Bilim ve Teknolojileri
Pages: 1
Bilgisayar ve cep teknolojisinde yeni boyut By: reyyan Date: 05 Mart 2011, 21:40:44
Bilgisayar ve cep teknolojisinde yeni boyut



Biliþim meraklýsý Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi Biliþim Teknolojileri Bölümü 10. sýnýf öðrencisi Emre Çoban, bilgisayar ve "cep telefonu" teknolojisini kendi yaptýðý yazýlým programý sayesinde yeni bir boyuta taþýdý.

   
Ýlk baþta aðabeyine þaka yapmak amacýyla yola çýkan Çoban, fikri zamanla olgunlaþtýrarak,cep telefonuile web üzerinden bilgisayarý kumanda edebilen sistem geliþtirdi. Sistemi okuluna kuran Çoban, benzer sistemikonutve þirketlerin elektriði için de uygulayabileceðini belirtti. Çoban, yapacaðý robotu da cep telefonu ile kumanda etmeyi tasarladýðýný söyledi.

Bilgisayarla küçük yaþta tanýþýp program ve yazýlýma merak saran Emre Çoban, zamanla program dillerini öðrenerek, bilgisayarlarýn veri tabanlarýný kullanabilecek seviyeye ulaþmýþ. Bunun yaný sýra zamanla büyük yazýlýmlar yazmaya baþlayan Çoban, iþi projelere kadar götürmüþ. Yazýlým konusunu çocuk oyuncaðýna çeviren öðrenci, okulda ve çevresinde yaptýðý projeyle tanýnýyor.

Cihan Haber Ajansý'na projenin ortaya çýkýþ hikayesini anlatan Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi Biliþim Teknolojileri Bölümü 10. sýnýf öðrencisi Emre Çoban, "2 yýl önce basit komutla çalýþan yeni projeler üretmek için düþünüyordum. Bilgisayarý dýþarýdan yönetip yönetemeyeceðim aklýma geldi. Bununla aðabeyime hem þaka yapmak hem de onu þaþýrtmak istedim. Daha önce böyle bir þey olmadýðý için çalýþmaya baþladým. Bir hafta mantýðý ile uðraþtým. 2 haftada da bitirdim. Yazdýðým yazýlým programý sayesinde telefondan mesajý bilgisayara gönderip ekranda çýkartmaya baþladým. Yazýlýmý o zamanlar pek geliþtirmemiþtim. Sadece telefon üzerinden mesaj göndermek ve oturumu kapatmak için kullanýyordum. 1 sene kadar öyle durdu. Biliþim teknolojileri alanýna gidersem bu projeyi hocalarýma söyler, yarýþmalara girerim diye düþündüm.'' dedi.

Web Üzerinden Cep Telefonu ile Uzaktan KumandalýBilgisayarKontrolü projesiyle Erkek Teknik Öðretim Genel Müdürlüðü (ETOGM)'nün düzenlediði Proje Tabanlý Beceri Yarýþmasý'na katýlan, ancak seçilemeyen öðrenci, sistemin okulunda kullanmasý için programý yeniden yazmýþ. Bilgisayar bilimi okumak istediðini ifade eden Emre Çoban, projeyi geliþtirmeye devam edeceðini söyledi.

Çoban, ''Sistem þu an cep telefonu ile çalýþýyor. SMS ile yapmak istedim, ama maliyeti fazla olacaðý için vazgeçtim. Ben de web üzerinden deneyip yaptým. Web üzerinden komutlar gidiyor, program o masa üstü yazýlýma gelen komutlarý yorumluyor. Yorumlanan komutlarý da ben kendime göre ayarladým. Mesela bir mesaj gönderilecek, mesaj yazmadan önce mesajýn önüne msg. yazýp sonra mesajýný yazýyorsun. Gönderdikten sonra bilgisayarda aktif bir liste var. Bilgisayar ile mek adresi çýkartýyor. Orada mek adresini seçtikten sonra bilgisayarý kapatmak, oturum kapatmak, yeniden baþlatmak, mesaj göndermek gibi istediðim her iþlemi yapabiliyorum. Sistem kullanýcýyý etkilemiyor ve bilgisayara kesinlikle zarar vermiyor, yavaþlatmýyor.'' diye konuþtu.

Bilgisayarýn internete baðlanabilen her cep telefonu ile istenilen yerden kumanda edilebileceðinin altýný çizen Çoban, ''Ýstediðim yerden kullanabiliyorum. Buna benzer örnekler var. Bluetooth ile çalýþýyor. Onlar da biraz maliyetli olduðu için bilgisayara baðlanmasý gerekiyor. Ama bende öyle bir þey yok. Tamamen baðýmsýz. Kiþi Amerika'da, buradaki bilgisayarý kapatabiliyor, mesaj gönderebiliyor ya da diyelim iþ yerinde toplu bilgisayarlarý istenilen saatte kapatabilir, iþlem yapabilir. Sistem þirkete göre yazýlabilir. Bunu daha da geliþtirebilirim. Telefon üzerinden bilgisayarý kilitleyebilirim. Bu sistem,internettarayýcýsý olan her telefonla yapýlabilir.'' ifadelerini kullandý.

CÝHAN


radyobeyan