Yani kulun, ibadet ve taatý sanki onu ateþten koruyacak siper durumundadýr.
Geniþ anlamýyla "takva" ile, taat konusunda ihlas, masiyetleri sýrf masiyet olduðu için terketme ve sakýnma kastedilir. "Takva"ya Mâsiva'dan (ALLAH'ýn dýþýnda herþeyden) korunma, þeriatýn edeplerini gözetme, ALLAH'tan uzaklaþtýran herþeyden kaçýnma, nefsin nasiplerini terketme, nefsinde ALLAH'tan baþka birþey görmeme ve ALLAH'tan baþka herþeyi terketme, kendini kimseden üstün görmeme, söz ve fiil olarak Rasûlullah'a uyma... gibi anlamlar da verilmiþtir. Takva'lý olana "muttakî" (ehl-i tavka) denir. Kimlerin "muttakî" olduðu konusuna ýþýk tutan âyet-i kerîmeler vardýr:
Meselâ Kur'ân'ýn daha birinci sayfasý da "muttakîler":
Gaybe inananlar, namazý dosdoðru kýlanlar, ALLAH'ýn kendilerine verdiðinden infak edenler, Rasûlullah'a ve ondan öncekilere indirilenlere inananlar ve ahirete yakîn bilgisi olanlar diye vasýflanýr.
Ayný sûredeki 177. âyette buna ek olarak iman esaslarý ve zekâtýn dýþýnda malýn severek verileceði yerler detayýyla sayýldýktan baþka "muttakiler"den sözleþmelerine riayet edenler, fakirlikte, hastalýkta ve sýkýntý anlarýnda sabredenler... dîye sözedîlir. Zümer sûresinde, doðruyu getiren ve onu tasdik eden de "muttakî" olarak vasýflanýr. "Takva" kelimesi türevleri ile birlikte Kur'ân-ý Kerîm'de 258 yerde geçer. Böylece de Kur'ân'da zikri en çok edilen hayýrlý iþlerden biri olduðu anlaþýlýr. Tek baþýna, "sonuç, muttakî olanlarýndýr" âyeti bile takvanýn ehemmiyetini anlatmaya yeter. Takva'dan sözeden âyetler dünyanýn ve ahiretin bütün iyiliklerinin bu haslete baðlý olduðunu anlatýr gibidir. Bu âyetlere örnek olarak þunlarý zikredebiliriz:
1- Takva, medhusena edilir: "Eðer sabreder ve takvalý olursanýz, bu azmedilecek büyük iþlerdendir."
2- Düþmanlardan korunmaya sebebtir: "Eðer sabreder ve takvalý olursanýz onlarýn planlarý size hiç zarar vermez."
3- ALLAH'ýn desteði ve zaferi takvaya baðlýdýr: "ALLAH takvalý olanlarla beraberdir."
4- Sýkýntýlardan halas olmayý ve helâl rýzký saðlar: "Kim ALLAH'a karþý muttakî olursa, ALLAH ona (her türlü darlýktan) bir çýkýþ kapýsý verir ve onu ummadýðý yerden rýzýklandýrýr."
5- Takva kiþinin iþlerinin düzelmesine yardým eder: "Ey inananlar, ALLAH'a karþý takvalý olun ve doðru sözlü olun ki, ALLAH da iþlerinize salah versin."
6- Günahlarýn baðýþlanmasýný temin eder: "...ve de günahlarýnýzý baðýþlasýn."
7- Yapýlan hayýr, dua ve ibadetlerin kabulü takvaya baðlýdýr: "ALLAH ancak takvalý olanlardan kabul buyurur."
8- ALLAH'ýn sevmesini saðlar: "ALLAH muttakî olanlarý sever."
9- Deðer ve keramet takva iledir: "ALLAH katýnda en keriminiz, en takvalý olanýnýzdýr."
10- Ölümde müjde takvaya baðlýdýr: "Ýnananlar ve takvalý olanlara dünya hayatýnda da ahirette de müjde vardýr."
11- Ateþten kurtuluþ takva iledir: "Sonra takvalý olanlarý kurtaracaðýz, en takvalý olan ondan uzaklaþtýrýlacaktýr."
12- Cennette ebedî kalýþ takva iledir: "Cennet takvalý olan için hazýrlanmýþtýr."
