Nur By: meryem Date: 18 Þubat 2011, 18:15:01
Nur
Sözcük anlamý, “güneþten, aydan, ateþten, kýsaca cisimlerden taþan nitelik veya, gözümüzün cisimlerle temasýnda dýþla için iliþkisi sonucu, cisimlerin niteliðini ortaya koyan tecellîdir.” Karanlýðýn zýddý olan 'Nur' salt 'ýþýk' sözcüðüyle karþýlanamaz; çünkü, Nur daha geniþ anlamlýdýr. Nur, her türlü akli, zihnî, maddî-manevî karanlýðýn tam bir zýddýdýr. Hattâ; Nur Allah'ýn isimlerinden biridir. [32] Kur'an'da da “Güneþin ýþýk, Ay'ýn nur kýlýndýðýný” (Yunus: 5) belirtilmektedir. Bir diðer ayette, Ay'dan 'nurlu, nur saçan’ olarak sözedilirken, Allah'ýn da nuru vareden, nurlu kýlan olduðu belirtilir. Oysa, bu iki anlatým arasýnda fark yoktur. Kendisi Nur olan bir varlýk, elbette nur saçacaktýr; Allah'ýn isimlerinden biri de Nurdur. Ay ise 'nur saçan' olarak nurdur; yoksa, zatýyla nur deðildir. Bir hadis-i þerifte þöyle buyurulmaktadýr:
“Allah eþyayý yaratmadan önce Kendi Nuru'ndan Peygamberinizin nurunu yarattý. Bu nuru kudretiyle dilediði kadar çevirdi. Bu zaman daha Levh, Kalem, Cennet, Cehennem, melek, gök, yer, Güneþ, Ay, cin, insan hiç bir þey yoktu. Ne zaman ki, Allah yaratýlmýþlarý yaratmak diledi, bu nuru dörde böldü. Birinci bölümden Kalemi ikinciden Levhi, üçüncüden Arþ’ý yarattý ve dördüncüyü tekrar dörde böldü. Birinci bölümden Arþ'ý Taþýyanlarý, ikinciden Kürsi'yi, üçüncüden diðer melekleri yarattý ve dördüncüyü tekrar dörde böldü. Birinci bölümden gökleri, ikinciden yerleri, üçüncüden de Cennet'i ve Cehennem'i yarattý ve dördüncüyü tekrar dörde böldü. Birinci bölümden mü'minlerin bakýþlarýnýn nurunu, ikinciden kalplerinin nurunu ki, bu ma'rifet'ullah'dýr üçüncüden yakýnlýklarýný yarattý, bu da Tevhîd, yani Lâ ilahe ill’Allah, Muhammedün Rasûlüllah'týr.” [33]
Bu hadis, Nur'un ne demek olduðunu açýklýkla ortaya koymaktadýr. Þurasý bir gerçektir ki, Ýslâm'da ve gerçekte madde asýl deðildir; madde hayaldir, Nur'un mutlak varlýk (vücud) olmasýna karþýn bir 'yokluk'tur, dolayýsýyla 'zulmet'tir. Maddenin canlýlýðýný saðlayan içinde taþýdýðý nur'dur. Madde'den fýþkýran bu nurla madde hakkýnda bilgi sahibi olunabilir.
“Allah, nasýl deðiþik isimlerini evrende sergiliyor ve bu isimler tecellî ediyorsa” evrenin bütününde Nur ismiyle de tecellî etmektedir. Evrendeki her varlýðýn yansýttýðý nur Allah'ýn nurudur, veya O'nun nurundandýr.
Bir hadis-i þerifte, “ben yaratýlýþta ilk, peygamberlikte sonum” buyurulmuþtur.[34] Ýþte, Allah'ýn Nur'u öncelikle ve bütünüyle Hz. Peygamber'de yansýmýþtýr. Bu nur, Allah'ýn Kelâmý alanýnda da, Ýlâhî Kitaplar'da son þekliyle Kur'an'da yansýmaktadýr. Bu bakýmdan, Ýlâhî Kitaplar'a da “nur denilmektedir. Peygamber 'yürüyen Kur'an'dýr, Ýncil'de ifade edildiði gibi, “Kelâm'ýn et olmuþ þeklindir. Yani, Kur'an Peygamber'de cisimleþmiþtir. (Peygamber, evrenin yoðun bir özeti, bir hülâsasýdýr.) Bu bakýmdan, hem Kur'an'daki cümlelere, hem evrendeki varlýklara, hem de insanýn içindeki olgulara “ayet” denilir; çünkü, hepsi birdir. Tüm varlýklar, Peygamber'in nurundan alýrlar nurlarýný ve kendi ölçülerinde onu yansýtýrlar. Ne yazýk ki, bütünüyle nur olabilme yeteneðine ve imkânýna sahip olduðu halde, unutkanlýðý ve gafletinden dolayý kalbini ve tüm duyularýný tam bir karanlýk haline getiren varlýk yalnýzca insandýr.
