Taziye halinde iki husustan uzak durmak gerekir By: sidretül münteha Date: 09 Mart 2011, 16:21:56
Taziye halinde iki husustan uzak durmak gerekir
›-111- Ýnsanlar ardý arkasýna bu iþleri yapmaya devam etseler dahi taziye halinde iki husustan uzak durmak gerekir:
a- Ev, kabristan ya da mescid gibi taziye için özel bir yerde toplanmak,
b- Ölenin akrabalarý tarafýndan taziye için gelen kimselere ziyafet maksadýyla yemek hazýrlamak.
Çünkü Cerir b. Abdullah el-Beceli (r.a) rivayet ettiði hadiste þöyle demektedir: "Bizler ölenin akrabalarý yanýnda toplanmayý ve defnedilmesinden sonra yemek yapmayý bir çeþit aðýt yakmak olarak sayýyorduk (bir rivayette görüyorduk)."
Hadisi Ahmed (6905), Ýbn Mace (I, 490)'de rivayet etmiþ olup, ikinci rivayet ona aittir. Senedi Buhari ve Müslim'in þartýna göre sahihtir. Nevevi (V, 320) ile el-Busiri, ez-Zevaid'de sahih olduðunu belirtmiþlerdir.Yine bu hadisi Eslem el-Vasýti, Tarih-u Vasýt (s. 107)'de Ömer b. el-Hattab (r.a)'ýn söylediði bir söz olarak rivayet etmiþtir. Nevevi, el-Mecmu (V, 306)'da þunlarý söylemektedir: "Taziye kabul etmek için oturmaya gelince, Þafiî ve Musannif (Hirazi) ve diðer mezheb alimlerimiz mekruh olduðunu açýkça ifade etmiþ ve þöyle demiþlerdir: Taziye için oturmak ölünün akrabalarýnýn bir evde toplanarak taziyede bulunmak isteyen kimselerin onlarýn yanýna gelmeleri demektir. (Mezheb alimlerimiz) dediler ki: Bunun yerine onlarýn kendi ihtiyaçlarýný görmeye gitmeleri gerekir.
Onlara rastgelen onlara taziyede bulunur. Taziye maksadýyla oturmanýn keraheti hususunda erkeklerle kadýnlar arasýnda bir fark yoktur." Nevevi'nin iþarette bulunduðu kiþi Ýmam Þafiî'nin el-Um adlý eserinde (I, 248) söylediði ifadelerdir: "Ben matemleri mekruh görüyorum. Bu da aðlamasalar dahi toplanmalarý demektir. Çünkü böylesi kederi tazeler ve birtakým külfetlere sebeb olur. Ayrýca bu hususta varid olmuþ rivayeti de bununla birlikte düþünmek gerekir." Sanki bu ifadeleriyle Cerir'in naklettiðimiz hadisine iþaret ediyor gibidir. Nevevi dedi ki: "Musannýf ve baþkalarý bu hususta bir baþka delil göstermiþlerdir ki bu da bu iþin sonradan ortaya çýkartýlmýþ (ihdas edilmiþ) olduðudur." Ýbnu'l-Ðumam da ayný þekilde Hidaye þerhinde (I, 473) ölenlerin akrabalarýnýn ziyafet maksadýyla yemek yapmalarýnýn mekruh olduðunu açýkça ifade etmiþ ve þöyle demiþtir: "Bu çirkin bir bid'attir." el-Ýnsaf (II, 565)'de belirtildiði üzere Hambelilerin mezhebi de budur.