Kitap By: meryem Date: 18 Þubat 2011, 18:19:12
Kitap
Kitap “ÝTe-Te-Be” fiil kökünden türetilmiþtir. Bu fiilin masdan olan el-ketb deriyi deriye veya bir tabakayý diðer tabakaya iple baðlamak demektir. Bu anlamda “ketebtü's-Sekae torbayý baðladým” denilir. Terim olarak, 'harf leri birbirine yazýyla bitiþtirmek anlamýna gelir. Bu baðlamda, 'harflerin sözle de birbirine baðlanmasý'na iþaret eder. Bu bakýmdan, arzdan çýkan seslerin bir tertip halinde olmasý durumunda, bu seslere de 'kitap' denilebilir, yazýlmasý þart deðildir. Onun için, Allah'ýn Kelâmý'na yazýlý olmasa da 'kitap' denilir. [22] Çünkü, Kur'an'da sürekli olarak geçen 'kitap' sözcüðü, her zaman Kur'an'ýn yazýlý þeklini ifade etmez; Allah'ýn kelimelerinin bir düzen içinde birlik göstermesi “yazma” demektir.
Evren bütünüyle, Allah'ýn “ol” emriyle meydana gelen bir kelimeler düzenidir. Evrenin bilgisi Allah'ýn ezelî ilminde saklýydý; sonra, Allah her bilgiye “ol” dedi ve onlar da bir 'kelime' olarak varoldular. Bu anlamda, evren bu kelimelerden oluþan bir kitap halini aldý. Allah evrendeki varlýklarýn görevlerini, kýsaca, evrenin iþleyiþ kanunlarýný yazdý, bu iþleyiþ konusundaki hükmünü ortaya koydu; bundan böyle ne olup biteceðini de belirledi. Böylece, Allah'ýn ezelî bilgisinden meydana getirdiði Ana Kitap'ta hiç bir þey eksik býrakýlmadý. (Aslýnda, evrenin her an Allah tarafýndan yeniden yaratýldýðý ve bu yaratmalar arasýnda bað olduðu için bir devamlýlýk ortaya koyduðu bazý Ýslâm filozof ve ariflerince belirtilmiþtir. Biz konunun anlaþýlmasý için 'geçmiþ zaman' kullandýk, bunu 'geniþ zaman'la da ifade ve her zamana teþmil edebiliriz. [23]
“Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadýyla uçan hiç bir kuþ yoktur ki, sisin gibi bir ümmet olmasýnlar. Biz Kitap'ta hiç bir þeyi .eksik býrakmamýþýzdýr.” (En'am; 38)
“Mutlaka O'nun bilgisiyle düþen bir yaprak, yerin karanlýklarýndaki bir tanecik, yaþ ve kuru hiç bir þey yoktur ki, apaçýk bir Kitap'ta olmasýn.” (En'am: 59)
Yaratýlýþla birlikte yazýlan, 'hükmolunan her þey vakti gelince ortaya çýkar; evrenin tümünde ne olup ne bitiyorsa, kesinlikle bu yazýya göre olup bitmektedir.
“Yerde ve kendi öz nefislerinizde baþýnýza bir þey gelmesin ki, biz onu yaratmadan önce, bir Kitap'ta bulunmuþ olmasýn.” (Hadid: 22)
Demek ki, Kitab'ýn aslý, anasý evrendeki her varlýk ve meydana gelen her olaydýr. Kur'an buna “Kitap, Ümül'Kitap, Levh-i Mahfuz” gibi adlar verir ki, hemen hemen hepsi de ayný anlamdadýr. Evren bu Ki-tab'ýn açýlmýþ biçimidir, her geçen.an bu Kitap'tan bir kelimeyi daha ortaya koymaktadýr. Allah, insanlýk tarihi boyunca zaman zaman bu Kitab'ý, insanlar arasýndan seçtiði elçileri aracýlýðýyla harflerden oluþan kelimeler, kelimelerden oluþan ayetler ve ayetlerden oluþan sureler halinde gayet toplu olarak insanlara göndermiþtir. Bu baðlamda, Tevrat, Ýncil, Kur'an gibi Ýlâhî Kitaplar evrenin sayfalara sýðdýrýlmýþ toplu bir açýklamasýdýr denilebilir. Evrendeki her þey, olmuþ olacak her olay bu kitaplarda da öz ve toplu olarak vardýr. [24] Þimdi, bu temel bilginin ýþýðýnda, Kitab'ýn bu gerçek ve aslî anlamýyla ilgili olarak, diðer yan anlamlarýna da kýsa bir göz atalým:
1. Kitab, yukarýda da belirttiðimiz gibi, yazýlý sayfalar anlamýna gelir:
“Eðer sana kâðýt üzerine yazýlý bir kitap indirmiþ olsaydýk da, onu elleriyle tutsalar dý...” (En'am: 7).
