Yolculukta vatan By: sumeyye Date: 26 Þubat 2011, 15:11:57
Yolculukta Vatan (Ýkametgâh)
Vatan, aslýnda “oturulan yer, ikametgâh” demektir. Yolculukla ilgili olarak kullanýlan bir tabirdir. Yerleþme ve yolculuk açýsýndan vatan üç kýsýmdýr:
1. Aslî Vatan (Vatan-ý Aslî): Kiþinin doðup büyüdüðü ve oturduðu veya halen orada oturarak hayatýný sürdürdüðü yere “sürekli ikametgâh” anlamýnda Aslî Vatan denir. Ayný þekilde asýl memleketini terk ederek, bir baþka yerde oturan kimse için de ikinci olarak oturduðu yer artýk aslî vatan sayýlýr. Baþka bir yere göç etme niyeti olmadan burada yaþama isteðinin bulunmasý gerekir. Eski yer ile yeni yer arasýndaki uzaklýðýn doksan kilometre olmasý þart deðildir. Bu gibi yerlerde yolcu olma hükümlefifartýk son þekle göre düzenlenir. Bundan böyle ilk vatanýna yolcu olarak gittiði zaman -yolculuk þartlarý varsa- mukim olmaz, dört rekatli farz namazlarýný iki rekat olarak kýsa kýlar. Bir kimsenin birden fazla aslî vataný olabilir. Günümüzde imkâný olanlarýn yazlýklarý birer vatan-ý aslîdir. Bu takdirde bu gibi kimseler her iki yerde de mukim hükmündedirler, bunun için ikamete niyet þart deðildir.
Yolculara ait kolaylýklar, vatan-ý aslîde geçerli deðildir. Fakat yolculuða çýkarken gerekli þartlarýn uygulanmasý buna göre düzenlenir.
2. Ýkamet Vataný (Vatan-ý ikamet): Asýl memleketinden ayrýlarak öðrencilik, iþçilik, memurluk ve askerlik gibi sebeplerle bir baþka yerde uzunca bir zaman kalmak zorunda olanlarýn ikinci olarak oturduklarý yere ya da yolculuk sýrasýnda onbeþ gün ve daha fazla kalmaya niyet edilen yerlere “geçici ikametgâh” anlamýnda Ýkamet Vataný denir.
Yolculuk hükümleri, vatan-ý aslîde olduðu gibi, ikamet vatanýnda da geçerli deðildir. Çünkü kiþi onbeþ gün ve daha fazla kalacaðý yerde bir nevi yerleþmiþ gibidir.
Ýkamet vatanýndan aslî vatana dönülünce, ikamet vatanýna ait hükümler ortadan kalkar. Bu durumda vatan-ý aslîye dönene kadar yolcu olmaya devam edilir.
Ýkamet vatanýndan bir baþka ikamet vatanýna gidince, birincisi -yeniden onbeþ gün ve daha fazla kalmaya niyet edilmedikçe- ikamet vataný olmaktan çýkar. Yeniden herhangi bir sebeple bu yere dönülürse, yolculuk hükümleri uygulanmaya baþlanýr. Terkedilen birinci yer ile ikinci yer arasýnda doksan kilometre uzaklýk olmasý gerekmez. Ýkamet süresi içinde ikamet vatanýndan doksan kilometre uzaklýktaki bir yere yolculuða çýkýnca, onbeþ gün ve daha fazla kalmaya niyet edilmezse, burasý yolculuk hükümlerinin geçerli olduðu bir yer olur. Fakat onbeþ gün ve daha fazla kalmaya niyet edilirse, bu yer vatan-ý ikamet olacaðýndan yolculuk hükümleri geçerli olmaz. Doksan kilometreden az bir yere gidince de yolculuk hükümleri uygulanmaz.
3. Sükna Vataný (Vatan-ý Sükna): Asýl memleketinden veya geçici olarak oturduðu yerden ayrýlan ve gittiði yerde onbeþ günden az veya belirsiz bir süre kalmaya niyet edilen yere “yolculuk ikametgâhý” anlamýnda Sükna Vataný (Vatan-ý Sükna, Vatan-ý Sefer) denir. Yolculuk hükümlerinin geçerli olduðu yer, iþte bu nitelikteki bir yerdir.