Unutkanlýðý ve gafletiyle kalbini, akimi ve duyularýný bir gece haline getiren insanda fecrin doðmasý için Allah Nurunu, yani Kitaplarýný gönderir. Kitabýn ayetleri bir Nur huzmeleri halinde gelir ve insanýn duyularý aracýlýðýyla kalbine yönelir. Eðer, insan inat etmez ve kalbini aydýnlatmak isterse duyularýný açar ve kalbindeki karanlýðý giderir. Eðer, iç gözünü (basar) ve kulaðýný (sem) iyice mühürler, kalbine de kalkmaz bir aðýrlýk yerleþtirirse, nur huzmeleri böyle gözlerden ve kulaklardan giremez, kalbe ulaþamaz. Bir taþ haline gelir böyle insanlarýn kalbi, hattâ taþlardan daha kesif; çünkü, taþlarda da belli oranda nur vardýr. Böyle insanlarda ise, nurdan eser yoktur. Onlar, yaktýklarý ateþleri, sözgelimi, Kur'an'ýn diliyle “savaþ ateþleneni” gerçek nur sanýrlar, Cehennem'i gerçek nur sanýrlar, bu ateþlerin ýþýðýnda gitmeye çalýþýrlar; aslýnda, karanlýkta yol almaktadýrlar ve sonunda Cehennemin ateþine düþerler.
Duyularýný ve kalbini Allah'ýn Nur'una açan insanlarda ise kalp nurlanýr; Ay'ýn, Güneþ'in, aðaçlarýn, çiçeklerin, taþýn topraðýn, otlarýn, göklerin ve yerin saçtýðý nurlar, yeryüzünde ve evrende cereyan eden tüm olaylarýn yansýttýðý nurlar, Kur'an'da kümelenen ayný nurlarla birlikte kalbindeki geceyi gündüz yapar ve bu insanda iman meydana gelir; bu imanýn ýþýðýnda gider artýk o; demek ki, iman da bir nurdur; yani, nur nuru oluþturmakta, nur üstüne nur meydana gelmektedir: Kuþkusuz, nurlanan, imanýn nurunda giden bir insanla, nuru örtmek demek olan küfrde yarýþan insan bir olmayacaktýr:
“Ölü iken kendisini dirilttiðimiz ve kendisine insanlar arasýnda yürüyebileceði bir nur verdiðimiz kimse, karanlýklar içinde kalýp ondan hiç çýkmayan kimse gibi olur mu?” (En'am: 122)
Karanlýklar içinde kalan ve Nur'dan nasiplerini almadýklarý gibi, almak da istemeyen ve Nur'da yürüyen insanlarýn halini bilmeyen ve anlamayanlar kendilerini gerçek Nur'un aydýnlýðýnda yürüyor zannederler. Oysa, onlar zifiri karanlýktadýr, ama, bilmezler. Dünya hayatýnda Nur'a ulaþmazlarsa, Ahiret'te karanlýklar içinde kaldýklarý zaman, mü'minlerin nurundan isteyecekler, onlarýn nurlarýnda yürümeyi arzu edecekler, fakat kendilerine izin verilmeyecektir. Dünyadayken yaktýklarý ateþler, Ahiret'te Cehennem ateþi olacaktýr böyleleri için.
“O gün erkek ve kadýn mü'minleri görürsün ki, nurlarý önlerinde ve saðlarýnda koþuyor; “müjdeler size bugün; içlerinde ebedî kalmak üzere altlarýndan ýrmaklar akan cennetler”; iþte, büyük kurtuluþ budur. O gün erkek ve kadýn münafýklar iman edenlere “ne olur, durun bir bakýn da nurunuzdan alalým” derler. “Arkanýza dönün de arayýn nuru” denilir ve aralarýna kapalý bir sur çekilir ki, orada içi rahmet, beri yandaki dýþý ise azaptýr” (Hadîd: 12-13). [35][32] Müfredat, 508, Külliyat, 362.
[33] Keþf'ül-Hafa, I,; 311-2.
[34] Hadis, “Adem ruhla cesed arasýndayken ben peygambedrim” þeklinde de gelmektedir. Bk. TÝrmizi, HN: 3850.
[35] Ali Ünal, Kur’an’da Temel Kavramlar, Beyan Yayýnlarý: 39-43.
Ynt: Nur By: ceren Date: 15 Aralýk 2017, 16:31:47
Esselamu aleykum.rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim...
Ynt: Nur By: Bilal2009 Date: 15 Aralýk 2017, 18:18:50
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Kur an ýn nuru ile nurlandýrsin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Nur By: Sevgi. Date: 16 Aralýk 2017, 16:13:19
Ve aleykümüsselam Nur Allah tan gelen bir güzelliktir bu güzelliði sadece layýk olan sevgili kullarýna verir Allah inþaAllah