2. Kitap, önce dileyip, sonra meydana getirme anlamýný da içerir:
“Allah, ben ve elçilerim galip geleceðiz” diye yazdý..” (Mücadele: 21).
3. Kitap, 'hükmetmek, farz kýlmak' anlamýna gelmektedir:
“Yakýnlýðý olanlar (ülü'l-erham) Allah'ýn kitabýn birbirleri konusunda daha hak sahibidir (En-fal: 75).
“Özerinize oruç yazýldý” (Bakara: 183).
“Muhakkak namaz müminlerin üzerine vakitli olarak yazýldý.” (Nisa: 103).
4. Kitap, 'kýlmak, arasýna katmak' anlamýndadýr:
“Bizi þahitlerden yaz” (A. Ýmran: 53).
5. Kitap, 'Allah tarafýndan gönderilmiþ bir delil' anlamýna da gelmektedir:
“Ýnsanlardan, Allah hakkýnda hiç bir ilmi, hidayeti ve nur saçan bir kitap olmadýðý halde mücadele eden vardýr” (Hacc: 8 ).
6.“Muhakkak onlardan bir grup vardýr ki, Kitap* ta olmayan bir þeyi, siz Kitap'te sanasýnýz diye dillerini Kitab'a eðip büker.” (A. Ýmran: 78).
Bu ayette, birinci kitap, genel olarak Allah'ýn kitabý anlamýndadýr; yani, Levh-i Mahfuz, Ümm'ül-Kitap veya evren kitabý, ya da Kur'an, Tevrat ve Ýncil gibi Ýlâhî Kitap anlamýndadýr. Ýkinci kitap, ayet Yahudilerle ilgili olduðu için Tevrat'ý kasdetmekte, yani, 'aslýnda Tevrat'ta olmadýðý halde' denmektedir. Üçüncü kitap ise, Yahudiler'in Allah'ýn Kitabý, ya da Tevrat yerine kendi elleriyle yazdýklarý ve “Kitabý elleriyle yazanlarýn vay haline” (Bakara: 79) ayetinde ve benzer daha baþka ayetlerde anlatýlan kitaptýr.
7. Kitap, 'yazma, yazýþma, mektup' anlamlarýna da gelir:
“Ellerinizin altýnda bulunanlardan yazýþmayla (akd) yapmak isteyenlerle, eðer kendilerinde bir hayr görürseniz yazýþýn” (Nur: 33).
“Bu mektubumu götür.” (Nemi: 28).
8. Kitap, Allah'ýn hükümlerinin, 'ahkâm'ýn bütünü anlamýnda 'Þeriat' demektir.
9. Kitabýn bir önemli anlamý daha vardýr ki, insanlarýn dünya hayatýndaki amellerinin yazýlmasýndan oluþmaktadýr. Kur'an'da “söylediklerini yazacaðýz” (Meryem: 79) ve “onun için Kýyamet günü bir kitap çýkarýrýz da, “oku kitabý ný:(deriz)” (Ýsra: 13-14) buyurulmaktadýr.
