Sizden Gelenler( Güncel Meseleler )
Pages: 1
Utanmaktan Utanan Bir Nesil By: ayten Date: 22 Mayýs 2009, 02:11:49
Utanmaktan Utanan Bir Nesil

Gelecek,Utanmýyorsan, dilediðini yap! ikazýný, bütün büyükler tekrarlamýþlardýr. Çünkü insanýn en güzel süsü, utancýndan dolayý, yüzünün kýzarmasýdýr.
Efendimiz de (sav); Hayâ imandandýr buyurmuþtur.
Ýnsan, utanma duygusunu doðuþtan getirir ama imanla korur ve geliþtirir.
Bütün güzellikler gibi, utanmanýn, iffetin, hayânýn da kaynaðý imandýr ve bu sebeple de kadýn erkek herkesin asýl deðeri, doðru bir biçimde Allah’a ve ahirete inanmaktadýr.
Ýslam imaný, bütün mensuplarýný iffete ve edebe çaðýrýr.
Allah tarafýndan her an görüldüðünü ve gözetildiðini bilen bir insan, yaptýklarýndan hesap vereceðini de bildiði için elbette ki kendisi için çizilmiþ sýnýrlara uyar; nerede durmasý gerektiðini, nerede serbest olduðunu hep hesaba katar. Çünkü dünya hayatýnýn sonunda kurulacak olan en büyük mahkemede, her halinden dolayý sorgulanacak ve en küçük iyiliðinin de, en küçük kötülüðünün de karþýlýðýný mutlaka görecektir.
O, Allah’ýn kendisini gördüðünü bilmez mi? (Alak; 14)
Þüphesiz Allah, sizin üzerinizde her þeyi görüp gözetendir. (Nisa; 1)
Nerede olursanýz, O sizinle beraberdir. (Hadid; 4)
Görürcesine bir Allah imaný ve Allah tarafýndan görüldüðüne kesin olarak inanmak, iffetli olmayý doðurur. Böyle bir mü’min, sürekli Cenab-ý Hakk’ýn nazarýna muhatap olmasý itibariyle hayâda, iffette, edepte derinleþir, kesintisiz bir temkin üzere yaþar.
Güzeller Güzeli (sav) þöyle buyurur:Allah’a karþý olabildiðince hayâlý davranýn! Allah’a karþý gerektiði ölçüde hayâlý olan, kafasýný ve kafasýnýn içindekileri, midesini ve midesindekileri kontrol altýna alsýn. Ölüm ve çürümeyi de hatýrýndan uzak tutmasýn. Ahireti dileyen, dünyanýn sûrî güzelliklerini býrakýr..Ýþte, kim böyle davranýrsa, o Allah’tan hakkýyla hayâ etmiþ sayýlýr.
Ayýplanan þeye düþme korkusuyla, insanda hâsýl olan deðiþim, durum ve tavýr, hayâdýr.
Ýnsan bu duygusuyla, kötülüklerden ve çirkinliklerden uzak durur.
Tabii ki hayâ, kadýn erkek her mümin içindir. Ancak yapý ve yaratýlýþlarý gereði, kadýnlara daha da yakýþan bir güzelliktir. Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (sav) çadýrdaki bakire kýzdan daha çok hayâ sahibi idi. Hoþ olmayan bir þey görmüþse, biz bunu yüzünden hemen anlardýk. (Kütüb-i Sitte, c.17, s.609–611)
Efendimiz, hayâyý ahlakýmýzýn özü olarak tarif etmiþtir: “Her dinin kendine has bir ahlaký vardýr. Ýslam’ýn ahlaký ise hayâdýr.”
Hayâ, sadece kadýnlara mahsus deðildir. Mesela Hz. Osman (ra), hayâ timsali olarak tanýnmýþ bir mübarek zat idi.
Hayânýn en önemli sonucu, fevkalade iffetli, edepli ve namuslu olmaktýr.
Kutsal’ýn olmadýðý yerde, utanmak; utanmanýn olmadýðý yerde de, iffet, edep, hayâ barýnamýyor.

Ýþte bu yüzden, ülkemizdeki din eðitiminin periþanlýðýna bakarak, Rahmetli Necip Fazýl, bundan yarým asýr önce, Bu gidiþle, utanmaktan utanan bir nesil gelecek! demiþti.
(alýntý)


radyobeyan