Bu ilim ehil olmayanlara nasip olmaz By: sumeyye Date: 15 Þubat 2011, 14:54:53
Bu Ýlim, Ehil Olmayanlara Nasip Olmaz:
Bu yüzdendir ki, bu ilim öteden beri ehil bulunmayanlardan hep esirgenmiþ, onun hakkýnda, Allah’ýn kitabýný tefsir için gerekli þartlar aranmýþtýr. Sünnet ve diðer naklî delillere dayanmayan mücerred þahsî/indî görüþlerle bu alana dalmak haramdýr.
Rasûlullah’a (s.a.) Muhalefet Edenin Benzeri:
Bu anlattýklarýmýzdan þer’î hükümlerle yükümlülük konusunda çýkacak sonucu þu benzetme iyice ortaya koyar: Efendinin uþaklarý hastalanýr. Bunun üzerine efendi, adamlarýndan birini onlara ilaç içirmek üzere görevlendirir. Eðer uþaklar, ona itaat ederler ve ilacý içerlerse efendilerine itaat etmiþ olurlar, efendileri kendilerinden hoþnut olur ve onlarý ödüllendirir, kendileri de hastalýktan kurtulmuþ olurlar. Eðer uþaklar görevlinin sözünü tutmazlarsa, efendiye isyan etmiþ olurlar; efendi onlara kýzar ve kötü bir þekilde cezalandýrýr; tabii ilacý içmedikleri için hastalýktan kurtulamayacaklarýndan da helak olurlar.
Meleklerden rivayetle kendisini niteleyen bir hadisinde Rasûlullah (s.a.) iþte bu manaya iþaret etmiþ olmaktadýr. Hadis þöyledir:
“Onun (Rasûlullah’ýn (s.a.) ) durumu temsili bir konak inþa eden adamýn durumuna benzer. Adam orada bir ziyafet sofrasý kurar ve bir davetçi çýkarýr. Kim, davetçiye icabet ederse konaða girer ve ziyafet sofrasýndan yer. Kim de davetçiye icabet etmezse, konaða giremez ve ziyafet sofrasýndan yiyemez.” [103]
Yine þöyle buyurur:
“Þüphesiz benim ve Allah’ýn benimle gönderdiði þeyin misali, bir kavme gelen bir adamýn haline benzer, O adam þöyle der:
‘Ey kavmim! Ben orduyu iki gözümle gördüm. Ben gerçekten çýplak [104] bir uyarýcýyým. Kurtulmaya bakýn! Kurtulmaya bakýn!’ Kavminden bir grup onun uyarýsýna kulak verir ve geceden yola çýkarak yavaþ yavaþ giderler ve kurtulurlar. Onlardan bir grup da onu yalanlarlar ve olduklarý yerde sabahlarlar. Sonunda ordu onlar üzerine bir baskýn yapar ve onlarý helak eder, köklerini kurutur.” [105]
Bir kudsî hadiste de þöyle buyurur:
“Bunlar, sadece size iade edilen amellerinizdir.” [106]
Bu anlattýklarýmýza nazaran, iki durum (görüþ) arasýnda orta bir nokta bulunmaktadýr ve buna göre hem fiillerde bulunan özelliklerin, hem de vaciplik ve haramlýk hükmünün inmesinin, sevap ve cezaya müstahak olmada bir etkisi bulunduðu anlaþýlmaktadýr. Bu orta nokta, “Cahiliye döneminde yaþayan insanlar, iþlediklerine karþýlýk ceza görürler mi? Yoksa görmezler mi?” konusu ile ilgili olarak gelen birbiriyle çeliþir vaziyetteki deliller arasýný da bulacaktýr.[103] Buhârî, Ý'tisâm, 2; Tirmizi, Edeb, 86.
[104] Araplar bir casus gönderdiðinde, eðer o düþman askerini görürse kavmine soyunarak çýplak vaziyette döner ve onlarý uyarýrdý. Daha etkin olmasý için böyle yaparlardý.
[105] Buhârî, Ý'tisâm, ; Müslim, Fedâil, 16.
[106] Benzeri bir hadis için Bkz. Müslim, Birr, 55.