Ýnsanlar kitaplarýný Dîn Günü dünya hayatýndaki amellerine göre ya önlerinden, ya saðlarýndan, ya da sol ve arkalarýndan alacaklar ve öncüler, saðdakiler (Yemin Ashabý) ve soldakiler (Þimal Ashabý) olmak üzere üçe ayrýlacaklardýr,
“Hayýr hayýr, muhakkak facirlerin kitabý siccindedir. Bilir misin siccin nedir? Açýk, saðlam, yanlýþsýz, belirgin, rakamlý bir kitaptýr. Hayýr, hayýr, muhakkak iyilerin kitabý ýlliyyindedir. Bilir misin ýlliyyîn nedir? Açýk, saðlam, yanlýþsýz, belirgin, damgalý, rakamlý bir kitap” (Mutaffifîn: 7-9), 18-19) ayetleri bu konuda gerçekten ilginçtir. Ýnsanlarýn dünya hayatýnda kazandýklarý bir kitap halinde onlarýn Ahiret'teki yerlerini hazýrlamakta ve oluþturmaktadýr; ya kat kat derinlikler, ya da kat kat yükseklikler meydana getirmektedir sahipleri için. Ýnsanlarýn her sözü ve her davranýþý harf harf ve kelime kelime Ahiret'teki makamlarýný 'yazmakta', inþa etmektedir.
Evreni ve evrendeki her türlü olaylarý, Allah'ýn bütün bilgisini harfler ve kelimeler olarak içeren ve Allah'tan geldiði biçimde korunan son Kitap Kur'an-ý Kerim'dir. Nitekim, Kur'an'da 'Ana Kitab'ýn Kur'anla eþ anlamda kullanýldýðý ayetler çoktur:
“Bu apaçýk Kitabýn ayetleridir; muhakkak onu Arapça Kur'an olarak indirdik.” (Yusuf: 1-2).
“Bunlar Kur'an'ýn ve apaçýk Kitabýn ayetleridir” (Nemi: 1).
Kur'an'da “apaçýk kitap” olarak geçen kitap, genel anlamýyla Kitap'týr. Bu kitap'tan Allah'ýn murad ettiði bilgiye sahip olanlar, göz açýp kapayýncaya kadar yüzlerce kilometrelik bir uzaklýktan herhangi bir nesneyi getirebilirler.
“Yanýnda Kitaptan bir ilim bulunan kimse de, “sen gözünü yummadan ben onu sana getirebilirim” dedi.” (Nemi: 40)
Ýlâhî kitaplar insanlara yol göstericidir; öncüdür, rahmettir, iman edenler için hidayet kaynaðýdýr. Ýnsanlarýn ihtilâf ettikleri her konuda hükmün kendilerine göre verilmesi için gönderilmiþlerdir. 'Mizan' ve 'demir (otorite) le birlikte insanlarýn hayatýný düzenlemek üzere gönderilmiþlerdir. Ýnsanlarýn karanlýklardan ýþýða, zulümden adalete ulaþmalarý için gönderilmiþlerdir. (Bakara: 213, Hadid: 25, Ýbrahim: 1, Nahl: 64, Ahkaf: 12) [25][22] Mufredat, s. 423; Külliyat-ý Ebl'1-Beka, s: 307.
[23] Muhammed Ýkbal, Ýslâm'da Dini Düþüncenin Yeniden Doðuþu, Ç. A. Asrar Bir y. Ýst. 1984, s. 75. Abdülkerim Suruþ, Evrenin Yatýþmaz Yapýsý, Ç. Prof. H. Hatemt, Ýnsan yay, Ýst, 1984; Mevlâna Celaleddin er-Rumî, Mesnevi, terceme ve þerh, A. Baki Gölpýnarlý, Ýnkilâp ve Aka. Ýst. 1981 c. I-II, s: 138-139.
[24] Hak Dini Kur'an Dili, III, 1920; Bedlüzzaman Said N, Sözler, Otuzuncu Söz. 'Ene ve Zerre Risalesi'.
[25] Ali Ünal, Kur’an’da Temel Kavramlar, Beyan Yayýnlarý: 30-34.