Týp Dünyasý
Pages: 1
Fast-Food diyabeti tetikliyor By: zahdem Date: 04 Mart 2011, 21:06:16

Türkiye'de 20 yaþ üzeri nüfusun yüzde 13.6'sýnýn diyabet hastasý olduðu, sayýnýn sürekli arttýðý belirtildi.

Türk Diyabet ve Obezite Vakfý Baþkaný Dr. Hasan Ýlkova, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, diyabet sorunun Türkiye'nin en önemlisaðlýksorunlarý arasýnda yer aldýðýný, 2010 yýlýnda yapýlan TURDEP-2 araþtýrmasýna göre ülke genelinde 20 yaþ üzerindeki nüfusta diyabet oranýnýn yüzde 13.6 olarak belirlendiðini bildirdi.

Bu rakamýn çok yüksek olduðunu ifade eden Ýlkova, yaklaþýk 10 yýl önce ayný yaþ grubu üzerinde yapýlan araþtýrmada diyabet oranýnýn yüzde 7.5 olarak belirlendiðini, rakamýn 10 yýlda neredeyse iki kat arttýðýna dikkati çekti.

Dr. Hasan Ýlkova, artýþýn ayný oranda devam etmesi durumunda 2020 yýlýnda rakamlarýn daha da ürkütücü bir durum alabileceðini belirterek, þunlarý söyledi:

''Bu rakamlarýn yükselmesinin açýk bir sebebi yok. Diyabet çevre faktörlerine, beslenme ve yaþam tarzlarýna göre deðiþiklik gösterebiliyor. Hareketsiz yaþam ve beslenmedeki dengesizlik diyabetin temel nedeni. Rakamlarýn bu düzeyde yükselmesi halinde Türkiye'de 2020 yýlýnda 20 yaþýn üzerindeki diyabetli hasta yarýsýnýn ayný yaþ grubundaki nüfusa oraný yüzde 20-25'e çýkabilir. Bunun için ilköðretimden baþlayarak egzersiz ve beslenmeye yönelik eðitimler verilmeli, ayrýca, aileler de bu konuda bilinçlendirilmeli. Bu uygulamalar yapýlýrken, gýda sanayi veobeziteile mücadele eden kurumlarda bu iþin içine dahil edilmeli.''

-FAST-FOOD, DÝYABETÝ TETÝKLÝYOR-

Saðlýk Bakanlýðý Temel Hizmetler Genel Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanan TürkiyeObezite Ýle Mücadele ve Kontrol Programý'nda Türk halkýnýn beslenme durumu ile ilgili deðerlendirme yapýlan bölümde, halkýn temel besinin ekmek ve diðer tahýl ürünleri olduðu belirtildi.

Günlük enerjinin ortalama yüzde 44'ünün sadece ekmekten, yüzde 58'inin ise ekmek ve diðer tahýl ürünlerinden saðlandýðý vurgulanan çalýþmada, þunlar kaydedildi:

''Yýllar içerisinde besin tüketim eðilimi incelendiðinde ekmek, süt-yoðurt, et ve ürünleri, taze sebze ve meyve tüketiminin azaldýðý, kuru baklagil, yumurta ve þeker tüketiminin ise arttýðý söylenebilir. Genelde toplam yað tüketim miktarýnda önemli farklýlýk olmamasýna raðmen bitkisel sývý yað tüketim miktarýnýn katý yaða oranla arttýðý gözlenmektedir. Refik Saydam Hýfzýssýhha Merkezi Baþkanlýðý, Hýfzýssýhha Mektebi Müdürlüðü tarafýndan yapýlan beyana dayalý Ulusal Hane Halký Araþtýrmasý'na göre ülkemizde 18 yaþ üstü bireylerin ortalama günde 1.64 porsiyon meyve ve 1.57 porsiyon sebze tükettikleri, bu oranýn bölgelere, kýrsal ve kentsel yerleþim yerlerine göre farklýlýklar gösterdiði tespit edilmiþtir.

Son yýllarda ülkemizde, özellikle kentsel bölgelerde çocuk ve gençler arasýnda ayaküstü beslenmenin (fast-food) sýklýkla tercih edilen bir beslenme þekli olduðu görülmektedir. Ayaküstü beslenme enerjisi yüksek, doymuþ yað asitleri ve tuz içeriði zengin, ancak posa içeriði, A ve C vitaminleri ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Bu tarz beslenme yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmakta, obezite, kalp-damar hastalýklarý, diyabet gibi kronik hastalýklarýn oluþma riskini artýrmaktadýr.''


AA

radyobeyan