Bidayetül Müctehid
Pages: 1
Kabir üzerine namaz By: sidretül münteha Date: 18 Şubat 2011, 11:12:38
G~7. Kabir Üzerine Namaz:



Cenaze namazına yetişemeyen kimse ölü gömüldükten sonra kabri üze­rine namaz kılabilir mi, kılamaz mı diye ihtilâf etmişlerdir:

îmam Mâlik «Kabir üzerinde cenaze namazı kılınamaz» demiştir.

îmam Ebû Hanife de «Ölünün velisinden başkası kılamaz. Ancak eğer ölünün namazı başkası tarafından kılınmış ise velisi kabri üzerine kılabilir» demiştir.

îmam Şafii, imam Ahmed, imam Dâvûd ve bir, kitle ise «Cenaze nama­zına yetişemeyen adam -kim olursa olsun- kabir üzerine kılabilir» demişler­dir.

Kabir üzerine cenaze namazını kılmanın cevazını söyleyenler, ölünün yeni gömülmüş olduğunu şart koşmakta müttefik olup ancak, bu gömülme­nin yenilik süresi hakkında ihtilâf etmiş, en çok «bir aya kadar kılınabilir» demişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, amelin bu hususta gelen rivayetlerle çelişmesi-dir. Çünkü Îbnü'l-Kasım «İmam Mâlik'e 'Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den gelen habere göre Efendimiz (s.a.s) bir kadının mezarı üzerine namaz kılmıştır1 dedim.

îmam Mâlik 'Evet, böyle bir hadis vardır. Fakat amel bu hadise uyma­maktadır' dedi» demiştir.

Halbuki Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in kabir üzerine cenaze namazını kıldığı, hadis ulemasının ittifakı ile sabittir.

Nitekim îmam Ahmed b. Hanbel, «Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in ka­bir üzerine cenaze namazını kıldığı, hepsinin de senedi iyi olan altı yoldan rivayet olunmuştur» demiştir. Hadis ulemasından bazıları üç yol daha ilâve etmişlerdir ki onlarla birlikte dokuz yol olur. Buhâri ile Müslim, Ebû Hürey-re'den getirmişler[63].

îmam Mâlik, mürsel olarak Ebû Umâme b. Sehl'den [64] getirmiştir. îbn Vehb, İmam Mâlik'ten, îmam Şafii gibi dediğini de rivayet etmiştir.

îmam Ebû Hanife ise -zannederim- bu mes'elede de kendi adeti üzere hareket etmiştir. Çünkü îmam Ebû Hanife, halk arasında yaygın olaylar hak­kındaki haber-i ahad'ı -halk arasında yayılmadığı ve gereğince amel edilme­diği zaman- reddederdi. Zira halk arasında yayılması gereken bir haberin ya­yılmaması, o haberin kuvvetini gevşetip doğruluğu hakkındaki zannı şüphe­ye çeviren veyahut uydurma veya mensuh olduğu zannını doğuran bir kari­nedir.

(Kadı -îbn Rüşd- diyor ki): Yukarıda amel ile istidlal etmekten ve Hanefilerin «umumî belvâ» diye isim verdikleri bu kabil istidlalden bahsedip iki­sinin aynı şey olduğunu söyledik. [65]



[63] Buhârî, Cenâiz, 23/66, no: 1337; Müslim, Cenâiz, 11/23, no: 956.

[64] Mâlik, Cenâiz, 16/5, no: 15.

[65] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/454-455.

 


Ynt: Kabir üzerine namaz By: ceren Date: 24 Aralık 2019, 18:21:04
Esselamu aleyküm.rabbim bizleri her durumda peygamber efendimizin sünnetine tabi yaşayan kullardan eylesin inşallah...
Ynt: Kabir üzerine namaz By: es-Sabur Date: 26 Aralık 2019, 06:25:14
Cenaze namazına yetişemeyen kimse kabir üzerinde cenaze namazı kılabilir
Ynt: Kabir üzerine namaz By: Sevgi. Date: 01 Ocak 2020, 01:47:54
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri herzaman Peygamber Efendimizin sünnetlerine uyanlardan eylesin inşaAllah
Ynt: Kabir üzerine namaz By: gulsahkilicaslan Date: 02 Ocak 2020, 03:42:51
Allah razı olsun emeği geçenlerden inşallah selam ve dua ile...
Ynt: Kabir üzerine namaz By: Bilal2009 Date: 02 Ocak 2020, 08:25:48
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun

radyobeyan