Kanserojen listesinde bir numara By: reyyan Date: 24 Þubat 2011, 18:21:46
Kanserojen listesinde bir numara
TÜBÝTAK taramasýnda Türkiye'de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gýdanýn cips oldu. Yýldýz, "Toplumsal olarak ayran ve süt gibi öz ve oldukça faydalý deðerlerimizi kaybetmekteyiz. Bunun yerine zararlarý sabit olan kola gibi gazlý içeceklerin sofralarýmýza yer alýndýðý görülüyor. Kolada kullanýlan uyuþturucu kafeinin ve renklendirici karamelin yasaklanmasý için FDA'ya ciddi baskýlar yapýlmakta. Amerikan Tabipler Birliði'nin 'Kolalý içecek alýþkanlýðýnýn kemik kýrýklarý sýklýðýný 3 kat artýrdýðýný ve tüm hastalýklara davetiye çýkaran þiþmanlýk ile kola tüketimi arasýnda önemli bir baðlantýnýn söz konusu olduðunu' bildirdi." dedi.
Iðdýr Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardýmcýsý Yrd. Doç. Dr. Önder Yýldýz, beslenme ile baþtakanserolmak üzere birçok kronikhastalýkarasýnda kesin bir iliþki olduðunu söyledi.
Yýldýz, birçok bilimsel araþtýrma sonuçlarýna göre, tüketilen gýdalarýn söz konusu hastalýklara hem sebep hem çare olduðunu belirtti.
Iðdýr Üniversitesi tarafýndan yürütülen 'Çiftçiyim Yeniliðe Açýðým' Sosyal Destek Projesi (SODES) eðitim çalýþmalarý kapsamýnda bayanlara, 'Saðlýkta Gýda Tüketimi' semineri verildi.
Iðdýr Merkeze baðlý Tacirli Köyü'nde SODES kapsamýnda yapýlan 'Çiftçiyim Yeniliðe Açýðým' projesinde, bayanlara yönelik 'Saðlýklý Gýda Tüketimi' ile ilgili eðitim, Iðdýr Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardýmcýsý Yrd. Doç. Dr. Önder Yýldýz tarafýndan verildi. Yýldýz, beslenme ile baþta kanser olmak üzere birçok kronik hastalýk arasýnda kesin bir iliþki olduðunu söyledi. Yýldýz, birçok bilimsel araþtýrma sonuçlarýna göre, tüketilen gýdalarýn söz konusu hastalýklara hem sebep hem çare olduðunu belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Önder Yýldýz, meyve ve sebzelerin, tam tahýllarýn ve fiziksel aktivitenin kanseri azaltmakta ve kansere karþý koruduðunu; öte yandan, toplam yað alýmý/bazý yaðlar (doymuþ yaðlar), þiþmanlýk ve bazý gýda hazýrlama yöntemlerinin kansere davetiye çýkardýðýný belirtti. Cips tüketiminin zararlarýna deðinen Yýldýz, "Ýngiliz Kalp Saðlýðý Vakfý'nýn (BHF) cips tüketimini azaltmak için "Cips yemek yað içmekten farksýzdýr" sloganýyla bir kampanya baþlattýðýný vurgulayarak, ayrýca TÜBÝTAK taramasýnda Türkiye'de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gýdanýn cips olduðunu söyledi.
Doç. Dr. Önder Yýldýz, "Toplumsal olarak ayran ve süt gibi öz ve oldukça faydalý deðerlerimizi kaybetmekteyiz. Bunun yerine zararlarý sabit olan kola gibi gazlý içeceklerin sofralarýmýza yer alýndýðý görülüyor. Kolada kullanýlan uyuþturucu kafeinin ve renklendirici karamelin yasaklanmasý için, FDA'ya ciddi baskýlar yapýlmakta. Amerikan Tabipler Birliði'nin, 'Kolalý içecek alýþkanlýðýnýn kemik kýrýklarý sýklýðýný 3 kat artýrdýðýný ve tüm hastalýklara davetiye çýkaran þiþmanlýk ile kola tüketimi arasýnda önemli bir baðlantýnýn söz konusu olduðunu' bildirdi. Buna ilaveten bir doktorun söylediði, "Þuna inanýyorum ki süt; köylü Memet efendinin ineðinin memesinden deðil de uluslararasý bir firmanýn fabrikasýndan çýkan (formülü gizli!) yüzde 500 karla satýlan bir içecek olsaydý, þu an hepimiz süt içiyor olurduk'' bu tespit çarpýcý, acý ve ibret verici olsa da doðru." dedi.
Besin hazýrlama ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan yýldýz, "Son günlerde gündemde olan niþasta bazlý þeker tüketimine de deðinmeden geçmek istemiyorum. Týbbi bilimsel kaynaklara ve uluslararasýsaðlýkkuruluþlarýnýn yaptýðý deðerlendirmelere göre, niþasta bazlý þeker tüketiminin kansere neden olduðunu gösteren güvenilir klinik bilimsel çalýþma bulunmaktadýr. Sizden ricam, burada paylaþtýðýmýz bilgileri, çevrenizdeki insanlarla paylaþmanýzý, bu uygulamalarýn gelip geçici deðil, kalýcý bir yaþam biçimine dönüþtürmenizi istiyorum." þeklinde konuþtu.
CÝHAN