Mektup no 160 By: hafiza aise Date: 08 Mart 2011, 16:55:13
Sýra No: 160
Size hayatýmda vefattan sonra elinize geçecek mânevî malýmý ve hukukumu size vermeye ve (1)
sýrrýna binaen, ölümden evvel sizi bilfiil vâris yapmaya dair bir Nur þakirdi sordu ki: "Hikmet nedir? Sizi daha çok zaman aramýzda görmek istiyoruz. Ýnþaallah öyle kalacaksýnýz."
Ben de dedim ki: Eðer vefattan sonra bu hakikî ve hakikatli vârislerin eline bu malým geçse, dünya malý gibi bir derece taksim olur; derecesine göre herbirisi maldan bir kýsmýna hakikî malik olur, umumuna mâlik olamaz. Fakat ölümden evvel vârislere verilse; emvâl-i uhrevî gibi, herbirisi umum o mala, o nur lâmbasýna derecesine göre mâlik sayýlýr. Herbirisi küçük birer Said olur; bir nöbetçi yerine, binler nöbetçiler olur. Said'in, irsiyette yalnýz binden bir hisse sahibi bir Nurcu olmaz, belki tam bir genç Said olur.
Meselâ o emvâl, emvâl-i Nuriye, faraza bir hazine kadar olsa, binler Nurculara tevziatta, taksimatta yirmiþer, yüzer altýn düþebilir. Fakat vefat etmeden onlarý onlara vermek, bir sýrr-ý azîme binaen, herbirine istidadýna göre, haslara bir milyon birden düþebilir. Bu sýrrýn bir sýrrý var, þimdi izah edemem.
Yine o þakirt dedi ki: "Herbir has þakirdin, senin gibi hayatýný ve bütün rahatýný feda edebilir mi ki, o koca malý bütün birden alsýn?"
Ben de dedim ki: Ýnþaallah, tesanüdün sýrr-ý âzîmi ile-ki, üç elif tesanüdle yüz on bir kuvvetinde gösterdiði gibi-has þakirtlerin mabeynindeki tesanüd-ü hakikînin verdiði kuvvet, benim gibi bir biçarenin sizce fevkalâde zannedilen fedakârlýðýndan geri kalmayacaktýr inþaallah.1 "Ölüm gelip çatmadan evvel, þehvanî ve nefsanî hislerinizi terk etmek suretiyle bir nevi ölünüz." el-Aclûnî, Keþfü'l-Hafâ, 2:29. (Ýbn-i Hâcer el-Askalânî: "Senedli, vesikalý bir hadis deðil derim" demiþ, Ali el-Karî ise: "Mânâsý doðrudur" demiþtir.)