Hayatýn Ýçinden Fýkýh
Pages: 1
Namazda niyet meselesi By: sumeyye Date: 01 Mart 2011, 14:52:09
Namazda Niyet Meselesi


Namazýmý kýlmaya gayret eden bir Müslümaným. Fakat bazý arkadaþlar niyetin dille deðil, kalple olmasý gerektiði iddiasýnda bulundular. Niyet hakkýnda açýklayýcý bilgiler verir misiniz?                                                   

                                                                                                                                            (Mücap Karlýtepe/Bolu)

 

Yalnýzca Allah'a yaklaþmak için ibadete kalple azmet­meye niyet denir. Esasen hiçbir ibadet niyetsiz sahih olmaz. Çünkü ibadetler niyetle âdetlerden, yani her zaman ve baþka gayelerle yapýlan hareketlerden ayrýlmýþ olur. Niyette aslolan da, ibadet etmeyi kalbinden geçirmektir. Dille niyet þart deðil­dir. Bu sebeple, kalbiyle dört rekatlý bir namaz kýlmaya niyet eden kimse, diliyle beþ rekat kýlmaya niyetlense, niyeti sahih olur, ancak hem kalp, hem de dille niyet edilmesi uygundur.

Niyette rekat sayýsýný fazla söylemek, Þafiî ve Hanbeli mezhebine göre namazý bozar. Hanefî mezhebine göre hiçbir durumda bozmaz. Mâlikî mezhebine göre bu kasýtlý olunca namazý bozar.

Niyet, Hanefî ve Hanbeli mezheblerine göre þart, Þafiî ve Mâlikî mezheblerine göre rükündür.

Niyet etmenin namazýn þartý olduðu icmayla sabittir. Bütün namazlar için niyet edilmesi farzdýr. Yapýlan niyet na­mazýn baþýndan sonuna kadar devam ettirilir. Namazýn her­hangi bir iþleminde niyet bozulursa namaz da bozulur.



Ynt: Namazda niyet meselesi By: reyyan Date: 07 Ocak 2013, 01:39:27
Güzel ve açýklayýcý bilgiler, Rabbim namazlarýmýzý halis tam bir niyetle kýlmayý nasip eylesin.Allah razý olsun, selam ve dua ile...
Ynt: Namazda niyet meselesi By: Yehma Date: 17 Ekim 2018, 08:27:07
Rabbim niyetimizi salih eylesin, huþu içinde namaz kýlan kullardan olalým inþallah
Ynt: Namazda niyet meselesi By: Bilal2009 Date: 17 Ekim 2018, 15:38:43
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri niyeti hayýr akýbeti hayýr kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Namazda niyet meselesi By: ceren Date: 17 Ekim 2018, 17:25:09
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri namazýný hakkiyla kýlan niyetini hakkiyla yerine getiren kullardan olalim inþallah. Rabbim razý olsun paylasimdan kardeþim. ..
Ynt: Namazda niyet meselesi By: Sevgi. Date: 18 Ekim 2018, 00:51:32
Aleyküm Selâm. Namaz Ýslâmýn þartlarýndandýr. Rabbim Gözümüzün nuru  olan Namazýmýzý hakkýyla kýlanlardan eylesin inþaAllah. Amin Ecmăin
Bilgiler için Allah Razý olsun
Ynt: Namazda niyet meselesi By: Fatma6969 Date: 05 Kasým 2018, 00:42:39
 Her ibadetimiz bir niyet sonucunda gerçekleþmektedir önemli olan insanýn kalbi ile olan niyeti etmesi ve  Allah’ýn huzuruna çýkmasýdýr Rabbim niyet ettiðimiz tüm ibadetlerimizi hakkýyla yerine getirip tamamlayabilenlerden  olmamýzý nasip etsin Allah razý olsun.

radyobeyan