13- Ýnsan doðru olanla olmayaný birbirinden ayýrma gücünü (Furkan'ý) takva ile elde eder: "ALLAH'a karþý takvalý olursanýz size "furkan" verir... "Bunlar Kur'ân'ýn takva için söylediklerinin bir özeti sayýlabilir. Dokuzuncu maddede mealini verdiðimiz âyete dayanarak ehli sünnet âlimleri, Resûlullah'tan sonra en üstün ve ALLAH'ça en deðerli insanýn Hz. Ebu Bekr olduðu kanaatine varmýþlardýr. Çünkü "ALLAH katýnda en üstün (ekram) olanýnýz, en takvalý (etkâ) olanýnýzdýr" âyetini Hz. Ebu Bekr için nazil olan "en takvalý olanýnýz, Cehennemden uzaklaþtýrýlacaktýr" âyetiyle birlikte düþününce varýlacak sonuç, onun en üstün ve en mükerrem olduðu sonucudur. Takva, muhtemel tehlikenin büyüklüðüne göre sakýnmayý anlattýðý gibi büyüðe büyüklüðü oranýnda saygýlý olmayý da anlatýr. Onun için ALLAH (cc) "Ey inananlar: ALLAH'a karþý hakkýyla (nasýl gerekiyorsa öyle) takvalý olun" buyurmuþtur. Bu, onun büyüklüðü ile sizin küçüklüðünüz O'nun ihtiyaçsýzlýðý ve zenginliði ile
sizin muhtaçlýðýnýz arasýndaki fark kadar takvalý olun demektir. Bu yüzden Ýbn Mes'ud "Hakkýyla takvalý olmayý":
ALLAH'ýn hiç isyan edilmeksizin itaat edilmesi, hiç küfran-ý nîmet edilmeksizin þükredilmesi ve hiç unutulmaksýzýn zikredilmesidir, diye tanýmlar. Durum böyle olunca, aslýnda olmasý gereken "takva" sahabeye bile aðýr gelmiþ "ALLAH'a gücünüz nisbetinde takvalý olun" âyeti meseleyi hafifleterek takvayý olmasý gerektiðine göre deðil, yapanlarýn gücü ile sýnýrlandýrmýþtýr. Bu iki âyetin bu þekilde ayrý ayrý gelmesi belki de yaptýklarý ile övünen (ucub) insanlarýn, takva adýna yapacaklarý þeyleri yeterli görmemeleri içindir.
Ayrýca Kur'ân'da takvaya üç mânâ yüklenmiþ ve bu mânâlar da kullanýlmýþtýr:
1- Korkma, ürperme: "Sadece bana karþý takvalý olun."
2- Taat: "Ey inananlar, ALLAH'a hakkýyla takva gösterin" (yani itaat edin).
3- Kalplerin günahlardan temizlenmesi: "Kim ALLAH'a ve Resulüne itaat eder, ALLAH'tan korkar ve O'na karþý takvalý olursa, iþte kazananlar onlardýr." Takvanýn hakiki olaný, bu üçüncü olduðu söylenir. Gazali bu sýnýflandýrmasýndan sonra da tavkanin mertebelerini açýklar:
1- Þirkten,
2- Bidatlardan,
3- Masiyetlerden ittikâ etme (sakýnma).
Bunlarýn karþýlýðýnda da:
Ýman ve Ehli Sünnet vel-cemaatý ikrar, ihsan ve istikamet vardýr. Böylece takvanýn kendi içinde bir takým meratibi olduðu görülür. Rasûlullah'ýn þu hadisi de belki bunu anlatýr:
"Kul mahzurlu olana düþerim endiþesiyle mahzurlu olmayaný terk edebilecek duruma gelmeden takvalý olanlardan olamaz." Münavî bunu, harama düþme korkusuyla fuzulî helâlleri, terketme diye açýklar. Ama takvanýn; Nehyedilen ve münker olan þeylerden kaçýnmadan, maruf ve emredilen þeyleri yapmadan olamayacaðý da açýktýr. [1354] [1354] Doç. Dr. Faruk Beþer, Fetvalarla Çaðdaþ Hayat, Nün Yayýncýlýk, Ýstanbul 1997: 523-526.
Ynt: Takva By: sümeyra Date: 31 Temmuz 2013, 13:24:27
Rabbim bizi de takvaya ulaþanlardan eylesin inþaallah..